Parvoviroza canina. Afla cum poti sa previi o boala care poate fi fatala

Parvoviroza canina. Afla cum poti sa previi o boala care poate fi fatala

Ce este parvoviroza?

Parvoviroza canina (CPV) este o boala virala extrem de contagioasa care afecteaza in special cateii cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 6 luni, cauzand moartea, in foarte multe cazuri. In situatii mai rare, boala poate sa apara si la catei cu varstele cuprinse intre 6 si 10 luni.

Virusul ataca rapid, celulele din corpul cainelui, afectand sever tractul intestinal. De asemenea, Parvovirusul poate dauna muschiului inimii, ceea ce cauzeaza probleme cardiace pe tot parcursul vietii.

Cainii adulti pot fi si ei afectati de parvoviroza, insa formele de manifestare sunt mult mai usoare, adultii avand o imunitate crescuta.

Tipuri de parvoviroza

Manifestarea cardica a parvovirozei – este caracterizata prin insuficienta cardiovasculara sau respiratorie a puilor de caine. Sindromul cardiac in parvoviroza este mult mai rar intalnit decat forma care se manifesta la nivel intestinal si este gasit la pui foarte mici, cu varsta sub 8 saptamani. Acesti pui au fost infectati, cel mai probabil, prin intermediul mamei, inca din uter.

Virusul afecteaza muschiul inimii, care la animale atat de tinere, nu este suficient de puternic pentru a lupta impotriva lui, ceea ce face ca majoritatea cazurilor de parvoviroza cu sindrom cardiac, sa fie mortale.

In putinele cazuri in care cateii reusesc sa tina piept virusului si supravietuiesc, raman cu sechele si complicatii, pe tot parcursul vietii.

Manifestarea intestinala a parvovirozei. In timp ce parvoviroza cu sindrom cardiac este transmisa direct de la mama catre pui, forma ce afecteaza tractul intestinal, este transmisa prin contact oral cu virusul. Acesta se imprastie in special prin fecale sau prin atingerea pamantului infectat, iar cand un catel nevaccinat intra intr-un mediu infectat, virusul se va transmite rapid.

Primul pas al infectarii unui catel este ingestia virusului si replicarea acestuia in tesutul limfoid, localizat in gatul animalului. Apoi, virusul se raspandeste in sange, distrugand celulele albe, ajungand in cele din urma, in intestinul subtire, unde afecteaza puternic tesutul si mucoasa intestinala. Acest lucru produce leziuni care duc la trecerea in sange a bacteriilor din intestin, producand septicemie. De asemenea, din cauza faptului ca procesele normale de absorbtie intestinala nu se mai produc, intervine o stare de deshidratare severa.

Daca virusul este depistat indeajuns de repede si se incepe tratamentul adecvat, catelul are sanse sa se recupereze.

Atentie! Este important de retinut ca un catel care a supravietuit parvovirozei va avea in organism reminescente ale virusului, pe care il poate transmite prin fecale, pana la 3 saptamani.

Este parvoviroza mortala?

Stapanii de animale isi pun frecvent aceasta intrebare.

Deoarece, cele mai multe cazuri de parvoviroza sunt, asa cum spuneam, la cateii tineri, care sunt fie prea mici pentru a fi vaccinati, fie insuficient imunizati de catre mama lor, boala este deseori mortala.

In unele cazuri, insa, puii se pot recupera cu tratamentul potrivit, aplicat la timp.

Cand este lasata netratata, parvoviroza are o rata de mortalitate de aproximatv 90-95%. In cazul in care este identificata la timp si se administreaza tratamentul, rata de mortalitate din cauza bolii, scade la 30-50%.

Simptome ale parvovirozei

Parvoviroza are o perioada de incubare de 5 – 14 zile, ceea ce inseamana ca dupa aproximativ 5-14 zile de la expunerea la virus, cainele va incepe sa prezinte simptome de boala.

Simptomele parvovirozei variaza de la caine la caine, insa printre cele mai comune se numara:

– letargie

– febra

– voma

– diaree

– scaune cu sange

Este important ca la primele semne pe care le observi la catelul tau, sa iei imediat legatura cu medicul veterinar.

Ca un rezultat al simptomelor prezentate mai sus, cateii intra intr-o stare de deshidratare, in timp ce organismul lor se lupta si cu infectia.

Cum se diagnosticheaza parvoviroza?

