BLOG MobilePet

De ce urineaza pisicile in afara litierei: Cauze si Sfaturi Utile

pisici_litiera

Una dintre cele mai comune probleme de comportament cu care se confrunta stapanii de pisici, este urinarea in afara litierei. O buna parte dintre pisicile care urineaza in alte locuri, decat in litiera, au de cele mai multe ori o problema cu aceasta si refuza sa o mai foloseasca. Altele insa, au o problema de comunicare si, de fapt, isi marcheaza teritoriul, iar altele au o problema medicala, ce le impiedica sa foloseasca toaleta obisnuita.

Sa le luam pe rand…

Problemele ce tin strict de litiera

Daca pisica ta nu se simte confortabil in litiera sau daca nu o poate accesa cu usurinta, atunci nu o va folosi, cu siguranta. Iti facem o lista cu cele mai comune probleme care o pot determina sa isi gaseasca alta toaleta:

Preferinte pentru anumite suprafete. Unele pisici dezvolta preferinte pentru a-si face nevoile pe anumite suprafete cum ar fi: covorul, pamantul din ghivece sau asterunuturile de pe pat.

Preferinte sau Aversiune pentru anumite tipuri de nisip. Pentru ca sunt vanatori nocturni prin definitie, pisicile au simturile foarte sensibile. De aceea, mirosul sau textura anumitor asternuturi igienice pot sa nu le fie pe plac.

Preferinte sau Aversiune pentru anumite locatii ale litierei. La fel ca si oamenii sau cainii, pisicilor le sunt mai placute anumite locuri pentru a-si face nevoile. Asta inseamna ca, daca litiera nu este amplasata intr-un loc placut pentru ele, o vor evita.

Imposibilitatea de a folosi litiera. Pisicile in varsta, sau cele cu limitari fizice pot avea dificultati in utilizarea anumitor litiere. Este important ca modelul pe care l-ai ales sa fie potrivit pentru nevoile ei.

Asocierea litierei cu ceva negativ. Unul dintre multele motive pentru care pisica se opreste din a folosi litiera obisnuita este asocierea cu un moment care a speriat-o sau i-a produs durere. Daca la un moment dat pisica a avut probleme de sanatate si a avut dureri la urinare, spre exemplu, dupa vindecare, ea poate refuza sa mai intre in litiera pentru ca acolo a avut un disconfort.

Stresul poate si fi si el un factor. Pisicile pot fi stresate de anumite evenimente pe care tu, ca stapan, nu le percepi ca fiind traumatizante. Schimbarile in rutina obisnuita – mutarea locuintei, aparitia unor membri noi in familie, aparitia altor animale in casa – pot genera anxietate pentru micuta felina.

Conflictele in casele cu mai multe pisici. Atunci cand in locuinta traiesc mai multe pisici, se intampla ca una dintre ele sa „puna stapanire” pe litiera. In aceste cazuri, chiar daca nu exista conflicte vizibile, o pisica dominanta, poate cauza stres si probleme cu litiera, pentru celelalte.

Problemele medicale ce pot determina pisicile sa nu foloseasca litiera

Infectii ale tractului urinar. Daca pisica merge des la litiera, insa cantitatea de urina este foarte mica, este posibil sa aibe o infectie urinara. Este indicat sa faci o vizita veterinarului, in acest caz.

Sindromul vezicii dureroase sau Cistita interstitiala este o boala neurologica ce afecteaza vezica pisicii. Exemplarele care sufera de aceasta afectiune vor incerca sa urineze frecvent, insa fara succes. Cistita interstitiala poate determina pisica sa urineze in afara litierei, insa numai din cauza necesitatii urgente de a urina sau a durerii asociate. Fiind o boala care pune in pericol viata pisicii, este extrem de important sa fie tratata corespunzator.

Blocajele renale. Daca pisica a dezvoltat pietre la rinichi sau alt tip de blocaj, va incerca sa urineze des, fara succes. De asemenea, aceste cazuri sunt foarte dureroase, deci este posibil ca ea sa planga in timpul incercarii de a folosi litiera. Bineinteles, este obligatoriu sa te prezinti cu ea la veterinar, de urgenta.

Ce e de facut atunci cand pisicile urineaza in afara litierei?

Regula de baza este sa faci pisica sa se simta bine in litiera sa:

Marcarea teritoriului cu urina

Marcarea teritoriului prin urinare, nu mai este o problema ce tine de litiera in sine, ci este o problema de comunicare.

Atunci cand au ocazia, la maturitate, pisicile tind sa cutreiere si sa „revendice” anumite teritorii. Desi este posibil ca un motan sa imparta teritoriul cu altul, modul de comunicare intre ei este prin lasarea anumitor mesaje, iar marcarea cu urina este unul dintre ele. Prin acest gest, o pisica isi face simtita prezenta in teritoriu si marcheaza anumite obiecte ca fiind ale sale.

Pisicile care locuiesc in interior, chiar daca nu sunt obligate sa vanzeze pentru a supravietui, pot pastra insa modul universal de comunicare. Daca universul lor este previzibil, fara conflite, daca sunt sterilizate sau castrate si nu au nevoie de un partener, sansele sa marcheze cu urina sunt mici.

Daca nu au fost sterilizate si isi doresc un partener sau au fost tulburate de ceva, atunci isi vor marca teritoriul. Marcarea cu urina le ajuta sa tina indivizii nedoriti departe si va crea o atmosfera de familiaritate si siguranta, pentru pisica.

Iata cateva caracteristici ale acestui “limbaj”:

Exista, de asemenea, anumite caracteristici ale unei pisici sau ale unei gospodarii care pot contribui la marcarea cu urina:

Ce e de facut?

Ce sa NU faci?

Exit mobile version