BLOG MobilePet

Obezitatea la pisici: Cauze si solutii

obezitatea la pisici

La fel ca si oamenii, pisicile pot ajunge foarte usor supraponderale, in special cand inainteaza in varsta si devin mai putin active. In prezent, din rapoartele medicale, pisicile supraponderale sunt mult mai multe decat cele care au o greutate potrivita, iar ca o consecinta, acestea ajung si cel mai des la veterinar, cu diverse probleme. Acesta este motivul principal pentru care trebuie sa asiguri pisicii un stil de viata sanatos, hrana echilibrata si stimulare fizica si psihica.

Cum recunosti o pisica obeza

Riscuri la care sunt supuse pisicile obeze

Cauzele cresterii in greutate la pisici

Pentru a corecta problema, trebuie, in primul rand sa o identificam. De aceea, vom aborda, in continuare, principalele cauze care duc la crestere in greutate.

Mancarea la discretie

Principalul motiv pentru obezitatea felina este, bineinteles, consumul prea mare de mancare.
Foarte multe pisici beneficiaza de luxul de a avea macarea mereu disponibila in castron si de a putea manca ori de cate ori doresc.

Ce ar trebui sa faci?

Hraneste-ti pisica de doua, pana la patru ori pe zi, in portii mici si controlate din punct de vedere al cantitatii. Putini stapani obisnuiesc sa cantareasca mancarea pisicii, insa aceasta poate fi solutia cea mai buna, daca avem de-a face cu o pisica supraponderala.

Mancarea nepotrivita

In petshop-uri, varietatea de harana pentru pisici este uriasa. Gasim toate tipurile, aromele, variantele, pe care nici nu ni le puteam imagina vreodata. Cei mai multi stapani cad prada marketingului si sfarsesc prin a face alegeri gresite, atunci cand aleg brandul de mancare. Tine mine! O hrana ieftina, desi poate insemna economie pe moment, poate fi periculoasa pentru pisica ta. Cele mai multe branduri foarte ieftine contin arome artificiale, coloranti si potentiatori de gust, care dau dependenta si stimuleaza o senzatie de foame nenaturala. Consecintele pentru sanatate pot fi destul de grave, iar obezitatea, este doar una dintre ele.

Ce ar trebui sa faci?

Discuta cu medicul veterinar si alege impreuna cu el hrana potrivita pentru varsta si starea de sanatate a pisicii. Intotdeauna trebuie sa citesti ingredientele de pe ambalaje si incearca sa nu alegi cele mai ieftine branduri, deoarece acestea au, de obicei, cea mai proasta calitate.

Recompensele

Cei mai multi stapani obisnuiesc sa isi rasplateasca pisicile cu hrana, ori de cate ori acestea par sa „aiba nevoie de ceva” pentru ca miauna insistent. Mieunatul este un comportament social normal si nu are neaparat legatura cu senzatia de foame, insa poate deveni un obicei enervant, daca pisica invata ca primeste „ceva bun”.
Mai mult, recompensele din comert, contin si ele multe ingrediente nesanatoase.

Ce ar trebui sa faci?

Simplu! Nu ii mai oferii blanoasei tale nicio recompensa, mai ales daca este supraponderala. Daca vrei totusi sa o recompensezi, pentru un comportament bun, foloseste recompense facute in casa: bucatele mici de carne fiarta, de pui, vita sau peste.

Lipsa exercitiului fizic

Chiar daca te asiguri ca mancarea si apa sunt disponibile, ca litiera este curata, nu este suficient pentru ca pisica ta sa aiba o viata sanatoasa, mai ales, daca ea mai trebuie si sa scape de greutatea in plus. Pisicile au si ele nevoie de stimulare pentru a face miscare si arde calorii, iar daca le lipseste aceasta stimulare care le trezeste instinctele, atunci isi vor petrece cea mai mare parte a timpului, dormind pe canapea.

Ce ar trebui sa faci?

Pentru a-ti ajuta pisica sa faca miscare, poti incerca, in prima faza, sa ii pui la dispozitie cateva jucarii interactive.
O alta solutie, foarte populara, este adptia unei alte pisici. Multi stapani sunt de parere ca doua pisici isi pot tine mult mai bine companie, decat orice alta jucarie.
Nu in ultimul rand, joaca-te cu ea! O sesiunde de alergat si panda prin casa, este benefica si pentru tine, face minuni asupra moralului 🙂

Cum sa incepi o dieta pentru pisica ta

In primul rand, veterinarul trebuie sa ii faca un examen amanuntit, atat fizic, cat si analize de sange, pentru a avea un tablou cat mai corect al starii de sanatate,
Dupa stabilirea hranei potrivite, trebuie sa incepi introducerea ei treptat, pe parcursul a catorva saptamani, crescand proportia hranei noi.
Iata mai jos principalele lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere:

1. Inainte de a incepe dieta, consulta medicul veterinar. Trebuie eliminate problemele de sanatate care pot sa determine obezitatea
2. Micsoreaza portiile
3. Cauta sa ii oferi pisicii o hrana bogata in proteine si slaba in carbohidrati
4. Stabileste un program de mese si renunta la hrana la discretie
5. Cantareste pisica la un interval de 4 saptamani
6. Odata ce pisica a ajuns la o greutate optima, ajusteaza portiile, pentru a o mentine

Exit mobile version