Cainele tau nu mananca? Posibile cauze ale lipsei de apetit

Cainele tau nu mananca? Posibile cauze ale lipsei de apetit

Cei mai multi stapani de caini sunt obisnuiti ca prietenii lor blanosi sa se arunce cu cu pofta asupra castronului cu mancare, iar atunci cand acesta refuza sa se atinga de hrana, poate deveni destul de suparator.

Lipsa apetitului poate sa intervina dintr-un numar mare de motive si trebuie tratata cu seriozitate, mai ales daca avem de-a face cu un catel mancacios, in mod normal.

Este foarte important sa judeci corect lipsa poftei de mancare.

Spre exemplu, nu este un motiv de ingrijoarare, daca animalul nu cosuma cantitatea de mancare recomandata de producator, acelea fiind coordonate generale . Cei mai multi caini, perfect sanatosi, consuma doar 60-70% din masura comunicata pe pachetele de hrana. Refuzul hranei necesita atentie, atunci cand intervine ca o schimbare in comportamentul normal al catelului.

Iata, mai jos, cateva posibile cauze ale lipsei apetitului care sa te ajute sa identifici rapid daca trebuie sa ceri ajutorul medicului tau veterinar:

Boala

O scadere considerabila a apetitului la caini, poate fi un semnal de boala, in special, daca animalul mai prezinta si alte simptome. Desi nu inseamna neaparat ca este vorba de o afectiune serioasa, refuzul hranei poate indica: o problema a sistemului digestiv, prezenta unor infectii in organism, probleme dentare sau pur si simplu faptul ca il doare ceva. De aceea, este indicata o consultatie.

Vaccinarea recenta

Desi vaccinurile salveaza vietile a milioane de animale, fiind disponibile pentru numeroase boli contagioase, acestea au, totusi, o serie de reactii adverse. Majoritatea sunt minore si de scurta durata, iar printre ele se regaseste si lipsa apetitului.

O schimbare in rutina sau mediu necunoscut

Daca au intervenit schimbari in rutina cainelui tau cum ar fi: schimbarea orelor de hranire, a orelor de plimbare, schimbarea spatiului de locuit sau chiar aparitia unui nou membru in familie, cainele poate fi temporar afectat.

De asemenea, refuzul hranei, poate interveni si pe timpul calatoriilor, din cauza mediului care nu ii mai este familiar.

Bineinteles, apetitul va reveni, odata cu adaptarea la conditiile noi si revenirea sentimentului de siguranta.

Probleme de comportament si mofturi

Unii caini refuza sa manance din cauza problemelor de comportament. Acestea nu sunt mereu la cainele care nu mananca, ci pot sa apara din cauza altor animale prezente in mediul in care traieste acesta.

Daca in casa mai exista un caine, acesta poate influenta comportamentul celuilalt daca este agresiv in timpul mesei, maraie sau ii fura mancarea.

Daca ai mai multi caini si observi un astfel de comportament, iti recomandam sa ii hranesti separat.

Alti caini sunt pur si simplu mofturosi . Cainii nu se nasc mofturosi, ci devin asa, din cauza noastra, a stapanilor. Daca le schimbam tipul de mancare prea des, sau le oferim tot felul de „recompense” intre mese, incurajam un comportament care ne va da batai de cap pe viitor.

dog-184332_1920

Varsta

Uneori, cainii batrani vor refuza hrana din cauza problemelor ce intervin odata cu varsta.

Spre exemplu, afectiunile dentare pot influenta modul in care acesta se hraneste. Cainelui ii poate fi foame, dar nu poate manca deoarece este prea dureros. Astfel de probleme se rezolva cu o vizita la cabinet.

Daca esti stapanul unui caine senior, atunci iti recomandam sa citesti si articolul dedicat batraneilor din viata noastra.

Ce poti sa faci, atunci cand cainele nu mananca?

 

Daca medicul veterinar a identificat o cauza medicala, atunci tot el iti va recomanda tratamentul potrivit si, probabil, o dieta speciala.

In cazuri severe, este posibil  sa fie nevoie de medicamente pentru stimularea apetitului sau chiar hranirea artificiala.

Daca refuzul de a manca se datoreaza unei probleme de comportament sau mofturilor, nefiind vorba de o afectiune, iata mai jos cateva solutii:

– nu ii mai oferi recompense

– hraneste-l dupa un program fix

– mergeti la o plimbare, inainte de masa

– in cazul in care ai mai multi caini si ai observat ca exista tensiuni, la masa, atunci hraneste-i in camere separate.

