Cei mai multi stapani de caini sunt obisnuiti ca prietenii lor blanosi sa se arunce cu cu pofta asupra castronului cu mancare, iar atunci cand acesta refuza sa se atinga de hrana, poate deveni destul de suparator.
Lipsa apetitului poate sa intervina dintr-un numar mare de motive si trebuie tratata cu seriozitate, mai ales daca avem de-a face cu un catel mancacios, in mod normal.
Este foarte important sa judeci corect lipsa poftei de mancare.
Spre exemplu, nu este un motiv de ingrijoarare, daca animalul nu cosuma cantitatea de mancare recomandata de producator, acelea fiind coordonate generale . Cei mai multi caini, perfect sanatosi, consuma doar 60-70% din masura comunicata pe pachetele de hrana. Refuzul hranei necesita atentie, atunci cand intervine ca o schimbare in comportamentul normal al catelului.
Iata, mai jos, cateva posibile cauze ale lipsei apetitului care sa te ajute sa identifici rapid daca trebuie sa ceri ajutorul medicului tau veterinar:
Boala
O scadere considerabila a apetitului la caini, poate fi un semnal de boala, in special, daca animalul mai prezinta si alte simptome. Desi nu inseamna neaparat ca este vorba de o afectiune serioasa, refuzul hranei poate indica: o problema a sistemului digestiv, prezenta unor infectii in organism, probleme dentare sau pur si simplu faptul ca il doare ceva. De aceea, este indicata o consultatie.
Vaccinarea recenta
Desi vaccinurile salveaza vietile a milioane de animale, fiind disponibile pentru numeroase boli contagioase, acestea au, totusi, o serie de reactii adverse. Majoritatea sunt minore si de scurta durata, iar printre ele se regaseste si lipsa apetitului.
O schimbare in rutina sau mediu necunoscut
Daca au intervenit schimbari in rutina cainelui tau cum ar fi: schimbarea orelor de hranire, a orelor de plimbare, schimbarea spatiului de locuit sau chiar aparitia unui nou membru in familie, cainele poate fi temporar afectat.
De asemenea, refuzul hranei, poate interveni si pe timpul calatoriilor, din cauza mediului care nu ii mai este familiar.
Bineinteles, apetitul va reveni, odata cu adaptarea la conditiile noi si revenirea sentimentului de siguranta.
Probleme de comportament si mofturi
Unii caini refuza sa manance din cauza problemelor de comportament. Acestea nu sunt mereu la cainele care nu mananca, ci pot sa apara din cauza altor animale prezente in mediul in care traieste acesta.
Daca in casa mai exista un caine, acesta poate influenta comportamentul celuilalt daca este agresiv in timpul mesei, maraie sau ii fura mancarea.
Daca ai mai multi caini si observi un astfel de comportament, iti recomandam sa ii hranesti separat.
Alti caini sunt pur si simplu mofturosi . Cainii nu se nasc mofturosi, ci devin asa, din cauza noastra, a stapanilor. Daca le schimbam tipul de mancare prea des, sau le oferim tot felul de „recompense” intre mese, incurajam un comportament care ne va da batai de cap pe viitor.
Varsta
Uneori, cainii batrani vor refuza hrana din cauza problemelor ce intervin odata cu varsta.
Spre exemplu, afectiunile dentare pot influenta modul in care acesta se hraneste. Cainelui ii poate fi foame, dar nu poate manca deoarece este prea dureros. Astfel de probleme se rezolva cu o vizita la cabinet.
Daca esti stapanul unui caine senior, atunci iti recomandam sa citesti si articolul dedicat batraneilor din viata noastra.
Ce poti sa faci, atunci cand cainele nu mananca?
Daca medicul veterinar a identificat o cauza medicala, atunci tot el iti va recomanda tratamentul potrivit si, probabil, o dieta speciala.
In cazuri severe, este posibil sa fie nevoie de medicamente pentru stimularea apetitului sau chiar hranirea artificiala.
Daca refuzul de a manca se datoreaza unei probleme de comportament sau mofturilor, nefiind vorba de o afectiune, iata mai jos cateva solutii:
– nu ii mai oferi recompense
– hraneste-l dupa un program fix
– mergeti la o plimbare, inainte de masa
– in cazul in care ai mai multi caini si ai observat ca exista tensiuni, la masa, atunci hraneste-i in camere separate.
Sursa foto: pixabay.com