BROADLINE CAT 0.9 ML - Solutie Antiparazitara Spot-On Pentru Pisici (2.5-7.5 Kg) - 1 Cutie - 3 Aplicatoare

169,99 RON
Pretul include TVA
Disponibilitate: Sunati pentru aflare stoc
Producator: Boehringer Ingelheim
Cod produs: BROADLINE02
Informatii contact: 0761.366.956
Email comenzi: comenzi@mobilepet.ro
Momentan indisponibil

BROADLINE soluţie spot-on pentru pisici (2,5‑7,5 kg) Pentru pisici infestate sau în pericol de a fi infestate concomitent cu cestode, nematode şi ectoparaziţi. Produsul este indicat în mod special în cazul în care toate cele trei grupuri sunt vizate în acelaşi timp.

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Substanţe active:

Fiecare unitate dozată din aplicator conţine:

BROADLINE soluţie spot-on

Volumul unităţii dozate (ml)

Fipronil (mg)

S-methoprene (mg)

Eprinomectin (mg)

Praziquantel (mg)

Pisici <2,5 kg

0,3

24,9

30,0

1,20

24,9

Pisici de 2,5-7,5 kg

0,9

74,7

90,0

3,60

74,7

Excipienţi:

Butilhidroxitoluen (E321) 1 mg/ml.

Pentru lista completă a excipienţilor, vezi secţiunea 6.1.

 

3.         FORMA FARMACEUTICĂ

Soluţie spot-on.

Soluţie limpede incoloră sau de culoare galbenă.

4.         PARTICULARITĂŢI CLINICE

4.1       Specii ţintă

Pisici.

4.2       Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă

Pentru pisici infestate sau în pericol de a fi infestate concomitent cu cestode, nematode şi ectoparaziţi. Produsul este indicat în mod special în cazul în care toate cele trei grupuri sunt vizate în acelaşi timp.

Ectoparaziţi

  • Tratamentul şi profilaxia infestaţiilor cu purici (Ctenocephalides felis). Elimină puricii în 24 de ore de la aplicare. Un tratament oferă protecţie împotriva unei noi infestaţii timp de cel puţin o lună.
  • Prevenirea contaminării mediului cu purici prin inhibarea dezvoltării puricilor aflaţi în toate stadiile de dezvoltare (ouă, larve şi pupe) timp de peste o lună.
  • Produsul poate face parte din strategia de tratament pentru controlul dermatitei alergice provocate de purici (DAP).
  • Tratamentul şi profilaxia infestaţiilor cu căpuşe (Ixodes ricinus).Elimină căpuşele în 48 de ore de la aplicare. Un tratament oferă protecţie împotriva unei noi infestaţii timp de până la 3 săptămâni.

 

Cestode

  • Tratamentul infestaţiilor cu viermi plaţi (cestode) (Dipylidium caninum, Taenia taeniaeformis, Echinococcus multilocularis).

Nematode

  • Tratamentul infestaţiilor cu nematode gastrointestinale (larve L3, L4 şi adulţi de Toxocara cati, larve L4 şi adulţi de Ancyclostoma tubaeforme şi formele adulte de Toxocara leonina şi Ancyclostoma brazilienze).
  • Tratamentul infestaţiilor cu viermii vezicii urinare (Capillaria plica).
  • Prevenirea dirofilariozei cardiace (larve de Dirofilaria immitis) timp de o lună.

 

4.3       Contraindicaţii

Nu se utilizează pentru animale bolnave sau în convalescenţă.

Nu se utilizează pentru iepuri.

Nu se utilizează în caz de hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi.

4.4       Atenţionări speciale pentru fiecare specie ţintă

La aplicarea produsului, atenţie deosebită trebuie acordată raselor cu blana lungă astfel încât să se asigure aplicarea produsului direct pe piele şi nu pe blană, în caz contrar produsul va avea o biodisponibilitate redusă şi astfel o eficacitate redusă.

Este foarte important ca aplicarea produsului medicinal veterinar să se facă pe piele într-o zonă în care animalul nu poate să lingă produsul. De asemenea, să ne asigurăm că animalele nu se ling unul pe celălalt după tratament.

