Oricat de mult ne-am bucura noi de o gustare dulce, ca o inghetata sau o prajitura, acestea nu trebuie sa fie niciodata parte din dieta cainelui tau. Zaharul care se gaseste in dulciurile procesate este foarte daunator pentru caini, mult mai daunator, decat este pentru oameni, cauzand diverse proleme de sanatate.
1. Zaharul din dulciurile procesate produce probleme la stomac
Daca vrei sa eviti episoadele de voma sau diaree, atunci e necesar sa eviti sa ii oferi cainelui tau dulciuri.
Cantitatile mari de zahar din acestea distrug echilibrul microorganismelor din sistemul digestiv, cauzand voma sau diaree, chiar si foarte severe.
2. Toxicitate
Ciocolata si indulcitorii artificiali (xylitol) care se gasesc in multe dulciuri „fara zahar” pot fi foarte toxice pentru caini.
Toxicitatea ciocolatei asupra organismului cainilor este bine cunoscuta si poate produce de la diaree, voma, crestrea pulsului, spasme musculare, pana la convulsii severe.
Pe cealalta parte, xylitol-ul, este chiar pe lista produselor care pun in pericol viata cainilor. Aceasta substanta cauzeaza hipoglicemie si insuficienta hepatica.
3. Probleme dentare
Da, la fel ca si la oameni, zharul produce si la caini probleme dentare. Zaharul determina cresterea aciditatii la nivelul gurii, ceea ce determina pierdere de minerale.
4. Crestere in greutate
Zaharul rafinat inseamna, de fapt, foarte multe calorii goale. Daca micul tau prieten primeste constant dulciuri, va lua in greutate si va dezvolta multe alte probleme din aceasta cauza.
Obezitatea la caini este o problema foarte comuna, care atrage dupa sine afectiuni grave ca: probleme cardiace, probleme de articulatii, letargie, probleme respiratorii – toate acestea afectand grav calitatea vietii cainelui.
5. Schimbari ale metabolismului
Zaharul cauzeaza cresterea secretiei de insulina, de care corpul are nevoie pentru a procesa zaharul din sange. Insulina are multe efecte asupra altor hormoni din corp care pot modifica tonusul muscular, depozitele de grasime, sistemul imunitar, sau nivelul de energie.
6. Diabet
In conditiile unei cresteri constante in greutate, riscul de a dezvolta diabet de tip II, creste si el.
Sursa foto: unsplash.com
No Comments