Daca esti proaspat proprietar de pisica si abia ai inceput sa iti imparti locuinta cu micul companion, atunci trebuie sa afli cateva lucruri esentiale, care or sa iti faca mai usor traiul cu pisica ta si mai lipsit de vizite multiple la veterinar.
Tine cont de faptul ca pisicile sunt animale extrem de curioase, iar la acest lucru se adauga un instinct de vanator, foarte bine dezvoltat. Aceste doua caracteristici vor transforma casa voastra intr-un camp de vanatoare, bun de explorat zi si noapte. Si, asa cum se intampla de obicei, vanatoarea ascunde pericole la tot pasul, chiar daca se intampla in interior.
Iata mai jos cateva sfaturi care iti vor veni in ajutor in convietuirea cu vanatorul curios:
- Tine ascunse in dulapuri inchise cu cheie, recipientele cu substante toxice. Antigelul, spre exemplu, este foarte periculos si poate cauza moartea animalului. Pisicile au prostul obicei de a linge sticlele, lucru care le poate fi fatal.
- Ia masuri de siguranta pentru cablurile electrice. Incearca sa le ascunzi sub accesorii speciale sau sa le stropesti cu substante repelente, speciale.
- Foloseste pentru deparazitarea pisicii, doar produsele recomandate de medicul veterinar, in cantitatile recomandate. Aplicate gresit, sau in cantitati incorecte, aceste substante pot fi toxice
- Nu lasa la indemana pisicii ate, snururi sau sfori. Exista riscul ca ea sa le inghita partial sau in totalitate, ceea duce la complicatii majore ce se rezolva doar la veterinar, chirurgical.
- Blocheaza-i accesul in spatele frigiderului, dulapurilor sau locurilor unde poate ramane blocata. In incercarea de a se elibera, se poate rani serios.
- Tine departe de ea medicamentele umane, cateva substante sunt extrem de toxice pentru ele. Ibuprofenul, spre exemplu, poate fi letal.
- Verifica intotdeauna cuva masinii de spalat inainte de a o porni. Pisicile tind sa isi faca culcus in cele mai neobisnuite locuri din casa
- Acorda atentie maxima plantelor pe care le ai in casa. Pisicile au tendinta de ale roade, iar unele sunt foarte toxice. Vascul, aloe vera, azaleea, crinii, craciunitele sau ficusul, sunt doar cateva dintre cele mai comune, ce pot cauza intoxicatii.
Alimente interzise pisicilor
Stim ca este greu sa rezisti metodelor de cersit si la fel de bine, stim ca pisica ta ar prefera oricand sa manance din mancarea ta, decat din cea preparata sau cumparata special pentru ea, dar trebuie sa stii ca obiceiurile proaste la masa, pot cauza probleme de sanatate serioase.
Unele preparate din alimentatia noastra sunt toxice pentru pisici, fie din cauza ingredientelor, fie din cauza modului de preparare, de aceea este recomandat ca pisia ta sa consume doar hrana speciala pentru ea.
Pentru a evita problemele cauzate de ingerarea alimentelor periculoase, iti oferim o lista dupa care sa te ghidezi:
- Ciocolata este un stimulent puternic al sistemului nervos al pisicii, si in plus, are si un continut ridicat de grasimi. Ingerata in cantitati mari poate produce voma, varsaturi, diaree, dar si hiperactivitate, spasme musculare sau respiratie accelerata.
- Avocado – contine un derivat de acid gras, persina, care s-a dovedit a fi toxic pentru pisici. Simptomele intoxicatiei sunt: respiratie dificila, acumulari de fluide in cavitatea toracica si pericardica.
- Cafeaua este si ea toxica pentru pisici, simptomele fiind asemanatoare cu cele de la ciocolata, insa pot fi mai accentuate.
- Ceapa si usturoiul. Pisicile nu pot digera corect ceapa si usturoiul, ceea ce poate duce la aparitia gazelor, sau tulburarilor gastrointestinale severe. In cantitati mari, acestea pot induce chiar si o anemie puternica.
- Strugurii si stafidele pot provoca infuficienta renala
- Alcool-ul poate afecta major animalele de companie. Intoxicatia cu alcool produce modificari de comportament (excitatie sau depresie), diminuarea ratei respiratorii sau stop cardiac.
In speranta ca sfaturile noastre ti-au fost utile, subliniem importanta vizitei imediate la medicul veterinar, in cazul in care observi simptome de intoxicatie.
Sursa foto: pixabay.com
No Comments