O comunicare buna intre tine si cainele tau incepe, bineinteles, cu intelegerea comportamentului prietenului patruped. De aceea, daca vrei sa intaresti relatia dintre voi, trebuie sa incepi sa descifrezi ceea ce vrea sa iti spuna, sau ceea ce inseamna cele mai comune obiceiuri ale sale. Iata, mai jos, cateva dintre ele:
- Gafaiala
Acest obicei este perfect normal la caini. Deoarece ei transpira doar prin pernutele picioarelor, nu prin piele, ca oamenii, cea mai mare parte din caldura corpului este eliminata prin gura, atunci cand gafaie. Este metoda lor principala de a-si regla temperatura corpului.
Atunci cand gafaiala este accentuata, insa, poate fi un semn ca animalul este supraincalzit, are dureri, sau a experimentat o trauma ce i-a pus in pericol viata.
- Latratul
Latratul este un foarte important mod de comunicare vocala, pe care cainii il folosesc pentru a exprima o multime de lucruri. Iata cateva dintre ele:
- Protejarea teritoriului. Atunci cand o persoana sau un animal intra in zona pe care cainele tau o considera a fi teritoriul lui, atunci acesta va latra. Cu cat amenintarea avanseaza, cu atat latratul va fi mai puternic. Cainele va avea si o postura agresiva.
- Frica sau alarma. Unii caini latra la cel mai mic semn de pericol. Aceasta se poate intampla oriunde, nu doar pe teritoriul lor.
- Plictiseala/singuratate. Cainii sunt animale de haita, iar atunci cand sunt lasati singuri perioade indelungate, se plictisesc sau se intristeaza, ceea ce va declansa latratul.
- Salut, sau joaca. Cei mai multi caini latra jucaus atunci cand intampina persoane sau alte animale cunoscute. Latratul de joaca este insotit si de dat energic din coada sau topaieli.
- Atentie. Cainii latra des, atunci cand isi doresc ceva. Fie ca este vorba despre o plimbare, joaca, sau mancare.
- Anxietate. Cainii care sufera de anxietate de separare latra excesiv atunci cand sunt lasati singuri. De asemenea, acestia mai pot dezvolta si alte comportamente deranjante: devin distrugatori, depresivi sau obisnuiesc sa iti faca nevoile in casa.
- Rosul
Ca si un copil in crestere, cainele tau va vrea sa roada si sa crantane jucarii de cauciuc, sau alte obiecte, pentru a calma durerea asociata iesirii noilor dinti. Daca acest comportament intervine la un caine adult, iar la venirea acasa te intampina o gramana de obiecte distruse, cel mai probabil, te confrunti cu un caine care sufera de anxietatea separarii.
- Sapatul
Sapatul este o activitate instinctuala intiparita adanc in ADN-ul cainilor si mult mai intalnita la rasele terrier. In haita, cainii sapau pentru a ascunde mancare, sau pentru a descoperi mancare, precum rozatoarele mici. De asemenea, in meniul natural, cainii obisnuiau sa isi sape vizuina, pentru a se adaposti.
- Muscatul
Cainele tau va musca pentru a-si comunica starea de spirit. Fie ca este un raspuns la o agresiune, fie ca este vorba de frica sau nervozitate, modalitatea prin care poti preveni muscatura este interpretarea corecta a limbajului corpului sau.
Cateva dintre principalele motive pentru care un caine va ataca:
- Posesivitatea – pentru a-si proteja proprietatea (care poate fi orice, de la jucarii, la stapan) cainele va ataca si va musca. Poti preintampina acest comportament, prin invatarea comenzilor de baza, din dresaj.
- Frica – este de obicei directionata catre straini. De aceea, cainele va musca daca se simte amenintat de persoane sau situatii ce nu ii sunt familiare.
- Durerea – un caine in suferinta poate reactiona agresiv
- Instinctele materne – chiar si cele mai educate femele pot musca daca isi simt puii in pericol. Pentru a evita problemele, asigura-te ca mama si puii au un loc retras, doar pentru ei
- Instinctul de vanator – vedem adesea caini care ataca biciclisti sau persoane care fac jogging. Acest comportamnet se declanseaza ca urmare a instinctului de vanator, care isi urmareste prada.
- Anxietatea de separare
Asa cum spuneam si in punctele anterioare, cainii sunt animale de haita, deci este normal sa devina anxiosi in momentul in care sunt separati de „membrii haitei”.
Acest comportament neplacut se manifesta des prin: latrat excesiv, urinat in casa, urlat, ros distructiv al obiectelor din casa, incercare de evadare.
Incearca sa faci o plimbare prelungita cu cainele tau, inainte de a pleca de acasa. In plus, poti sa ii oferi, la plecare, o jucarie puzzle, care sa contina mancare si care sa ii ocupe o buna parte din timpul petrecut singur.
Odata ce vei intelege aceste comportamente si vei invata cum sa le abordezi separat, vei reusi sa indeplinesti mai bine nevoile specifice ale cainelui tau. Nu uita, pe langa afectiune si mesele zilnice, cainii au nevoie si de o disciplina solida.
No Comments