 

 

Sursa foto: pixabay.com

22 Comments

  1. Am si eu o întrebare . Am si eu o catea teckel si a născut 2 pui . De când i-a născut nu prea vrea să mănânce . Ce sa fac . Oare o fi bolnavă sau ii este prea drag de cățeluși si uita sa mai mănânce ? Mulțumesc anticipat ! 🙂

    Reply
    • Buna, Constantin,

      Ne pare rau pentru raspunsul intarziat, se pare ca mesajul tau a ajuns in spam.
      Lipsa apetitului poate avea multiple cauze, de la probleme medicale, pana la stres.
      Cel mai recomandat este sa o duci la un control medical, deoarece, doar dupa o examinare amanuntita, un medic veterinar se poate pronunta.

      Iti uram succes si asteptam vesti!

      Reply
  2. Bună..Am o cătelusă yourkshire terrier..A avut 2 puisori,primul l.am dat iar celălalt a murit..după ce a murit,catelusa mea nu a mai mancat si a avut varsaturi si scaun moale..poate din cauza puiului care a murit sau e altceva?

    Reply
    • Buna, Cosmina,

      Lipsa apetitlui poate fi cauzata de stres, insa voma si diareea sunt semnale de alarma, deoarece pot insemna probleme medicale.
      Este necesar ca femela sa fie consultata cat mai repede de un medic veterinar, existand riscul deshidratarii si agravarii posibilelor probleme.
      Da-ne de veste despre micuta, dupa controlul medical!

      Seara frumoasa!

      Reply
  3. Buna ziua,
    Am fost intr-un concediu de 5 zile si am lasat catelusul (1 an, pechinez, mascul) la o prietena de familie mai in varsta, ieri ne-am intors dupa el, dar nu a vrut sa manance sau sa bea apa deloc. Nu stiu ce sa mai fac.. imi fac griji sa nu fie ceva grav

    Reply
    • Buna, Antonia,

      Ne cerem scuze pentru raspunsul intarziat.
      In cazul in care nu catelul nu si-a recuperat apetitul, intre timp, iti recomandam sa faceti o vizita medicului veterinar care il are in grija.
      Pierderea apetitului poate fi cauzata de stres (dorul de stapani fiind un factor), sau poate avea si o cauza medicala. Fii pregatita sa ii oferi veterinarului informatii despre dieta si activitatea lui din ultimele zile.

      Sanatate!

      Reply
  4. Am un labrador in varsta de 6 luni, de trei zile nu mananca si bea foarte multa apa, si are o stare de spirit foarte proasta, nu mai latra, nu se mai joaca, nu mai vine cand este chemat, sta foarte mult jos in pozitia de somn, precizez ca ii dau si mancare gatita si mancare speciala pt caini! Ce se intampla si ce pot face!

    Reply
    • Buna, Alexandra,

      Este foarte important sa il duci la un consult, la veterinar.
      Cauzele acestor stari pot fi multiple, insa doar o consultatie si investigatii facute de specialist, pot determina cu exactitate problema. Labradorii sunt caini foarte activi si curiosi, renumiti pentru ingerarea de obiecte straine, in joaca. Stim foarte multe cazuri in care acestia au inghitit sosete sau parti de jucarii si au necesitat chiar si interventii chirurgicale.

      O zi frumoasa!

      Reply
  5. Am un catel de cam două luni , înainte era foarte vesel si mâncăcios acum , de doua zile nu vrea sa mai mănânce si e trist . Ce as putea sa ii fac ?

    Reply
    • Buna, Diana,

      Catelul trebuie sa fie consultat imediat de un veterinar.
      Sunt multe cauze pentru starea pe care o descrii, de aceea este nevoie de investigatii.

      Sanatate!

      Reply
  6. Bună, am un câine ciobănesc caucazian de vreo 6 lunj…era foarte slăbit, a venit medicul și ia făcut 3 zile consecutiv injecție cu antibiotice ( cică ar fi luat un virus) …în schimb nu mănâncă deloc. Doctorul a zis sa i dam orez fiert și ceai …dar cățelușul nici nu vrea sa vadă mâncarea..deci de când a început tratamentul nu a mâncat mai nimic….și îl vad cum cauta apa, deși medicul a zis sa nu i dam apa …ce sa fac ? 😭😭

    Reply
    • Buna, Denisa,

      Este necesar sa i se faca niste investigatii amanuntite puiului, poate fi vorba de foarte multe cauze.
      Iti recomandam sa ii contactezi pe colegii de la MobileVet: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2. Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255
      Ei pot sa te indrume si sa iti recomande o serie de analize pentru un diagnostic corect.