Nu există date disponibile, cu privire la efectul îmbăierii/şamponării asupra eficienţei produsului, la pisici. Cu toate acestea, contactul animalului cu apa pentru scurt timp o dată sau de două ori pe lună, după aplicarea produsului este puţin probabil să reducă în mod semnificativ eficacitatea produsului. Ca măsură de precauţie, se recomandă ca animalul să nu fie îmbăiat timp de 2 zile după aplicarea produsului.

După tratamentul cu BROADLINE, căpuşele sunt în general omorâte în 48 de ore de la infestaţie fără să realizeze activitatea hematofagă. Cu toate acestea, este posibil ca unele căpuşe să rămână pe animal şi din acest motiv, nu poate fi exclusă complet transmiterea unor boli infecţioase.

Infestaţia cu viermi plaţi poate recidiva dacă nu se realizează controlul gazdelor intermediare cum ar fi puricii, şoareci etc.

Rezistenţa paraziţilor la o anumită clasă de medicamente antiparazitare se poate dezvolta ca urmare a utilizării frecvente a unui compus din acea clasă. De aceea, trebuie luate în considerare informaţiile disponibile referitoare la susceptibilitatea actuală a speciei ţintă pentru a limita posibilitatea unei viitoare selecţii a rezistenţei.

Pisicile care trăiesc în zone endemice de dirofilarioză cardiovasculară sau cele care au călătorit în

astfel de zone, pot fi infestate cu dirofilarii adulte. Cu toate că produsul poate fi administrat pisicilor infectate cu dirofilarii adulte, nu a fost stabilit niciun efect terapeutic împotriva dirofilariilor adulte Dirofilaria immitis. De aceea se recomandă ca toate pisicile cu vârsta de 6 luni sau peste 6 luni, care trăiesc în zone endemice de dirofilarioză cardiovasculară, să fie testate pentru a vedea dacă sunt infestate cu dirofilarii adulte înainte de aplicarea produsului profilactic.

4.5       Precauţii speciale pentru utilizare

Precauţii speciale pentru utilizare la animale

Exclusiv pentru aplicare spot-on. A nu se injecta, a nu se administra oral sau pe orice altă cale de administrare. A se evita contactul cu ochii pisicii.

Siguranţa produsului nu a fost testată pentru intervale mai mici de 2 săptămâni sau la pui de pisică cu greutatea sub 0,6 kg şi/sau vârsta de 7 săptămâni.

Produsul nu este destinat utilizării la câini. Anumite rase de câini pot avea o susceptibilitate crescută la lactonele macrociclice, care pot produce efecte neurotoxice. Ingerarea de către rase ca Collie, Câini ciobăneşti englezi şi rase mixte sau înrudite cu acestea trebuie astfel evitată.

Echinococoza reprezintă un risc pentru oameni şi este una din bolile monitorizate de Organizaţia mondială pentru sănătate animală (OIE).

Precauţii speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale

A nu se fuma, bea sau mânca în timpul manipulării produsului.

A se spăla bine mâinile după utilizare.

Aplicatoarele nefolosite trebuie depozitate în ambalajul intact al blisterului.

A se evita contactul degetelor cu conţinutul aplicatorului. Dacă acest lucru se întâmplă, spălaţi cu apă şi săpun. În caz de contact accidental cu ochii, clătiţi temeinic cu apă deoarece produsul poate cauza iritaţii oculare uşoare. Dacă iritaţiile oculare persistă sau apar efecte adverse, solicitaţi sfatul medicului şi prezentaţi medicului prospectul produsului sau eticheta.

A se evita manipularea animalului până nu se usucă locul în care a fost aplicat produsul, de asemenea copiii nu trebuie să se joace cu animalele în această perioadă. De aceea se recomandă ca animalele tratate recent să nu doarmă cu stăpânii, mai ales cu copiii.

Persoanele cu hipersensibilitate cunoscută la oricare din substanţele active sau excipienţi nu trebuie să manipuleze acest produs medicinal veterinar.

4.6       Reacţii adverse (frecvenţă şi gravitate)

După tratament, temporar blana poate căpăta un aspect lipicios la locul aplicării.

Pot apărea reacţii uşoare şi trecătoare la nivelul pielii la locul aplicării produsului (alopecie locală, prurit).

Dacă pisica se linge pe blană după tratament, poate fi observată salivaţie excesivă temporară.

