De ce se tem pisicile? Cele mai comune motive

De ce se tem pisicile? Cele mai comune motive

Pisicile sunt vestite pentru cat de „sperioase” sunt si pentru reactiile haioase pe care le au atunci cand ceva se provoaca teama.
Este important de stiut insa, ca frica si anxietatea nu sunt trasaturi naturale ale piscilor, ci sentimente cu cauze, uneori serioase, care trebuie investigate.
Comportamantul pisicilor depinde de situatia cu care se confrunta si de tipul de stres pe care aceastea il provoaca. Exista doua tipuri de stres: acut (un eveniment care se intampla pe moment) si cronic (ceva care este in desfasurare pe termen lung).
Stresul acut provoaca reactii de frica evidente, imediate: arcuitul spatelui, zbarlirea blanitei, fuga, ascundere, sarituri sau retragere. Odata ce stimulul dispare, pisica se reintoarce la comportamentul normal.
Stresul cronic, pe alta parte, poate duce la probleme de comportament ca „murdarirea” casei, probleme de folosire a litierei, curatarea in exces a blanii.

In continuare, iti venim in ajutor cu o lista a celor mai comunte temeri si anxietati ale pisicilor.

Strainii
Daca ai avut vreodata oaspeti si pisica ta s-a facut nevazuta, te-ai lovit deja de aceasta problema.
Din pacate, cele mai multe pisici nu sunt socializate corespunzator, cand sunt pui si, din aceasta cauza, au teama de persoanele necunoscute, cand devin adulte. Reactia este evidenta, de a se ascunde in cel mai retras colt al casei, pana cand intrusul paraseste zona.
Speciaistii recomanda rabdare, in cazul pisicilor adulte cu frica de straini. Daca li se ofera ocazia sa se acomodeze cu persoanele noi, fara sa fie fortate la interactiune, exista sanse ca pisicile sa se obisnuiasca in timp cu noii membri.
In ceea ce priveste puii, este recomandat ca acestia sa fie socializati corespunzator, pana la varsta de un an.

Animale noi de companie in casa
Aducerea unui animal nou de companie, in casa in care deja traieste o pisica, poate cauza stres. In acest caz, procesul de introducere a celor doi, este extrem de important, mai ales daca pisica ta nu este obisnuita sa interactioneze cu alte animale.

Obiecte noi/neobisnuite
Dupa cum deja poti observa, multe temeri ale pisicilor tin de necunoscut.
In mod normal, un obiect nou, nu ar putea sa aiba potential de a crea stres insa, daca dintr-o data, ceva mare apare intr-un loc in care nu era nimic, pisica ta va avea nevoie sa se obisnuiasca.
Acelasi lucru este valabil si pentru obiectele mici. Suntem siguri ca ati vazut multitudinea de filmulete „pisici vs. castraveti”, in care pisicile aveau reactii extreme atunci cand observau un castravete langa ele. Ei bine, teama nu era neaparat de leguma, ci mai degraba de aparitia unui obiect pe care nu l-au mai intalnit pana atunci.
Solutia: introducerea treptata a obiectelor necunoscute.

Miscari bruste / Joaca surpiza
Miscarile si schimbarile bruste in campul vizual al pisicilor, chiar si in timpul jocului, provoaca teama.
Vederea pisicilor este proiectata pentru distanta, ele nefiind capabile sa focalizeze foarte bine la apropiere. De aceea cand ceva apare din senin foarte aproape de ele, pisicile tind sa se sperie.

Zgomote puternice
Deloc surpinzator, pisicile nu sunt fanii zgomotelor puternice, mai ales daca sunt de lunga durata. Zgomotele ce continua in timp, pot genera un nivel ridicat de stres, fiindca auzul lor este extrem de sensibil.

Spatiile larg-deschise
Te-ai intrebat vreodata de ce pisicile tind sa se ascunda sub pat, in cutii sau in cosul cu rufe? Simplu – le place sa fie ascunse, data fiid natura lor de pradatori. Spatiile deschise le fac sa se simta expuse si in nesiguranta, de aceea este recomandat sa le plasam litiera si castroanele in locuri foarte familiare, in care sa se simta in control.

Parasirea casei
Ca multi dintre noi, pisicile sunt foarte atasate de casele lor. O cauza clasica a anxietatii este deci, parasirea mediului familiar, pentru ceva necunoscut. Schimbarile de „domiciliu” trebuie sa se faca cu grija, iar acomodarea sa fie treptata.

 

Sursa foto: unsplash.com

No Comments

Leave a Comment.