Au trecut destui ani de cand vi s-au unit drumurile, iar timpul lasa urme pe piele si…blana. Prietenul tau a devenit treptat mai lent, blanita i s-a albit in jurul boticului, iar figura lui a capatat o alura de bunicut cu istorie si povesti. Ce pacat ca nu puteti sa imbatraniti impreuna, daca de crescut, ati crescut impreuna, nu-i asa?
Nu, nu te intrista, batranetea nu inseamna neaparat o etapa trista, mai mult, seniorul in discutie poate sa aiba niste ultimi ani care sa se surga linistiti, alaturi de cei care il iubesc. Bineinteles, trebuie sa te ocupi mai atent de cateva aspecte ce tin de ingrijrea lui.
Pentru inceput, iti recomandam sa ai o discutie detaliata cu medicul veterinar. El poate sa iti raspunda la cateva intrebari esentiale, despre aceasta perioada din viata cainelui tau, cu atat mai mult cu cat, nu toti cainii imbatranesc la fel. Iata ce trebuie sa afli:
La ce varsta poate fi considerat senior, cainele tau?
Varsta la care un caine este considerat batran, depinde de la individ,la individ. In general rasele gigant imbatranesc mai rapid decat cele mai mici. Spre exemplu, un Dog German, va fi considerat senior in jurul varstei de 6 ani, pe cand un Chihuahua, nu va fi catalogat ca batran de cat pe la 10-11 ani.
Au cainii batrani nevoie de o alimentatie speciala?
Cu siguranta, da! Cainii batrani au nevoie de o alimentatie speciala, care sa corespunda nevoilor lor, exact ca si oamenii. Veterinarul iti poate recomanda hrana potrivita pentru seniori, in functie de starea de sanatate a animanului.
De asemena trebuie sa iei in calcul administrarea unor suplimente, la recomandarea medicului. Acestea il pot ajuta cu problemele de mobilitate.
La ce riscuri sunt supuse animalele batrane?
Cainii in varsta, la fel ca si oamenii, sunt predispusi la artrita sau rigiditate musculara. Il poti ajuta acordandu-i mai mult timp sa se dezmorteasca inainte de a iesi la plimbare, spre exemplu. Incearca sa nu il fortezi sa se plimbe si sa se joace la fel de mult, ca inainte. De asemena, trebuie sa fii atent la culcusul cainelui, acesta trebuie sa ii asigure confortul necesar unui batranel, dar si caldura atunci cand doarme, deoarece animalele in varsta isi regleaza mai greu temperatura corpului. De asemenea, mare atentie la temperaturile extreme!
O alta problema comuna la cainii in varsta este pierderea auzului si chiar a vederii. Daca auzul ii slabeste, atunci obisnuieste-te sa comunici cu el folosind semnele, in locul vocii. Daca acest lucru nu a facut parte din dresajul lui initial, poate ca este timpul sa il inveti cateva trucuri noi, cu siguranta ii va placea!
In cazul in care cainele incepe sa isi piarda vederea, evita sa faci schimbari radicale in spatiul in care traieste. El este suficient de adaptat la mediul inconjurator, ca sa se descurce prin casa, folosindu-si mirosul si memoria.
Pe masura ce imbatranesc, cainii, sunt din ce in ce mai predispusi si la obezitate, din cauza scaderii activitatii fizice. Inca o data, este necesara o ajusare a dietei, pentru a se plia cat mai bine pe nevoile actuale.
Nu neglija nici dantura! Cainii varstnici sunt foarte des afectati de gingivita, ce, din pacate, poate produce complicatii severe ca boli ale rinichilor, ficatului si chiar ale inimii. Incearca sa iti faci un obicei din periajul dintilor, iar daca acesta nu e posibil, apeleaza la suplimentele speciale cu rol de curatare a danturii.
Trebuie sa iei in calcul vizite mai dese la veterinar?
Da. Daca pentru animalele sanatoase, o vizita anuala la veterinar este suficienta, pentru un caine in varsta, va fi nevoie sa maresti frecventa. Un consult la cateva luni, poate identifica din vreme probleme care ii vor afecta calitatea vietii, daca nu sunt tinute sub control.
Prin urmare, stabileste cu medicul veterinar un program de control si poate cateva analize de rutina, ca sa va asigurati ca este totul in regula.
Trebuie acordata atentie speciala ingrijirii banii?
Pielea cainilor batrani, are si ea de suferit, deoarece, in timp, nu mai produce la fel de multe uleiuri naturale care sa o mentina supla si hidratata.
Incearca sa periezi cat mai des blana cainelui pentru a stimula secretia de uleiuri, iar suplimentar, poti apela la produse de ingrijire care sa hidrateze mai bine pielea.
Intr-adevar, odata cu varsta, prietenii nostri necuvantatori devin din ce in ce mai solicitanti, insa, asigurarea unor ultimi ani frumosi, sta in datoria noastra de stapani. E doar o mica parte pe care o putem da inapoi.
Sursa foto: pixabay.com
No Comments