Ingerarea produsului poate duce la vomă şi/sau simptome neurologice trecătoare cum sunt ataxia, dezorientarea, apatia şi dilatarea pupilei.

Toate aceste simptome se rezolvă spontan în 24 de ore. Aplicarea corectă va minimaliza apariţia acestor reacţii (vezi secţiunea 4.9).

4.7       Utilizare în perioada de gestaţie, lactaţie sau în perioada de ouat

Siguranţa produsului medicinal veterinar nu a fost stabilită pe durata gestaţiei şi lactaţiei. Studiile de laborator pentru fiecare substanţă activă efectuate pe şobolani şi iepuri nu au demonstrat efecte teratogene, feto–toxice, materno-toxice. A se utiliza numai în conformitate cu evaluarea risc/beneficiu a medicului veterinar.

4.8       Interacţiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacţiune

Nu se cunosc.

4.9       Cantităţi de administrat şi calea de administrare

Administrare spot-on.

Produsul trebuie utilizat numai dacă infestaţia mixtă este confirmată sau dacă există riscul de infestaţie mixtă cu ectoparaziţi şi nematode (inclusiv pentru prevenirea dirofilariozei) şi când este indicat un tratament concomitent împotriva cestodelor. În absenţa riscului de contaminare concomitentă, se recomandă ca primă soluţie de tratament un paraziticid cu spectru de acţiune restrâns.

Indicaţia în utilizare trebuie adaptată în funcţie de nevoile pisicii determinate de evaluarea clinică, modul de viaţă al animalului şi situaţia epidemiologică locală (inclusiv riscurile zoonotice acolo unde este cazul) astfel încât să fie utilizat exclusiv în situaţiile de infestaţie sau risc de infestaţie mixtă.

Tratamentul nu trebuie extrapolat de la un animal la un altul fără avizul medicului veterinar.

Dozare:

Dozele minime recomandate sunt 10 mg/kg greutate corporală pentru fipronil, 12 mg/kg pentru (S)‑methoprene, 0,5 mg/kg pentru eprinomectină şi 10 mg/kg pentru praziquantel.

Alegeţi aplicatorul potrivit în funcţie de greutatea pisicii.

Greutatea pisicii

Volumul unităţii dozate(ml)

Fipronil (mg)

S-methoprene (mg)

Eprinomectin (mg)

Praziquantel (mg)

< 2,5 kg

0,3

25

30

1,2

25

2,5‑7,5 kg

0,9

75

90

3,6

75

> 7,5 kg

Combinaţia adecvată de aplicatoare

 

Metoda de administrare:

Folosiţi foarfeca pentru a tăia blisterul de-a lungul liniei punctate, după care trageţi de folie.

Scoateţi aplicatorul din ambalaj şi ţineti-l cu vârful în sus. Trageţi pistonul înapoi încet, rotiţi şi scoateţi capacul. Faceţi cărare prin blană în zona mediană a gâtului, între baza craniului şi omoplaţi astfel încât să fie vizibilă pielea. Poziţionaţi vârful aplicatorului pe piele şi aplicaţi întreg conţinutul direct pe piele într-un singur loc.

Pentru prevenirea dirofilariozei cardiovasculare (larve Dirofilaria immitis), produsul se va aplica începând cu 1 lună înainte de prima expunere la ţânţari.

 

4.10     Supradozare (simptome, proceduri de urgenţă, antidoturi), după caz

S-a demonstrat siguranţa în utilizare la pui de pisică sănătoşi cu vârsta de 7 săptămâni sau mai mari care au primit o doza de până la 5 ori mai mare decât doza maximă admisă (ex. de până la 15 ori doza recomandată) trataţi de până la 6 ori, la intervale de patru săptămâni. S-a demonstrat de asemenea siguranţa în utilizare la pisici adulte sănătoase tratate de 3 ori la intervale de 2 săptămâni cu o doză de până la 5 ori doza recomandată. Pot fi observate semne neurologice tranzitorii cum ar fi ataxia, dezorientarea, apatia şi pupile dilatate, care de obicei se rezolvă spontan a doua zi. De asemenea, în cazuri izolate pot apărea la puii de pisică şi pisici adulte salivaţie trecătoare şi/sau vomă.

