In calitate de stapan de caine, care probabil isi trateaza prietenul patruped ca pe un membru al familiei, este bine sa fi constient ca, la fel ca si oamenii, cainii pot fi afectati de multe boli contagioase.
Acestea se transmit de la exemplar, la exemplar si pot avea urmari grave. De aceea, te sfatuim sa acorzi atentie sporita schemei de vaccinare, dar si sfaturilor medicului.
In continuare, iata o lista cu cele mai contagioase boli pe care cainele tau le poate lua intrand in contact cu alti caini infectati.
Parvovirusul este primul virus vizat de schema initiala de vaccinare a puilor de caine si pe buna dreptate!
Puii care se imbolnavesc de parvoviroza au sanse mici de supravietuire, boala fiind extrem de agresiva si cu un progres foarte rapid.
Virusul se transmite pe cale orala, sau prin fecale, fiind foarte rezistent si ramanand activ mult timp in mediul in care a trait un caine bolnav.
Foarte important: singurul mod eficient si sigur de preventie este vaccinarea!
Parainfluenta canina
Parainfluenta canina este o boala virala asemanatoare gripei umane, care se manifesta prin tuse si stranut.
La fel ca si la oameni, virusul se transmite foarte usor, iar odata diagnosticat, animalul trebuie tinut la distanta de alti caini.
De obicei, virusul este eliminat in mod natural, putine fiind cazurile in care este nevoie de tratament pentru infectii bacteriene suplimenatre.
Jigodia sau Maladia Carre
Este o boala viarala care poate fi fatala. Virusul se transmite prin secretiile corpului si cauzeaza probleme gastrointestinale, respiratorii si neurologice.
La fel ca si Parvoviroza, Jigodia este o boala care poate fi prevenita prin vaccinare!
Leptospiroza
Leptospiroza este o boala mai comuna in zonele rurale, sau unde cainele poate intra in contact cu animale salbatice, rozatoare sau poate avea acces la rauri si lacuri potential infectate.
Leptospiroza poate fi transmisa si oamenilor, de aceea este si mai important sa fii vigilent si sa iti protejezi cainele prin vaccinarea anuala.
Coronavirusul
Ca si Parainfluenta canina, coronavirusul se transmite de la caine, la caine prin stranut si tuse.
Deoarece exista foarte multe tulpini ale acestui virus, infectia este foarte greu de diagnosticat.
Herpesviroza canina
Herpesvirusul canin poate afecta cainii de toate varstele, insa cei mai predispusi sunt puii.
La exemplarele adulte boala poate produce febra usoara si probleme respiratorii, sau poate chiar trece neobservata, daca animalul nu are alte probleme de sanatate care sa ii slabeasca sistemul imunitar.
In cazul puilor insa, efectele pot fi fatale.
Deoarece nu exista un vaccin care sa asigure imunitate, cel mai bun mod de preventie este o expunere mai mica a puilor la mediul incojurator.
Dermatofitoza
Dermatofitoza este o boala micotica care afecteaza pielea cainelui si poate afecta si omul.
Boala se manifesta prin leziuni la nivelul pielii cu pierdera parului, mai frecvente in zona capului, urechilor sai labutelor.
Dermatofitoza este tratabila insa, ca orice boala micotica tratamentul este de durata.
Rabia
Rabia este o boala extrem de cunoscuta insa, datorita vaccinului, oamenii nu ii mai dau foarte multa atentie. Din pacate aceasta lipsa de atentie se traduce uneori prin omiterea vaccinarii.
Rabia este o boala fatala 100%, care poate afecta toate animalele, inclusiv omul. Se transmite prin muscatura animalului infectat si evolueaza agresiv si rapid.
Vaccinarea animalelor de companie este cruciala pentru preventia bolii si este obligatorie.
Hepatita canina infectioasa
Hepatita canina infectioasa este o boala virala grava, cauzata de un virus ce afecteaza ficatul.
Virusul se transmite prin saliva si alte secretii ale corpului si poate avea urmari foarte grave, ducand la decesul animalului.
Vaccinul pentru aceasta boala este parte din schema de vaccinare de baza si este cel mai eficient mod de preventie.
Tusea de canisa
Asa cum indica si numele, tusea de canisa este o afectiune prezenta in special acolo unde mai multi caini traiesc la comun.
Virusul responsabil pentru aceasta boala se transmite pe calea aerului si este usor de contactat chiar si din parcuri sau locuri de joaca. In plus, de cele mai multe ori exista o suprainfectie cu bacteria numita Bordetella bronchiseptica. Pentru aceasta infectie este recomandata vaccinarea.
Din fericire cazurile de tuse de canisa nu sunt mereu agresive si nu toate au nevoie de tratament medicamentos, recupararea fiind completa in cateva saptamani.
Sursa foto: unsplash.com