Daca in articolul trecut, am discutat despre ce nu trebuie sa faci cand vine vorba de cainele tau, a venit acum randul pisicilor.
Atunci cand ai in casa o pisica, sau doua, este posibil uneori sa treci cu vederea lucrurile mici. Ceea ce trebuie sa ai in minte, in schimb, este ca uneori si cele mai mici lucruri pe care le amani, pot afecta calitatea vietii pisicii tale.
NU sari peste deparazitarea interna si externa
Chiar daca pisica ta traieste in interior si nu are contact cu alte animale, prea des, tot nu este o idee buna sa nu ii faci deparazitarea interna si externa, cu regularitate.
Puricii si tantarii sunt pot cauza infectia cu diferiti viermi, care pun in pericol viata pisicii. Puricii pot fi adusi in casa chiar de tine de afara, iar tantarii se strecoara pe fereastra sau pe o usa lasata deschisa, chiar si cateva secunde, deci prevenirea ciupiturii este cea mai buna solutie.
Pe piata sunt o multime de produse disponibile, foarte eficiente si usor de aplicat, de ce sa ne asumam riscuri?
NU iti lasa pisica afara nesupravegheata
Pisicile care traiesc in interior pot reactiona foarte diferit la marele „exterior”. Nu presupune ca nu se va indeparta si ca stie sa se intoarca, daca in mod normal, pisica nu are acces afara. Ea poate fi cuprinsa de curiozitate, confuzie sau frica si ar putea sa ajunga in locuri periculoase: se poate aventura in trafic sau poate da nas in nas cu un caine agresiv.
Pentru linistea ta si a ei, atunci cand iesiti la plimbare, foloseste un ham cu lesa, care sa o tina aproape de tine.
NU lasa geamurile deschise si neasigurate cu o plasa rezistenta
Daca locuiesti la un etaj superior, ferestrele asigurate cu plase rezistente trebuie sa fie prima grija, daca ai o pisica in viata ta.
Pisicile sunt vanatori prin definitie, iar o pasare zburand pe langa geam, este atractia perfecta ce poate provoca un salt periculos. Cazaturile de la etaj pun in pericol viata pisicii, de aceea trebuie sa te asiguri ca geamurile casei tale au plase zdravene ce nu pot fi impinse sau ridicate cu usurinta.
NU uita de vizitele regulate la veterinar
Pisicile sunt experte in ascunderea problemelor de sanatate deoarece nu se manifesta atat de evident. Chiar daca pare sanatoasa, nu are schimbari de apetit sau de activitate, controlul medical periodic este obligatoriu, la cateva luni.
O examinare facuta de veterinarul tau poate indentifica din timp probleme de sanatate, lucru care face tratamentul mult mai usor.
NU conduce cu pisica in brate
Majoritatea pisicilor urasc sa calatoreasca inghesuite in cusca de transpot, dar o pisica libera intr-o masina in miscare, nu este deloc o combinatie buna. Pisicile se sperie rapid, iar reactiile lor pot fi greu de controlat, mai ales daca trebuie sa te concentrezi si la drum.
Pentru a calatori in siguranta, transporta pisica in cusca, de fiecare data!
NU impinge pisica de pe dulapuri
Pentru cei mai multi dintre noi, obiceiul felinelor de a se catara pe dulapuri (mai ales cele din bucatarie) nu este o placere. Toti stim unde au fost labutele acelea si nu le vrem aproape de mancarea noastra! Cu toate acestea, pisica nu trebuie trata ca un frisbee si nu trebuie impinsa sau aruncata de pe dulap. Astfel de actiuni pot sa provoace rani fizice, dar si psihice.
NU neglija igiena dentara
Placa bacteriana care se acumuleaza in timp, datorita mai multor factori, produce inflamatii si infectii. Este necesar sa acorzi atentie igienei orale a pisicii si sa previi problemele medicale