Ce trebuie sa stii despre deparazitarea externa a cainilor

Ce trebuie sa stii despre deparazitarea externa a cainilor

Deparazitarea externa este extrem de importanta pentru sanatatea cainilor, pe tot timpul anului, insa primavara trebuie acordata o atentie sporita, pentru ca acum se dezvolta paraziti externi foarte periculosi. Acestia se inmultesc si se raspandesc foarte usor, de aceea este esentiala preventia, cu atat mai mult, cu cat plimbarile zilnice in parc pot sa devina o cauza de imbolnavire.

Puricii si capusele sunt cei mai cunoscuti paraziti externi cu care proprietarii de animale se lupta in fiecare an, in special in anotimpurile calde. Pe langa faptul ca pot cauza boli grave, ce pun in pericol viata patrupedului, acesti paraziti pot afecta si oamenii, cu acelasi efect.

Iata ce trebuie sa stii despre principalii inamici:

Capusele se numara printre parazitii care prezinta cele mai multe probleme.

Deparazitare_pixabey

 

  • Sunt inrudite cu paianjenii si pot varia in dimensiuni, crescand pe masura ce se hranesc cu sange
  • Se pot adapta si la temperaturi scazute (sub 0 grade), dar temeperaturile mari accelereaza dezvoltarea lor
  • Capusele se fixeaza de gazda, introducandu-si capul in piele, de aceea sunt foarte greu de indeparat. Mai mult, este indicat ca indepartarea lor sa nu se faca prin smulgere, deoarece capul poate ramane in piele
  • La animalele de companie, capusele transmit Babesia – un parazit ce infecteaza si distruge celulele rosii ale sangelui si produce o anemie severa. Simptomele sunt variate si de intensitate crescuta si pot cuprinde: letargie, febra, mucoase/gingii decolorate, ganglioni umflati, urina inchisa la culoare, cresterea ritmului cardiac, lipsa poftei de mancare.

Puricii sunt aproape la fel de periculosi ca si capusele

  • Se inmultesc pe tot timpul anului
  • Sunt raspanditi in toata lumea si sunt daunatori pentru igiena. Puricii se hranesc cu sange iar intepaturile lor pot provoca reactii alergice, atat la oameni, cat si la animale
  • Sunt cunoscuti ca fiind purtatori de agenti patogeni pentru diferite boli. Spre exemplu puricii de pisica si de caine pot sa transmita tenia Dipylidium caninum, ce poate fi transmisa si la om. Mai mult, puricii pot transmite numerosi virusi si bacterii.

 

Cum iti dai seama ca animalul tau de companie are paraziti externi?

Scarpinatul intens, mai ales in zona gatului poate fi un semn care sa tradeze infestarea cu paraziti. De asemenea, in zonele afectate, pielea poate deveni rosie si iritata.

Atat puricii, cat si capusele sunt vizibile cu ochiul liber. Puricii se observa cu usurinta in zona gatului si pe burta, iar capusele trebuie cautate cu precadere la urechi, gat, labe si intre cutele de piele, incercand sa gasiti o ridicatura nefireasca a pielii animalului. In cazul in care locuiti sau faceti excursii in zone cu multa iarba, este recomandat sa verificati cainele de capuse, in fiecare zi.

 

Cum putem elimina si preveni infestarea cu paraziti externi?

Deparazitarea externa, corecta inseamna aplicarea unor produse antiparazitare potrivite pentru  varsta si greutatea cainelui, zgarzile si pipetele antiparazitare fiind cele mai populare.

Zgarda antiparazitara este unul dintre cele mai bune mijloace de protectie pe care proprietarii de caini il pot utiliza cu incredere, fiind usor de aplicat si cu o durata lunga de folosire. Astfel, blanosul va fi protejat de paraziti si bacterii transmise de purici, capuse sau tantari.

O alternativa a zgarzii, sau chiar o solutie complementara, pentru protectie suplimentara,  este pipeta antiparazitara. Aceste pipete variaza in functie parazit si greutatea animalului de companie, de aceea trebuie sa ceri sfatul medicului sau pe cel al unui farmacist veterinar inainte de a le procura. De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca trebuie reaplicata in fiecare luna.

Pipetele  se aplica pe pielea de pe spatele cainelui sau pe ceafa, acolo unde el nu ajunge sa se linga. Nu trebuie sa atinga pielea cu leziuni si nici nu trebuie sa ia contact cu gura sau ochii animalutului.

Voi ce metode de deparazitare folositi?

 

Sursa foto: pixabay.com

1 Comment

Leave a Comment.