Cauze pentru care cainii isi pot pierde auzul

Cauze pentru care cainii isi pot pierde auzul

Pierderea auzului la caini se poate intampla treptat si nu are niste semne specifice. De cele mai multe ori pot fi observate semne ca:

  • Lipsa raspunsului, atunci cand e chemat
  • Lipsa reactiei la sunete puternice
  • Cainele se sperie mai usor
  • Lipsa interactiunii cu ceilalti pui, in cazul puilor
  • Cainele devine mai vocal
  • Aceste semne insa nu se aplica in cazul pierderii auzului la o singura ureche, lucru care poate ramane neobservat in totalitate.

Daca suspectezi ca prietenul tau isi pierde auzul, obligatoriu faceti o vizita medicului veterinar.
Cainii care isi pierd auzul trebuie sa poarte semne de indentificare, sa fie obligatoriu microcipati si sa nu fie plimbati fara lesa. De asemenea, bazeaza-te mai mult pe semne, in comunicarea cu ei.
In ingrijirea unui caine cu probleme de auz, este foarte important sa intelegi si cauza acestei afectiuni. Unele dintre ele sunt tratabile, iar pierderea auzului este reversibila, altele nu pot fi tratate.

1. Cauze congenitale
Pierderea auzului ce are la baza cauze congenitale este permanenta si, de cele mai multe ori, ereditara. Este uneori asociata cu o anumita coloratura a blanitei – in special exemplarele albe.
In acest caz, afectiunea este prezenta de la nastere si poate fi observata inca de la varste fragede (4-6 saptamani).

2. Pierderea auzului cauzata de varsta inaintata
La fel ca si in cazul afectiunii congenitale, inaintarea in varsta afecteaza receptorii din urechea interna, impiedicand transmiterea semnalelor catre creier. Din pacate si aceasta cauza duce la surzirea permanenta.

3. Infectiile urechii
Infectiile urechii medii pot duce la leziuni ale timpanului care cauzeaza pierderea auzului. Din fericire, daca sunt diagnosticate si tratate la timp, infectiile nu vor duce la surzire permanenta. Pentru a evita evolutia lor, iti recomandam sa analizezi regulat urechile cainelui si sa nu ratezi vizitele de rutina la veterinar.

4. Ototoxicitatea
Ototoxicitatea este o afectiune indusa medicamentos care deterioreaza nervii de la nivelul urechii interne. Poate aparea pe parcursul tratamentelor pentru infectii sau inflamatii ale urechii si este asociata cu folosirea anumitor antibiotice sau aminoglicozide.
In mod normal pierderea auzului din cauza ototoxicitatii, este reversibila, dupa terminarea tratamentului.

5. Traume la nivelul capului
Anumite traume in zona capului pot genera aparitia sangelui in urechea interna a cainelui, lucru care duce la surzire. In acest caz, in functie de cat de puternica a fost trauma si ce efecte fizice a generat, pierderea auzului poate fi temporara, sau permanenta.

6. Corpuri straine in ureche
Daca esti stapan experimentat de caine, atunci stii ca aproape orice este posibil, cand vine vorba de acesti clovni neastamparati.
O cauza comuna a pierderii auzului, de cele mai multe ori temporara, este prezenta unui corp strain in canalul urechii, blocand transmiterea semnalelor din exterior.
Daca observi un corp strain in urechea cainelui, indicat este sa mergeti la veterinar pentru indepartarea lui, mai ales ca ulterior, este necesara si o examinare medicala.

Sursa foto: unsplash.com

No Comments

Leave a Comment.