      Sanatate!

      Reply
    • Buna, Simona,

      Cainele trebuie consultat rapid de un medic veterinar, cauzele acestor manifestari pot fi multe si necesita investigatii.
      Iti recomandam sa iei legatura cu colegii de la Mobile Vet (Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255. Adresa: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2. Oras: Bucuresti)

      Sanatate!

      Reply
  7. Am un câine în vasta de 8 ani care a paralizat la picioarele din spate și nu mai vrea sa mănânce … Nu știu ce boala poate sa aibă și apropo am adus 2 doctori veterinari la el și i-au facut injecti dar degeaba..
    Îmi poți da un sfat cat mai repede..nu vreau să-l pierd 😢😢

    Reply
    • Buna, Laurentiu,

      Din pacate, nu se poate pune un diagnostic dupa o simpla descriere. Iti recomandam sa ii faci analize amanuntite – teste de sange si radiografii/ecografii – pentru a determina cauza, atat pentru paralizie, cat si pentru lipsa apetitului. Din cele spuse de tine este o problema serioasa, insa nediagnosticata.
      Daca esti din Bucuresti, poti apela la colegii de la Mobile Vet (Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255; Adresa: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2)

      Sanatate!

      Reply
  8. Buna ziua.am o femela de un an si jumatate care de circa 3 saptamiini se hraneste din ce in ce mai putin.precizez ca am schimbat casa si am crezut ca asta ar fi cauza .problema e ca nu se mai joaca,doarme foarte mult .e drept ca e pretentioasa(am 4-5)tipuri de hrana in casa dar de regula nu vrea una dar vrea alta.acum insa nu vrea nimic.nu stiu ce rasa e dar seamana a labrador ,iar aceasta rasa e foarte jucausa.asa a fost pina acum 3 saptamini.

    Reply
    • Buna, Luiza,
      Stresul schimbarii locuintei poate sa aiba acest efect asupra animalelor de companie.
      Totusi, nu iti recomandam sa ignori aceste semnale pentru ca pot sa ascunda alte probleme de sanatate.
      Ati facut o vizita la veterinar? Noi iti recomandam sa mergeti la o consultatie, eventual cateva investigatii de rutina, ca sa te asiguri ca nu este o problema medicala. Apoi, odata eliminata aceasta posibilitate, poti sa incerci cateva schimbari in rutina: plimbari mai lungi, petreceti mai mult timp impreuna, incearca sa o atragi la joaca mai des, ca sa se acomodeze cu noile imprejurimi si sa isi recapete sentimentul de siguranta.
      Daca ai nevoie de mai multe lamuriri pe plan medical, iti recomandam sa iei legatura cu colegii de la MobileVet (Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255; Adresa: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2)

      Sanatate!

      Reply
  9. Buna, am și eu un Bichon de 9 luni și nu stiu din ce cauza numai mănâncă nimic, i-am dat granule royal și le doar miroase! Am încercat și piept de pui cu orez, și nici alea nu mănâncă ! Am fost la medic și mi-a recomandat săi dau granulele înmuiate. Habar nam ce sa mai fac! 🙁 de câteva zile e tot așa 😩😭 please ajutați-mă ma îngrijorez ff mult !

    Reply
    • Buna, Marta,

      I-au fost facute investigatii? Medicul a eliminat cu siguranta o problema medicala? Daca da, atunci poti incerca cu alt brand de hrana (de calitate premium), poate chiar hrana umeda care e mai apetisanta. Mancarea noua trebuie introdusa treptat, pentru a nu genera probleme digestive.
      In cazul in care nu i-au fost facute investigatii, trebuie facute. Analize de sange, eventual o ecografie abdominala.
      Daca ai nevoie de mai multe lamuriri pe plan medical, iti recomandam sa iei legatura cu colegii de la MobileVet (Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255; Adresa: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2)

      Reply
    • Buna ziua,

      Catelusa a inceput schema de vaccinare? In acest timp a stat in casa, fara acces la exterior sau alte animale nevaccinate?
      Fiind la varsta la care este predispusa la contactarea de boli virale, este necesar un consult veterinar de urgenta si investigatii amanuntite.
      Daca esti din Bucuresti, poti apela la colegii de la MobileVet (Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255; Adresa: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2)

      Sanatate!

      Reply

Leave a Comment.