Pisicile infectate cu adulţi de dirofilaria au tolerat până la de 3 ori doza maxim admisă (ex. de până la 9 ori doza recomandată), 3 tratamente la intervale de 4 săptămâni, fără niciun efect advers.

4.11     Timp de aşteptare

Nu este cazul.

5.         PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

Grupa farmacoterapeutică: produse antiparazitare; Codul veterinar ATC: QP54AA54.

Acest produs medicinal veterinar este o soluţie insecticidă şi acaricidă de uz topic, care conţine ingredientele active fipronil (adulticid) şi (S)-methoprene (ovicid şi larvicid) în combinaţie cu endectocidul, eprinomectina şi cestocidul praziquantel care completează spectrul larg cu acţiune împotriva nematodelor gastrointestinale, viermilor pulmonari şi plaţi şi viermilor vezicii urinare.

5.1       Proprietăţi farmacodinamice

Fipronil este un insecticid şi acaricid aparţinând familiei fenil-pirazol. Fipronil şi metabolitul acestuia, fipronil sulfona acţionează la nivelul canalelor ionice de clor activate de liganzi, în special cele activate de neurotransmiţătorul acid gamma amino butiric (GABA), precum şi prin desensibilizarea (D) şi nedesensibilizarea (N) canalelor ionice activate de glutamat (Glu, canalele ionice de clor unice activate de liganzii nevertebratelor), blocând astfel transferul pre- şi post-sinaptic al ionilor de clor prin membrana celulară. Astfel, rezultă o activitate necontrolată a sistemului nervos central al insectelor şi acarienilor, urmată de moartea acestora.

(S)-Methoprene este un regulator de creştere al insectelor (RCI) care face parte din clasa compuşilor cunoscuţi sub denumirea de analogi ai hormonului juvenil care inhibă dezvoltarea insectelor aflate în stadii imature. Acest compus imită acţiunea hormonului juvenil, afectând dezvoltarea puricilor aflaţi în stadii imature, ducând în final la moartea acestora. Activitatea ovicidă a (S)-methoprene la nivelul corpului animalului gazdă are loc fie prin penetrarea directă a cojii ouălor proaspăt depuse, fie prin absorbţie prin cuticula puricilor adulţi. (S)-Methoprene este de asemenea eficient în blocarea dezvoltării larvelor şi pupelor de purici, ceea ce previne contaminarea mediului în care trăiesc animalele tratate, cu purici aflaţi în stadii imature de dezvoltare.

Eprinomectina este un membru al clasei lactonelor macrociclice al endectocidelor. Compuşii acestei clase se leagă selectiv şi cu o afinitate ridicată de canalele ionilor de clor care se găsesc în celulele musculare şi nervoase. Aceasta duce la o creştere a permeabilităţii membranei celulare faţă de ionii de clor cu hiperpolarizarea celulelor nervoase sau musculare rezultând paralizia şi moartea parazitului. S‑a demonstrat că spectrul eficacităţii eprinomectinei la pisici acoperă nematodele gastrointestinale şi extraintestinale.

Praziquantel este un derivat sintetic din pirazino – isochinolină care are acţiune împotriva viermilor plaţi. Praziquantel este asimilat rapid de către paraziţi şi afectează permeabilitatea membranei cestodelor influenţând fluxurile de cationi bivalenţi, în mod special homeostazia ionilor de calciu, care este responsabilă pentru contracţia musculară rapidă şi vacuolizare. Acest lucru duce la deteriorarea severă a tegumentului parazitului, contracţii şi paralizie, întreruperea metabolismului şi în final duce la moartea şi detaşarea parazitului. Fragmente dezintegrate sau parţial digerate se pot vedea ocazional în fecale.

5.2       Particularităţi farmacocinetice

Acţiunea ectoparazitară a Fipronil şi (S)-methoprene este realizată prin contactul direct cu ectoparaziţii,  nu prin expunere sistemică. După o singură aplicare topică a produsului, substanţele active au fost detectate în zone variate ale corpului pisicii, inclusiv în regiunea caudală încă din prima zi de după aplicare, indicând distribuţia de la locul aplicării (între cap şi omoplaţi) pe tot corpul animalului.

