In jurul varstelor de 5 – 8 luni, pisicile ating maturitatea sexuala, deci sunt capabile sa se imperecheze si sa dea nastere puilor.
Majoritatea stapanilor nu isi doresc sa isi imperecheze pisicile, fie din lipsa de timp, fie din cauza faptului ca nu detin exemplare valoroase genetic, sau pur si simplu nu doresc sa inmulteasca numarul de animale ce au nevoie de stapani.
De aceea, castrarea (indepartarea testiculelor la masculii de pisica) si sterilizarea (indepartarea ovarelor si a uterului, la femele) sunt cea mai buna metoda de preventie a sarcinilor nedorite, a bolilor si problemelor de comportament asociate cu maturitatea sexuala.
Iata mai jos cele mai comune intrebari pe care si le pun stapanii de pisica, in ceea ce priveste sterilizarea si castrarea pisicilor:
De ce sa imi sterilizez/castrez pisica?
Numarul pisicilor fara stapan este in continua crestere, iar sterilizarea este singura metoda de a opri inmultirea lor.
In plus, aceasta procedura este benefica pentru sanatatea animalului tau.
Nu ar trebui sa las pisica sa faca pui o data, inainte de sterilizare?
Nu, acesta este un mit! Sterilizarea la varste mici reduce semnificativ riscul de cancer, in plus eviti sa contribui la numarul enorm de pisoi care au nevoie de un camin.
Este adevarat ca pisicile se ingrasa dupa sterilizare/castrare?
Atat femelele sterilizate, cat si masculii castrati, au tendinta de a lua in greutate din cauza scaderii activitatii fizice. Cu toate acestea, cresterea in greutate poate fi prevenita printr-un management adecvat al dietei si prin incurajarea exercitiilor fizice.
Stabileste-i portii corecte de mancare, nu o hrani intre mesele fixe si asigura-i spatii de joaca, in care sa se poata catara si ascunde.
Castrarea va peveni dorina de a hoinari a motanului meu?
Nu recomandam ca pisicile sa fie lasate sa hoinareasca libere, insa daca ai un motan necastrat si stai la curte, este foarte probabil sa nu il vezi prea des acasa.
In mod normal, castrarea va reduce sansele ca motanul sa cutreiere strazile, insa trebuie sa tii cont ca pisicile pleaca de acasa si din alte motive decat reproducerea. Ele sunt vanatori innascuti, deci tind sa exploreze si in acest scop.
Un motiv in plus de a lua in considerare castrarea, este acela ca motanii sunt mai predispusi, decat femelele, sa contacteze Virusul Imunodeficientei Feline (FIV), in timpul luptelor teritoriale.
Motanul meu stropeste cu urina in toata casa. Daca il castrez, se va opri?
Foarte probabil ca da. Castrarea ii va indeparta impulsul hormonal care il face sa stropeasca cu urina in casa. Mai mult, daca il vei castra de mic, vei evita aceasta bataie de cap, de la inceput.
Daca insa, ai un motan castrat, care inca stropeste cu urina prin casa, iti recomandam sa consulti veterinarul – poate fi vorba de o problema medicala sau una de comportament.
Sterilizarea sau castrarea vor preveni imbolnavirea?
Da, s-a demonstrat ca pisicile sterilizate au sanse mai mici sa dezvolte tumori mamare, piometru (puroi la nivelul uterului), cancer uterin, cancer ovarian, etc. In cazul masculior, castrarea reduce riscul de cancer testicular sau aparitia problemelor de prostata.
Sursa foto: pixabay.com
3 Comments