Nimic nu este mai minunat, pentru un iubitor de feline, decat torsul pisicilor. Acest sunet linistitor poate sa ne calmeze in mijlocul unei perioade stresante si sa ne relaxeze in momentele in care avem nevoie sa ne deconectam.
Torsul este specific felinelor – domestice sau salbatice, mari sau mici – majoritatea (cu cateva exceptii) sunt capabile sa scoata aceste sunete misterioase, despre care nu exista informatii exacte.
Cum torc pisicile?
Pisicile torc atunci cand inspira si expira, folosindu-se de laringe si muschii diafragmei, insa nu se stie cu exactitate cum sunt controlate aceste contractii de catre sistemul nervos central.
De ce torc pisicile?
Daca torsul este o forma de comunicare, atunci, cu siguranta este desinata celor apropiati, deoarece pisicile torc la o frecventa si un volum mult prea mic, pentru a fi auzite de la departare.
Pisicile torc atunci cand sunt fericite. Torsul, alaturi de alte sunete de frecventa joasa, este asociat deseori cu situatii sociale pozitive. Daca pisica ta are un aspect relaxat atunci cand toarce – poate sta pe spate, are ochii intre deschisi, coada nemiscata – poti sa asumi ca are o stare buna si torsul poate fi tradus ca un zambet larg.
Pisicile torc atunci cand le este foame sau vor ceva. Cercetatorii britanici care au studiat indelung comportamentul pisicilor de casa, au observat ca pisicile torc atunci cand le este foame, iar sunetele sunt sesizabil diferite, fata de alte situatii. Atunci cand le este foame, pe langa tors, pisicile scot si alte sunete mai acute, ce se aseamana cu plansul de bebelus.
Conexiunea mama – pui. Puii de pisica pot sa toarca de la varsta de cateva zile. Este, probabil, un mod prin care isi anunta mamele de locul in care se afla. Torsul ajuta si la intarirea legaturii dintre mama si pui, fiind folosit asemenea unui cantec de leagan.
Mod de alinare si vindecare. O alta explicatie este aceea ca torsul este pur si simplu linistitor, sau auto-linistitor, deoarece pisicile torc si in situatii de stres. In acest caz, torsul poate fi asemanat cu modul in care oamenii plang pentru a se calma, sau rad pentru a se deconecta de problemele zilnice.
Unii veterinari si pasionati de pisici au observat pisici stand una langa cealalta si torcand, atunci cand una dintre ele este ranita sau in suferinta – comportament denumit „terapia prin tors”.
Pe langa faptul ca are efecte calmante asupra pisicii ranite, se presupune ca „terapia prin tors” ar avea si capacitatea de a vindeca oasele si regenera tesuturile, prin vibratiile pe care torsul le produce.
Bineinteles, acestea nu sunt singurele cazuri in care pisicile torc. Toate comportamentele lor trebuie interpretate in functie de context, deci ar fi naiv din partea noastra, sa spunem ca pisicile torc dintr-un singur motiv. Ar fi ca si cum am afirma ca oamenii rad dintr-un singur motiv. Prin urmare, nu poti decat sa o observi pe mica ta prietena si sa incerci sa ii descifrezi semnalele sonore
Sursa foto: pixabay.com