Este o vara luuunga si din ce in ce mai fierbinte. Pentru cei mai multi dintre noi, cea mai placuta evadare este la plaja si, bineinteles, daca putem avea cu noi cel mai bun prieten patruped, este vacanta perfecta!
Pentru escapade fara peripetii, iata cateva sfaturi care sa asigure distractia pe plaja, alaturi de cainele tau, in siguranta maxima.
-
Asigura-te ca poti avea acces pe plaja cu cainele!
Sa incepem cu cel mai important aspect: are cainele voie sa fie pe plaja?
Intotdeauna verifica regulile locului in care te afli, fie ca esti in tara, sau peste hotare!
In Romania accesul cainilor, atat in hotelurile de pe litoral, cat si pe plaja, este un subiect controversat, existand o lege (OUG 19/2006) care interzice accesul cainilor pe plaja, cu exceptia cainilor utilitari pentru persoanele cu dizabilitati si a celor din dotarea MAI.
Chiar daca vei merge pe o plaja pe care accesul cainilor este permis, ia mereu cu tine o lesa, din respect pentru ceilalti vizitatori ai locului. Nu toata lumea va aprecia un caine zbenguinde-se in nisip, mai ales daca exista si copii in zona.
-
Racoreste-l regulat, pentru a il feri de soc termic.
Caldura poate fi epuizanta, iar pentru caini, acest lucru duce la probleme grave. Pentru a va bucura in siguranta de timpul petrecut pe plaja, cauta metode de a racori cainele regulat. Este recomandat, de asemenea, sa eviti petrecerea orelor „de foc” in soare si sa ii asiguri acces la umbra si apa proaspata.
In perioadele cele mai calduroase din zi, activitatea fizica trebuie mentinuta la minim si trebuie sa cautati un refugiu racoros daca animalul prezinta semne de oboseala extrema sau are dificultati in a-si regla respiratia.
-
Nu il lasa sa bea apa sarata.
Apa de mare poate produce deshidratare, de aceea este important sa asiguri in permanenta un bol cu apa proaspata. Vei evita astfel tentatia de a bea apa din mare, dar si deshidratarea.
Nu te panica! Ingerarea unor cantitati mici de apa din mare, nu ii va face rau, atata timp cat are access la apa proaspata din belsug.
-
Fii sigur ca stie sa inoate!
Inainte de a va bucura de o balaceala racoritoare, asigurate ca blanosul tau stie sa inoate.
Exista rase ca Labradorii, Setterii, sau Golden Retriverii, care sunt inotatori innascuti insa, un Bulldog poate avea probleme serioase in a se mentine la suprafata.
De asemenea, fii foarte atent la valuri. Daca sunt prea puternice, chiar si cei mai buni innotatori, pot fi pusi in dificultate.
-
Protejeaza-l de paraziti.
O zi la plaja poate expune cainele si la bacterii, sau paraziti. De aceea, inainte de plecare, asigura-te ca sunteti la zi cu vaccinarile si deparazitarile!
Poate este bine sa faceti o vizita la veterinar, el iti va face o lista de lucruri pe care sa le ai in vedere.
-
Ai grija la nisipul fierbinte.
Nisipul incins este extrem de dureros pentru pernutele cainilor, la fel cum este si pentru talpile noastre. O astfel de suprafata poate produce cu usurinta rani si iritatii care se transforma rapid in surse de infectie.
Concluzia este simpla: daca este prea fierbine pentru tine, cu siguranta este prea fierbinte si pentru el. In cazul acesta, cautati rapid un refugiu umbros!
-
Nu uita sa strangi dupa catelul tau!
De obicei, plajele pe care este permis accesul cainilor sunt dotate cu cosuri de gunoi pentru excremente. In cazul in care nu exista asa ceva, nu uita totusi sa strangi mizeria produsa de companionul tau, pentru a mentine plaja in conditii bune.
Speram ca ti-am fost de ajutor si ca te vei bucura de momente vesele in vacanta.
In final, iata cateva lucruri la care sa fii atent:
- gafaiala excesiva
- deshidratare
- cresterea temperaturii corporale
- gingii de un rosu intens
- ritm cardiac accentuat
- batai neregulate ale inimii
- soc
- convulsii
- inconstienta
In cazul in care cainele prezinta semnele de mai sus este nevoie de o vizita rapida la veterinar, deoarece acestea pot fi simptomele unei hipertermii.
Sursa foto: unsplash.com
No Comments