Fipronil sulfone, ca derivat al fipronil, se găseşte de asemenea şi la nivelul blănii. Concentraţiile de fipronil, fipronil sulfon şi (S)-methoprene de la nivelul blănii scad cu timpul dar rămân detectabile timp de cel puţin 42 de zile după administrare. Aplicarea topică, cu o potenţială expunere orală din cauza linsului, a dus la o absorbţie sistemică parţială care descreşte în timp. Vârful concentraţiilor plasmatice din fracţiunile absorbite de Fipronil şi (S)‑methoprene sunt atinse în 8 până la 9 ore.

Faţă de celelalte specii, fipronil sulfone nu se formează în pisică. Fipronil se excretă în principal în fecale sub formă nemodificată. (S)-methoprene, imediat ce este absorbit, este rapid metabolizat şi eliminat.

Eprinomectina şi praziquantel acţionează la nivel sistemic, atingând vârfurile de concentraţie plasmatică în 48 şi respectiv 6 ore de la tratament, concentraţiile maxime medii fiind (Cmax) de 20,1 ng/ml pentru eprinomectina şi 157 ng/ml pentru praziquantel.

Odată absorbită, eprinomectina se leagă strâns de proteinele plasmatice (> 99%), se absoarbe foarte puţin în sânge şi se distribuie foarte bine la nivelul ţesuturilor. Metabolismul ei este limitat şi se elimină mai ales nemodificată, prin fecale. Timpul mediu de înjumătăţire al acestui compus este de 4,75 de zile. Praziquantel se distribuie moderat la nivelul ţesuturilor şi în proporţie de aproximativ 64‑84% se leagă de proteinele plasmatice. Praziquantel este metabolizat în ficat după care este excretat la nivel renal. Timpul mediu de înjumătăţire este de 3,08 zile pentru praziquantel.

Testele in vitro de metabolism şi studiile in vivo au demonstrat ca nu există nicio interacţiune farmacodinamică şi farmacocinetică între fipronil, (S)‑methoprene, eprinomectină şi praziquantel.

 

6.         PARTICULARITĂŢI FARMACEUTICE

6.1       Lista excipienţilor

Glicerol formal

Edetat disodiu (E385)

Galat de propil (E310)

Acid tiodipropionic

Dimetil Isosorbide

Butilhidroxitoluene (E321)

6.2       Incompatibilităţi

Nu se cunosc.

6.3       Perioadă de valabilitate

Perioada de valabilitate a produsului medicinal veterinar aşa cum este ambalat pentru vânzare: 24 de luni

 

6.4       Precauţii speciale pentru depozitare

A se păstra în ambalajul original ferit de lumină.

A se păstra aplicatorul în ambalajul intact al blisterului.

Alicatoarele deschise trebuie eliminate ca deşeuri imediat.

6.5       Natura şi compoziţia ambalajului primar

Unitate de dozare ca aplicator sub formă de seringă (ciclo olefin copolimer siliconizat transparent (COC)) conţinând 0,3 ml sau 0,9 ml de produs, închisă cu dop de polimer şi ambalat în blistere individuale de plastic.

Cutie de carton conţinând 1, 3 sau 4 aplicatoare (fiecare de 0,3 ml)

Cutie de carton conţinând 1, 3, 4 sau 6 aplicatoare (fiecare de 0,9 ml)

Nu toate dimensiunile de ambalaj pot fi comercializate.

6.6       Precauţii speciale pentru eliminarea produselor medicinale veterinare neutilizate sau a deşeurilor provenite din utilizarea unor astfel de produse

Orice produs medicinal veterinar neutilizat sau deşeu provenit din utilizarea unor astfel de produse trebuie eliminate în conformitate cu cerinţele locale.

A nu se contamina lacurile sau cursurile de apă cu produsul sau cu ambalajele goale datorită pericolului pentru peşti şi alte organisme acvatice.

Important: BROADLINE CAT 0.9ml - Soluţie Antiparazitara Spot-On Pentru Pisici de 2,5-7,5 Kg intra in categoria farmacie. Consultati medicul veterinar www.mobile-vet.ro pentru stabilirea diagnosticului, prescrierea medicatiei sau a dietei in functie de nevoile specifice ale cainelui (pisicii) dumneavoastra.

Spune-ti opinia

Numele tau:


Opinia ta: Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota:    Rau            Bun

Introduceţi codul din imagine: