BLOG MobilePet

Parvoviroza canina. Afla cum poti sa previi o boala care poate fi fatala

parvoviroza

Ce este parvoviroza?

Parvoviroza canina (CPV) este o boala virala extrem de contagioasa care afecteaza in special cateii cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 6 luni, cauzand moartea, in foarte multe cazuri. In situatii mai rare, boala poate sa apara si la catei cu varstele cuprinse intre 6 si 10 luni.

Virusul ataca rapid, celulele din corpul cainelui, afectand sever tractul intestinal. De asemenea, Parvovirusul poate dauna muschiului inimii, ceea ce cauzeaza probleme cardiace pe tot parcursul vietii.

Cainii adulti pot fi si ei afectati de parvoviroza, insa formele de manifestare sunt mult mai usoare, adultii avand o imunitate crescuta.

Tipuri de parvoviroza

Manifestarea cardica a parvovirozei – este caracterizata prin insuficienta cardiovasculara sau respiratorie a puilor de caine. Sindromul cardiac in parvoviroza este mult mai rar intalnit decat forma care se manifesta la nivel intestinal si este gasit la pui foarte mici, cu varsta sub 8 saptamani. Acesti pui au fost infectati, cel mai probabil, prin intermediul mamei, inca din uter.

Virusul afecteaza muschiul inimii, care la animale atat de tinere, nu este suficient de puternic pentru a lupta impotriva lui, ceea ce face ca majoritatea cazurilor de parvoviroza cu sindrom cardiac, sa fie mortale.

In putinele cazuri in care cateii reusesc sa tina piept virusului si supravietuiesc, raman cu sechele si complicatii, pe tot parcursul vietii.

Manifestarea intestinala a parvovirozei. In timp ce parvoviroza cu sindrom cardiac este transmisa direct de la mama catre pui, forma ce afecteaza tractul intestinal, este transmisa prin contact oral cu virusul. Acesta se imprastie in special prin fecale sau prin atingerea pamantului infectat, iar cand un catel nevaccinat intra intr-un mediu infectat, virusul se va transmite rapid.

Primul pas al infectarii unui catel este ingestia virusului si replicarea acestuia in tesutul limfoid, localizat in gatul animalului. Apoi, virusul se raspandeste in sange, distrugand celulele albe, ajungand in cele din urma, in intestinul subtire, unde afecteaza puternic tesutul si mucoasa intestinala. Acest lucru produce leziuni care duc la trecerea in sange a bacteriilor din intestin, producand septicemie. De asemenea, din cauza faptului ca procesele normale de absorbtie intestinala nu se mai produc, intervine o stare de deshidratare severa.

Daca virusul este depistat indeajuns de repede si se incepe tratamentul adecvat, catelul are sanse sa se recupereze.

Atentie! Este important de retinut ca un catel care a supravietuit parvovirozei va avea in organism reminescente ale virusului, pe care il poate transmite prin fecale, pana la 3 saptamani.

Este parvoviroza mortala?

Stapanii de animale isi pun frecvent aceasta intrebare.

Deoarece, cele mai multe cazuri de parvoviroza sunt, asa cum spuneam, la cateii tineri, care sunt fie prea mici pentru a fi vaccinati, fie insuficient imunizati de catre mama lor, boala este deseori mortala.

In unele cazuri, insa, puii se pot recupera cu tratamentul potrivit, aplicat la timp.

Cand este lasata netratata, parvoviroza are o rata de mortalitate de aproximatv 90-95%. In cazul in care este identificata la timp si se administreaza tratamentul, rata de mortalitate din cauza bolii, scade la 30-50%.

Simptome ale parvovirozei

Parvoviroza are o perioada de incubare de 5 – 14 zile, ceea ce inseamana ca dupa aproximativ 5-14 zile de la expunerea la virus, cainele va incepe sa prezinte simptome de boala.

Simptomele parvovirozei variaza de la caine la caine, insa printre cele mai comune se numara:

– letargie

– febra

– voma

– diaree

– scaune cu sange

Este important ca la primele semne pe care le observi la catelul tau, sa iei imediat legatura cu medicul veterinar.

Ca un rezultat al simptomelor prezentate mai sus, cateii intra intr-o stare de deshidratare, in timp ce organismul lor se lupta si cu infectia.

Cum se diagnosticheaza parvoviroza?

Boala se diagnosticheaza prin examen fizic, teste de diagnostic rapid, teste biochimice si ecografie abdominala.

Analizele de sange indica, in caz de parvoviroza, un nivel scazut al celulelor albe si dezechilibre la nivelul enzimelor ficatului si un numar scazut de leucocite. Testul rapid folosit este ELISA.

Tratamentul parvovirozei canine

Deoarece boala este, de fapt, o infectie virala, nu exista un antidot real pentru ea, iar tratamentul se concentreaza pe vindecarea simptomelor si prevenirea infectiilor bacteriene. Este recomandat ca acesta sa se faca intr-un mediu spitalicesc, sub supravegherea unui medic.

Terapia intensiva este cheia recuperarii in cazul parvovirozei. Administrarea intravenoasa de fluide este esentiala pentru mentinerea unui nivel normal al lichidelor din corpul cainelui, dupa ce acesta s-a confruntat cu deshidratarea severa si diareea.

Medicamentele folosite pot fi: antibiotoce si  antihelmintice pentru lupta cu infectia si parazitii si  medicamente care sa reduca greata, cum ar fi metoclopramid.

Cum prevenim parvoviroza?

Deoarece parvoviroza poate avea efecte devastatoare, cel mai important lucru pe care il pot face stapanii de caine, este sa previna contactarea virusului.

Primul pas in prevenirea bolii este este izolarea si protejarea cateilor nevaccinati de mediul extern si de alti caini si bineinteles vaccinarea, la varsta recomandata.

Un stapan responsabil, va respecta schema de vaccinare a cateilor, care incepe la varsta de 5-6 saptamani si include mai multe vaccinari, care au ca scop imunizarea corecta a cateilor, impotriva unor boli ce pot fi fatale, asa cum este parvoviorza.

Mai multe despre schema de vaccinare, gasesti aici.

Decontaminarea zonelor infectate cu virusul parvovirozei

Decontaminarea este un alt pas, extrem de important, in gestionarea acestei boli.

Odata ce catelul a reusit sa treaca cu bine peste parvoviroza, este important sa fii constient ca el, inca poate contamina alti caini sanatosi.

Parvovirusul este atat de puternic, incat poate sa reziste in pamant, chiar si un an de zile, de aceea este crucial sa decontaminam zonele care ar putea sa fie infectate.

Virusul activ poate fi eliminat cu o solutie de apa cu clor. Aceasta trebuie folosita inclusiv in zonele in care cainele vindecat continua sa isi faca nevoile.

Atentie! Nu este indicat ca in mediul in care a trait catelul bolnav, sa fie adus un pui nevaccinat, cel putin pentru o perioada de 6 luni, in care s-a lucrat la decontaminarea zonei.

Parvoviroza se transmite la om ?

Parvovirusul canin nu afecteaza decat cainii. Acesta nu poate fi transmis la om, sau alte specii de animale.

Parvoviroza pe scurt:

– Parvovirusul a fost desoperit in anii ’70. Doi ani mai tarziu, virusul se raspandise deja in toata lumea

– Cainii care dezvolta parvoviroza, vor arata simptome in decurs de 5-14 zile de la expunerea la virus

– Simptomele includ: letargie, voma, diaree (de obicei cu sange), febra

– Mortalitatea pentru animalele netratate, ajunge la 90-95%

– 80% din cainii adulti ce contacteaza virusul, nu arata simptome. Puii sunt cei mai afectati

– Virusul este extrem de agresiv – poate rezista in materiale organice, pana la un an

– Singurele produse de curatenie care omoara virusul sunt produsele pe baza de clor si produsele dezinfectante universale foarte active cu protectie sigura si eficienta cum ar fi: ECOCID, VIRKON etc.

– Vaccinarea si profilaxia sunt singurele metode de preventie

 

Sursa foto: pixabay.com

 

Exit mobile version