O dieta bazata pe mancare de calitate si echilibru, este fundamentala pentru sananatea cainelui tau. Bineinteles, toti stim deja teoria insa, putini stapani reusesc sa si aplice regulile care sa ofere echilibrul alimentar de care cainii au nevoie, fara sa inteleaga urmarile.
Ti-am pregatit, mai jos, o lista cu cele mai intalnite afectiuni ale cainilor, care sunt direct influentate de dieta pe care acestia o au.
1. Obezitatea
Obezitatea afecteaza aproximativ 50% dintre caini. In plus, obezitatea, determina la randul ei afectiuni ca artrita, diabet, hipertensiune, sau cancer, fiind si unul dintre principalele motive pentru scaderea sperantei de viata. Ceea ce este mai ingrijorator este ca majoritatea stapanilor ai caror caini au fost catalogati ca fiind obezi, de catre medicul veterinar, credeau ca animalele lor de companie au o greutate normala.
Pentru a evita ca animalul sa devina obez, trebuie sa acorzi atentie sporita dietei, tipului de hrana ales si portiilor zilnice. In plus, fiecare caine are nevoie de un minim de efort fizic, pentru a se mentine sanatos si la o greutate ideala.
2. Pancreatita
Pancreatita la caini, apare cand pancreasul animalului se inflameaza si nu isi mai poate indeplini functiile normale. Inflamatia pancreasului este in stransa legatura cu alimentatia necorespunzatoare, in special cand animalul primeste alimente interzise, cu un continut mare de grasime, care suprasolicita organismul.
3. Pietrele in vezica urinara
Pietrele din vezica urinara sunt de mai multe tipuri, avand o compozitie diferita, de la caz, la caz. Acestea pot incepe de la dimensiuni foarte mici insa, in timp cresc, atat in dimensiune, cat si in numar si provoaca probleme ca: incontinenta urinara, duerere la urinare, decolorarea urinei.
Medicul veterinar poate determina dimensiunea problemei, dupa un consult amanuntit si va decide aplicarea tratamentului necesar, fie ca este vorba de o dieta veterinara pentru dizolvarea acestora, fie ca este vorba de interventie chirurgicala.
Chiar daca in prezent cainele tau nu sufera de aceasta boala, poti incerca adoptarea unei diete sarace in potasiu si calciu, ca o modalitate de prevenire.
4. Boli cardiologice
Cainii pot dezvolta diverse boli ale inimii, din cauza dietei dezechilibrate. In acest caz, factorul care influenteaza este aportul de sodiu (sare). Un consum mare de sodiu cauzeaza retentie de apa si creste tensiunea arteriala.
In cazul in care cainele tau beneficiaza des de resturi de la masa ta, mezeluri si alte gustari nesanatoase, trebuie sa stii ca acest lucru contribuie activ la posibilitatea dezvoltarii unei boli de inima.
Sursa foto: unsplash.com
No Comments