Boala se diagnosticheaza prin examen fizic, teste de diagnostic rapid, teste biochimice si ecografie abdominala.

Analizele de sange indica, in caz de parvoviroza, un nivel scazut al celulelor albe si dezechilibre la nivelul enzimelor ficatului si un numar scazut de leucocite. Testul rapid folosit este ELISA.

test Parvo pozitiv

Tratamentul parvovirozei canine

Deoarece boala este, de fapt, o infectie virala, nu exista un antidot real pentru ea, iar tratamentul se concentreaza pe vindecarea simptomelor si prevenirea infectiilor bacteriene. Este recomandat ca acesta sa se faca intr-un mediu spitalicesc, sub supravegherea unui medic.

Terapia intensiva este cheia recuperarii in cazul parvovirozei. Administrarea intravenoasa de fluide este esentiala pentru mentinerea unui nivel normal al lichidelor din corpul cainelui, dupa ce acesta s-a confruntat cu deshidratarea severa si diareea.

Medicamentele folosite pot fi: antibiotoce si  antihelmintice pentru lupta cu infectia si parazitii si  medicamente care sa reduca greata, cum ar fi metoclopramid.

Cum prevenim parvoviroza?

Deoarece parvoviroza poate avea efecte devastatoare, cel mai important lucru pe care il pot face stapanii de caine, este sa previna contactarea virusului.

Primul pas in prevenirea bolii este este izolarea si protejarea cateilor nevaccinati de mediul extern si de alti caini si bineinteles vaccinarea, la varsta recomandata.

Un stapan responsabil, va respecta schema de vaccinare a cateilor, care incepe la varsta de 5-6 saptamani si include mai multe vaccinari, care au ca scop imunizarea corecta a cateilor, impotriva unor boli ce pot fi fatale, asa cum este parvoviorza.

Mai multe despre schema de vaccinare, gasesti aici.

Parvoviroza canina

Decontaminarea zonelor infectate cu virusul parvovirozei

Decontaminarea este un alt pas, extrem de important, in gestionarea acestei boli.

Odata ce catelul a reusit sa treaca cu bine peste parvoviroza, este important sa fii constient ca el, inca poate contamina alti caini sanatosi.

Parvovirusul este atat de puternic, incat poate sa reziste in pamant, chiar si un an de zile, de aceea este crucial sa decontaminam zonele care ar putea sa fie infectate.

Virusul activ poate fi eliminat cu o solutie de apa cu clor. Aceasta trebuie folosita inclusiv in zonele in care cainele vindecat continua sa isi faca nevoile.

Atentie! Nu este indicat ca in mediul in care a trait catelul bolnav, sa fie adus un pui nevaccinat, cel putin pentru o perioada de 6 luni, in care s-a lucrat la decontaminarea zonei.

Parvoviroza se transmite la om ?

Parvovirusul canin nu afecteaza decat cainii. Acesta nu poate fi transmis la om, sau alte specii de animale.

girl-1561943_1920

Parvoviroza pe scurt:

– Parvovirusul a fost desoperit in anii ’70. Doi ani mai tarziu, virusul se raspandise deja in toata lumea

– Cainii care dezvolta parvoviroza, vor arata simptome in decurs de 5-14 zile de la expunerea la virus

– Simptomele includ: letargie, voma, diaree (de obicei cu sange), febra

– Mortalitatea pentru animalele netratate, ajunge la 90-95%

– 80% din cainii adulti ce contacteaza virusul, nu arata simptome. Puii sunt cei mai afectati

– Virusul este extrem de agresiv – poate rezista in materiale organice, pana la un an

– Singurele produse de curatenie care omoara virusul sunt produsele pe baza de clor si produsele dezinfectante universale foarte active cu protectie sigura si eficienta cum ar fi: ECOCID, VIRKON etc.

– Vaccinarea si profilaxia sunt singurele metode de preventie

 

Sursa foto: pixabay.com

 

34 Comments

    • Buna, Veronica,

      Ne pare rau pentru raspunsul intarziat, se pare ca mesajul tau a ajuns in spam. Speram ca raspunsul nostru iti mai este de ajutor.
      Daca un caine s-a recuperat dupa Parvoviroza, trebuie sa tii cont ca el va putea sa mai transmita virusul chiar si timp de 2 luni, de aceea este necesar sa il tii la distanta de alti caini si sa dezinfectezi temeinic spatiile in care a locuit.
      In ceea ce priveste imunitatea, majoritatea cainilor care au supravietuit Parvovirozei, sunt imuni la virus si nu il mai pot contacta.

      Reply
  1. Buna ziua …un pui de rotwailer de 3 luni si vaccinat de 2 ori are sanse sa se inbolnaveasca de parvoviroza? Va multumesc mult.

    Reply
    • Buna, Catalin,

      Este obligatoriu ca pana la finalizarea intregii scheme de vaccinare, puiul de caine sa fie tinut in casa si sa nu ia contact cu alte animale nevaccinate sau purtatoare de diferite boli. Medicul veterinar iti va spune cand este OK sa scoti catelul afara, in momentul in care imunizarea lui va fi completa. In caz contrar, il supui riscului de a contacta boli grave, inclusiv Parvoviroza.

      Reply
  2. După descrierea virusului cred ca puiul meu îl are…:(( am in Bichon de 7saptamani,este vaccinat și deparazitat…pana azi totul a fost bine de câteva ore a început sa facă scaun apos și cu sânge,deocamdată alte simptome nu are, e destul de vioi și jucăuș…oare avem șanse să-l salvam??Cum se crapă de ziua o sa caut un medic(având in vedere ca e sâmbătă nu știu dacă sunt Cabinete deschise)

    Reply
    • Buna, Lili,

      Simptomele Parvovirozei se pot suprapune cu alte afectiuni.
      Pentru diagnosticare sigura, trebuie sa ajungi cu el urgent la veterinar.

      Sanatate!

      Reply
  3. Eu mi-am pierdut un catel acum cateva saptamani, iar in prezent toti cainii din curte au fost diagnosticati cu parvoviroza. Va rog sa va vaccinati cateii la timp. Este foarte cumplit. Chiar si cu tratament bietul catel a murit!

    Reply
  4. Roxana, cainii din curte de care zici ca sunt diagnosticati si ei cu parvoviroza, sunt caini adulti? Si mie mi-a murit ieri un puiut dar mai am doi catze mari in curte. Sunt ingrijorata acum de cei ramasi dar inteleg ca cei adulti sunt mai rezistenti totusi? E asa de trist sa ii vezi cum sufera, cum corpul li se degradeaza si apoi se duc….

    Reply
  5. Buna ziua, catelusa mea, un bulldog francez inca nu a avut ultimul vaccin insa am scos-o afara, pe iarba, nu sunt maidanezi in zona, acum 3 zile a venit o cunostinta cu un caine, bine ingrijit, adult, are toate vaccinele, iar cei 2 au stat fata in fata, s-au mirosit nas in nas, fara sa se atinga. Este posibil sa fi luat vreo boala de la caine sau afara? nu reprezinta nici un simptom

    Reply
    • Buna, Alexandru,

      Din contactul cu un caine vaccinat si ingrijit, exista un risc mic sa contacteze boli. Insa, din mediul exterior, riscul e mare. Este foarte important sa respecti recomandarea medicului de a tine puiul in casa, pana la imunizarea completa. Afara este un mediu necontrolat si chiar daca in zona nu sunt maidanezi care sa stea, asta nu inseamna ca nu trec pe acolo. De asemenea, nu toti oamenii isi vaccineaza cainii pe care ii tin in casa, iar acestia pot fi purtatori.
      Safatul nostru este sa ai rabdare pana finalizezi schema de vaccinare, apoi va puteti plimba in siguranta 🙂

      Sanatate!

      Reply
  6. Buna!
    Am si eu un catel Ciobanesc German de 4 luni , are 2 vaccinuri urmeaza cat mai curand si al treilea care este infectat cu parvoviroza . La cateva zile dupa ce am vazut ca , catelul nu este in regula am contactat un medic veterinar. Medicul ne a intrebat ce fel de simptome are , noi raspunzandu i ca are dureri de burta de la care incepu se sa l doara si picioarele , el nu avea diaree sau probleme cu starile de vomitat , in schimb el manca si era jucaus. Medicul i a pus doua tuburi cu perfuzii in zile diferite. Este posibil sa se vindece ?! Va rog dati mi niste sfaturi care sa l ajute pe catelul meu Max….va rog….multumesc!

