Indiferent de cat de mult iti iubesti cainele, trebuie sa recunosti ca, uneori, prietenul tau patruped nu are cel mai frumos miros, cu atat mai mult cu cat este amator de activitati ce determina mirosuri urate ca rostogolitul in resturi de animale sau mancatul de excremente.
Desigur, aceste cauze evidente ale unui miros neplacut, sunt usor de gestionat cu o baie serioasa. Ce te faci insa, cand nu stii care este motivul?
Iata, mai jos, o lista de posibile cauze ale unor mirosuri neplacute ce vin din directia prietenului tau blanos.
1. Infectii ale urechii
Urechile cainilor pot emana mirosuri urate din varii motive: igiena necorespunzatoare, umiditate, par crescut in exces in interiorul canalului, lucruri care se rezolva cu o toaletare corecta.
Atunci cand mirosul este greu de suportat, este foarte posibil sa fie vorba de o infectie a urechii, care trebuie investigata imediat, la cabinetul veterinar. Astfel de infectii se trateaza destul de usor, insa nu trebuie neglijate pentru ca se vor agrava rapid.
2. Mirosul de blana uda
Te-ai intrebat vreodata de ce cainele tau miroase urat, chiar dupa baie? Microorganismele care traiesc pe piele si in blana cainelui tau, nu se manifesta in niciun fel, atata timp cat blana nu se uda. Daca blana cainelui intra in contact cu apa, atunci sunt eliberati unii compusi care determina mirosuri neplacute. Solutia: apeleaza rapid la uscatorul de par, sau lasa-l pe blanos sa se usuce in soare, prosopul nu va rezolva problema.
3. Respiratie urat mirositoare
Respiratia neplacuta este, in mod normal, rezultatul acumularii de bacterii insa, uneori cauzele pot fi mai serioase. Un miros urat ce persista, poate fi cauzat de anomalii, atat in gura cainelui (tartrul, infectii dentare), cat si in sistemul respirator, digestiv sau in organele interne. Boli ca diabetul si afectiunile renale, sau hepatice, pot determina respiratie urat mirositoare.
4. Probleme de piele
O multime de probleme ale pielii pot determina mirosuri neplacute. Dermatita, alergiile, dezechilibrele hormonale, ciupercile sau parazitii, duc la distrugerea barierelor normale ale pielii si, pe langa mancarimi si inflamatii, produc des si mirosuri neplacute.
Aceast simptom trebuie adus imediat in atentia medicului veterinar, pentru a evita agravarea.
In plus, anumite rase sunt mai predispuse la afectiuni de piele, din cauza pliurilor de piele suprapuse. Prin urmare daca esti stapanul unui Bulldog, Mastiff, Shar Pei sau Pug, spre exemplu, trebuie sa acorzi o atentie sporita iginei pielii.
5. Acumularea de gaze in stomac
Daca prietenul tau blanos elimina gaze care sunt in stare sa evacueze o camera, atunci, cu siguranta, a mancat ceva ce i-a provocat probleme.
De cele mai multe ori, faltulenta este o problema cauzata de o dieta care nu este portivita nevoilor cainelui tau. Veterinarul te poate ajuta cu identificarea ingredientelor care produc gazele si recomandarea unor alte sortimente de hrana.
6. Glandele perianale
Aceste glande sunt pozitionate de o parte si de alta a anusului (pe interior) cainilor si pisicilor. Acestea secreta, in mod normal, o substanta uleioasa si urat mirositoare, care are ca rol principal, marcarea teritoriului. Glandele perianale se golesc natural, in momentul defecarii, insa, in anumite cazuri, acest lucru nu se intampla si se produce o acumulare mai mare de secretii ce deretmina, bineinteles, un miros respingator.
Pentru rezolvarea problemei, este nevoie de o vizita la veterinar, pentru vidarea glanedelor perianale – o procedura simpla, rapida, dar nu foarte placuta.
Sursa foto: unsplash.com
No Comments