10 Lucruri interesante despre puii de pisica

10 Lucruri interesante despre puii de pisica

Inca din primele clipe de viata, puii de pisica sunt posesorii unui set unic de nevoi, dar si de abilitati care ii transforma treptat in fiintele unice si fascinante pe care le iubim.
Iata 10 lucruri interesanre pe care trebuie sa le stii despre puiutii de pisica.

1. La nastere cantaresc in jur de 85, pana la 100 de grame
Da, sunt extrem de mici atunci cand se nasc, majoritatea puilor avand sub 100 de grame. Ulterior, pisoii vor castiga in greutate aproximativ 100 de grame pe saptamana, ceea ce inseamna ca la 4 saptamani pot ajunge pana la 500 de grame.

greutatea pisoilor la nastere

2. Colostrul din primele ore de viata le ofera un boost de imunitate
In primele 24-48 de ore dupa nastere, puii de pisica sug colostru de la mama lor. Acesta, contine anticorpi care ii feresc de boli pana la dezvoltarea propriului sistem imunitar.
Fara colostrul din primele ore de viata, pisoii sunt foarte predispusi la infectii care le pun viata in pericol.

3. Nu isi pot regla temperatura corporala
Pisoii au nevoie de o sursa de caldura constanta in primele 2 pana la 4 saptamani. Temperatura ambientala ideala pentru un pui de pisica nou nascut este de 32 grade Celsius!

4. Se nasc orbi si surzi
Puii de pisica se nasc cu ochii lipiti si canalele urechilor inchise. Ochii lor se vor deschide dupa aproximativ 7 zile, iar canalele urechilor dupa aproximativ 10 zile de la nastere. Toti pisoii se nasc cu ochii albastri, culoarea adevarata formandu-se dupa varsta de 8 saptamani.

5. Au nevoie de hranire din 2 in 2 ore
In cazul in care te gasesti in situatia in care trebuie sa hranesti un pui de pisica nou nascut, retine ca atunci cand se hranesc, trebuie sa stea cu burtica in jos, nu in sus. In plus, hranirea trebuie sa se faca la intervale de 2, maxim 3 ore.
Pisoii pot incepe sa manance mancare solida incepand cu 3-4 saptamani.

pisoii se hranesc din 2 in 2 ore

6. Nu isi pot face nevoile singuri
Pisoii nou nascuti au nevoie de stimulare pentru a-si face nevoile fiziologice. In mod normal, acest rol il are mama care prin toaletarea puilor, ii ajuta sa isi faca nevoile.
In lipsa mamei, daca ingrijesti pui foarte mici, poti avea acelasi rezultat cu un disc demachinat inmuiat in apa calduta.

7. Puilor de pisica le apar dintii in jurul varstei de 3 saptamani
Primii dinti, de lapte, vor aparea in jurul varstei de 3 saptamani. La 14 saptamani incepe procesul de schimbare a dintilor de lapte cu cei permanenti. In mod normal, in jurul varstei de 6 luni, pisoii au deja dintii permanenti.

8. Incep sa se joace in jurul varstei de 4 saptamani
Pisoii sunt capabili sa stea pe propriile picioare la aprox 10 zile de la nastere si sa mearga pana la 21 de zile. In jurul varstei de 4 saptamani, ei vor incepe sa se joace si sa arate comportamentul acela dragalas pe care il iubim.

9. Sunt predispuri la anemie din cauza puricilor
Cand sunt foarte mici, pisoii pot dezvolta anemie serioasa daca sunt prezenti paraziti externi in cuib.
Deoarece multe produse antiparazitare sunt contraindicate la varste fragede, iti recomandam sa consulti veterinarul, in cazul in care pisoii au purici.

Sursa foto: unsplash.com

No Comments

Leave a Comment.