    Reply
    • Buna, Madalina,

      Cum stii ca este vorba despre parvoviroza? Catelului i-au fost facute teste de sange sau alte investigatii? Ce ti-a comunicat medicul veterinar?
      Din pacate, la fel ca si la oameni, nimeni nu poate pune un diagnostic pe internet. Este necesar ca lui Max sa i se faca analize detaliate, pentru a stabili care este problema. Poti apela cu incredere unul dintre numerele din sectiunea de contact, iar colegii nostri te vor indruma mai departe.

      Sanatate!

      Reply
  7. Buna ziua. Am un ciobanesc german de 5 luni. De trei zile n-a mancat nimic, a baut doar apa care o voma. Iese cu scaunul sange inchis la culoare. I-am facut tratament alaltaieri si ieri dar astazi cred ca se duce. Nu mai poate sta in picioare si tot casca gura si geme. Nu mai raspunde la nimic. Faceti vaccinurile cand trebuie. Eu nu i-am facut decat unul si acum regret ca mi se duce catelusa

    Reply
    • Buna, Alina,
      Ne intristeaza ce ne-ai scris.
      Iti recomandam sa iei legatura cu colegii de la Mobile Vet (Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255. Adresa: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2. Oras: Bucuresti) si poate reusesti sa ii faci investigatii suplimentare. Mereu exista o speranta.

      Sanatate!

      Reply
  8. Buna ziua!In urma cu 3 zile ne-a murit un pui de rott in varsta de 4l jum de aceasta parvoviroza!Acum,sotul meu vrea sa ia un alt pui de rott,are 6l jum,are schema completa de vaccinare pana la aceasta varsta!E vreun risc pt catelul pe care vrea sa il ia?

    Reply
    • Buna ziua,

      In mod normal, avand schma de vaccinare completa, nu mai trebuie sa fie vreun risc, insa este recomandat sa fiti precauti! Casa si zonele in care catelul infectat a stat si si-a facut nevoie, trebuie decontaminate, deoarece virusul este extrem de rezistent. In articol sunt specificate modalitatile de dezinfectare care omoara virusul.
      Daca stati la curte, tineti cont ca virusul ramane activ in pamant pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, va recomandam ca un veterinar sa analizeze schema de vaccinare si sa o valideze, inainte de a aduce puiul acasa, chiar daca s-a respectat procedura de decontaminare.

      Sanatate!

      Reply
  9. Buna ziua in data de 26 seara am observat ca catelul meu de 6 luni caine german belgian nu mai vine la chemare mea (era ascuns si parca nu ma mai cunostea ii era frica de mine…tremura nu avea putere…nu vroia sa mai manance nimic doar lingea un pic de apa …afara era -2 lam dus in garaj cu gandul ca e mai cald dar a decedat pana dimineata 27 nu am apucat ca sa m prezint cu el la doctor…e posibil sa fie vorba de parvivoza? Intrun timp asascurt? In 24h de ore sa ilomoare biet animal?
    Mai am un caine german lup tot de 6 luni …am fost cu el la doctor azi …

    Reply
    • Buna ziua,

      In cele mai multe cazuri, simptomele parvovirozei includ voma si diaree destul de violente, in plus la 6 luni, puiul avea probabil, schema de vaccinare finalizata. Motivele unui deces atat de rapid pot fi multe, din pacate. Putem avea de-a face cu o intoxicatie, poate ceva din mediul in care traia. Daca statea in curte sunt sanse sa fi adulmecat sau ingerat ceva toxic. Daca mai aveti un caine, care traieste in aceeasi curte, este recomandat sa investigati si sa gasiti cauza, pentru a nu fi afectat si celalalt exemplar.

      Sanatate!

      Reply
  10. Buna ziua . Am cumparat un pui de ciobanesc Caucazian de aproximativ 2 luni . Am aduso acasa , am mers cu ia de i-am facut deparazitarea si vaccinul si dupa 2-3 zile catelusa a inceput sa faca diaree si sa refuze ori ce fel de hrana . s-a dezhidratat foarte tare a slabit am sunat veterinarul care a vaccinato si a spus sa o duc maine . Poate sa fie vorba de Parvoviroza??? Mai are fro sansa sa scape ??? Nu mananca de 3 Zile .

    Reply
    • Buna, Catalin,

      Din pacate, poate sa fie vorba si de parvoviorza, dar si de alte afectiuni.
      Este necesar ca puiului sa i se faca teste de sange pentru a determina un diagnostic si a stabili un tratament corect. In cazul parvovirozei tratamentul trebuie aplicat imediat pentru a creste sansele de succes.
      Daca esti din Bucuresti, iti recomandam sa iei legatura cu colegii de la MobileVet, pentru investigatii. Subliniez necesitatea unor teste de sange!
      Iata datele de contact: Mobile Vet (Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255; Adresa: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2)

      Sanatate!

      Reply
  11. Si catelusul meu sufera de paraviroza, are toate vaccinurile, a vomitat si a avut diaree, dar nu cu sange!
    Ii se administreaza de trei zile tratament.
    Are sanse sa supravietuiasca?

    Reply
    • Buna seara,

      Este un diagnostic confirmat? Spuneti ca este vaccinat.
      Mereu exista o sansa, mai ales daca a fost depistata la timp si s-a inceput tratament.

      Succes!

      Reply
  12. Bună dimineata!!Dak catelusa mea are aproape 8 luni cu toate vaccinurile la zi poate face parvoviroza??Va intreb pt k ieri a vomitat de 2 ori si azi dimineata a facut caca cu sange,dar a mancat dupa si este energica!!

    Reply
    • Buna ziua,

      Avand in vedere ca este la zi cu vaccinarea, cu siguranta vorbim de alta problema.
      Va recomandam sa mergeti cu ea la un consult, pentru investigatii. La aceste manifesatri sunt cauze multiple.

      O zi frumoasa!

      Reply
  13. Bună ziua,
    aveam 8 cațelusi amstaff de 5 saptamani,azi a murit unul,nu vomită nu au diaree,săptamâna viitoare trebuiau vaccinați.Ce mă sfătuiți?Mama e vaccinata.Se poate sa fi racit,cum sami dau seama?
    multumesc!

    Reply
    • Buna, Corina,

      Din pacate nu putem pune un diagnostic dintr-o descriere. Este foarte important ca ei sa fie examinati de un medic veterinar. Nu au fost vazuti de niciun medic, de la nastere? Sunt multi factori care pot sa determine moartea unui pui atat de mic, de la mediul in care traieste, pana la starea de sanatate a mamei.
      Iti recomandam sa chemi un medic, care sa ii consulte si sa ii vaccineze, daca sunt in regula. Primul vaccin se poate administra inca de pe acum.
      Daca esti din Bucuresti, poti apela la colegii de la MobileVet (Telefon: 0768.893.893 / 0728.522.255; Adresa: Str. Doamna Ghica nr. 133, Parter, Sector 2)

      Succes!

      Reply
  14. Bună ziua! Am o cățeluşă husky şi are în jur de 8 săptămâni. Ieri i-am făcut primul vaccin, iar azi prezintă simptome de parvoviroză. Am vorbit şi cu veterinarul şi mi-a confirmat bănuiala. Totuşi nu m-a lămurit dacă mai este nevoie de un alt vaccin. Îmi puteți explica ce trebuie făcut?

    Reply
    • Buna ziua,

      In primul rand trebuie inceput urgent tratamentul de sustinere. Banuiala a fost confirmata prin test de sange si alte investigatii?
      Cat timp este sub tratament nu se mai face vaccin, ci doar dupa ce catelul se recupereaza si virusul este eliminat din organism.

      Sanatate!

      Reply
  15. Buna seara, am un pui de ciobanesc german, 5 saptamani si 2 zile, ieri l-am adus . Era vioi, manca bine , insa astazi dimineata cand trebuia sa ii dau pastiluta pentru deparazitare a vomat. I-am dat putina mancare, era mai bine,insa dupa putin timp a vomitat din nou(a fost si ultima data) .acum are diaree (alb-galbena) si e balonat (momentan nu mai pare), nu are pofta de mancare si pare cam secat de energie.mentionez ca a link din bolul celuilalt caine SI acolo ramasese putin sos. Ma gandesc can asta SI despartirea de ceilalti catei SI mama lui l-ar fi deranjat. O sa incerc sa combat diareea si sa observ alte semne.

    Reply
    • Buna, Andrei,

      Daca nu ai ajuns deja cu catelul la veterinar, iti recomandam sa mergi pentru un consult.
      La o varsta atat de frageda, diareea si voma pot fi periculoase, mai ales ca puiul nu are niciun vaccin facut.

      Sanatate!

      Reply

Leave a Comment.