Sunt deja cunoscute de toata lumea riscurile la care se supun, atat fumatorii, cat si persoanele care sunt expuse la fum de tigara in mod repetat. Ceea ce nu este cunoscut de toti insa, este efectul nociv al fumului de tigara, asupra animalelor de companie, care traiesc intr-o casa in care se fumeaza regulat. Pentru a clarifica, fumatul pasiv se poate traduce in doua feluri:
– inhalarea directa a fumului de tigara
– rezidurile de fum ramase pe piele, blana, haine sau mobila, chiar si dupa ce camera a fost aerisita
Animalele de companie petrec mai mult timp in casa, chiar si decat tine, prin urmare sunt expuse la substantele nocive, pentru o perioada mai lunga.
Iata, mai jos, modul in care sunt influentate animalele de companie de expunerea la fumul de tigara.
Efectele fumatului pasiv asupra pisicilor
Pisicile prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer al cavitatii bucale si al ganglionilor limfatici, din cauza fumatului pasiv.
Atunci cand pisicile isi curata blana, ele vor linge si substantele toxice care s-au acumulat in par. Acest comportament, expune mucoasa gurii la substantele cancerigene.
Exista un studiu, publicat in American Journal of Epidemiology care arata ca pisicile ce traiesc in case in care se fumeaza de la un pachet de tigari, in sus, pe zi, au un risc crescut de a dezvolta limfom.
Tot acest studiu, alaturi de multe altele, sugereaza si legatura puternica dintre cancerul oral la pisici si fumatul pasiv, din cauza ingerarii rezidurilor de fum, despre care vorbeam si mai sus.
Efectele fumatului pasiv asupra cainilor
Cainii se pot imbolnavi serios dupa o expunere de durata la fumul de tigara. Doua studii, publicate in anii ’90, concluzioneaza ca exista o legatura clara intre traiul intr-un mediu in care se fumeaza si tipurile de cancer al sistemului respirator, la caini.
De asemenea, s-a demosntrat ca tipul de cancer pe care il devolta, este influentat de forma pe care o are capul cainelui.
Riscul de cancer la nas este cu 250% mai mare la rasele cu botul lung, care au fost expuse la fum de tigara. Pe cealalta parte, rasele cu botul scurt, sunt mai predispuse la cancer pulmonar, in aceleasi conditii.
Aceste descoperiri sunt cat se poate de logice. Un canal nazal lung, este mai eficient in filtrarea toxinelor din fumul de tigara, fapt care protejeaza plamanii. In schimb, toxinele ajung mai repede in plamani, cauzand leziuni, daca nasul este scurt.
Efectele fumatului pasiv asupra animalelor mici
Pasarile sunt extrem de sensibile la aerul poluat si prezinta un risc crescut de cancer pulmonar si pneumonie, atunci cand sunt expuse la fum de tigara.
Fumatul pasiv este, de asemenea, foarte periculos pentru iepuri, carora de provoaca probleme cardiace.
Nicotina din tigari este si ea, extrem de toxica pentru animalele de companie, daca este ingerata. De aceea, trebuie sa ai mare grija si sa eviti lasarea tigarilor in locuri in care animalele pot ajunge la ele.
In concluzie, stiinta ne arata ca fumatul pasiv este foarte periculos, nu doar pentru oameni, cat si pentru animalele din caminul nostru. Deci, daca trebuie sa fumezi, atunci fa acest lucru afara, in aer liber si evita pe cat posibil sa iti expui animalul la fum de tigara.
Sursa foto: pixabay.com/ pexels.com