Lucruri surprinzatoare despre caini si pisici. Cate dintre ele stiai?

Lucruri surprinzatoare despre caini si pisici. Cate dintre ele stiai?

In convietuirea cu animalele, stapanii de caini si pisici sunt intr-un proces continuu de invatare si observare. Iata mai jos cateva dintre cele mai surprinzatoare lucruri pe care nu le stiai despre companionii tai preferati:

  1. „Pupicii” cainilor te pot imbolnavi

Crezi in mitul ca gurile cainilor sunt mai curate decat ale oamenilor? Mai gandeste-te o data!

Cainii si oamenii au aproximativ aceeasi cantitate de bacterii in gura, insa, atat tipul lor, cat si modul in care ele actioneaza sunt complet diferite.

Cele mai multe dintre bacterii nu vor reprezenta o problema in cazul unui „pupic” balos din partea cainelui tau fiindca sunt specifice speciei, insa, nu toate bacteriile au aceasta caracteristica, iar cele care se pot transmite de la caine la om, vor genera probleme.

Aceste organisme periculoase pot patrunde in gura cainelui atunci cand el consuma alimente alterate, sau mai simplu, atunci cand el isi foloseste limba pe post de hartie igienica.

dog-659870_640

  1. Pisicile pot sa adulmece cu gura

Pisicile au o mica glanda de miros pe cerul gurii, denumita  organul vomeronasal. Pentru a adulmeca puternic o alta pisica sau urme de urina, pisicile deschid larg gura captand mirosul cu ajutorul acestui organ.

Aceasta grimasa pe care o fac, a fost botezata reactia Flehmen si a fost observata in special la masculii ce se afla in preajma unei femele in calduri.

  1. Cainii nou nascuti nu dau din coada

Catelusii nu dau din coada inainte de varsta de trei saptamani, unii chiar mai tarziu.

Medicii veterinari cred ca, desi sunt capabili sa o faca, sunt prea preocupati cu dormitul si mancatul.

Pe masura ce puii devin mai alerti, datul din coada incepe sa fie un limbaj al semnelor: semn de pace in interactiunea cu fratii lui, sau mod de a cersi mancare.

  1. Pisicile pot sa iubeasca prea mult

Expertii in comportamentul pisicilor confima faptul ca unele pisici pot sa sufere de anxietate de separare, atunci cand sunt departe de persoana preferata.

Acesta este un motiv pentru care o pisicuta poate face pipi in locuri in care nu ii este permis, atunci cand nu esti acasa.

Alte semne prin care se poate manifesta: mers alert, mieunat insistent, incercarea de a bloca drumul stapaului catre usa.

Odata ce a ramas singura, ea poate voma sau poate refuza sa manance.

cat-1613088_640

  1. Cainii pot sa miroasa hipoglicemia

Chiar daca pare subiectul unui episod din Lassie, este complet adevarat.

Cainii pot sa miroasa o scadere periculoasa a zaharului din sange, la stapanul bolvan de diabet si vor incerca sa alerteze persoana prin lins, latrat sau scheunat.

Unii caini au fost chiar dresati si plasati la persoanele bolnave de diabet, pentru a servi acestui scop.

  1. Pisicile albe sunt, de cele mai multe ori, surde

Surzenia la pisicile albe este intalnita, in special, la exemplarele cu ochi de culoare albastra.

Gena care a fost identificata ca fiind responsabila pentru aceasta conditie, este cea care cauzeaza ca ochii pisicii sa fie albastri, iar blana sa fie alba.

Mai mult, la pisicile ce au ochii de culori diferite, s-a descoperit ca este mult mai probabil ca urechea afectata sa fie cea de pe partea cu ochiul albastru.

  1. Cainii nu vad doar alb-negru

Oamenii de stiinta au spulbera mitul care spune ca vederea cainilor este bazata doar pe nuante de gri.

Cainii pot sa distinga albastru, violet, galben si mult mai multe nuante de gri decat oamenii.

De asemenea, ai vad mult mai bine intr-o lumina scazuta putand sa identifice rapid orice miscare.

  1. Fumul de tigara poate sa omoare cainii si pisicile

Fumatul pasiv crestre riscul de dezvoltare a cel putin doua tipuri de cancer, la pisici: limfom si cancerul oral.

Pisicile ce cresc in casa sunt mai predispuse la a inhala o doza mare de toxine prin respiratie, sau la o ingera prin linsul rezidurilor de pe blana, atunci cand se curata.

Pe cealalta parte, cainii cu botul lung, ce traiesc cu un fumator, pot dezvolta tumori canceroase in nas, iar cei cu botul scurt, sunt predispusi la cancer pulmonar.

  1. Cainii viseaza, la fel ca oamenii

Daca ti-ai observat vreodata cainele ca se zbate in somn, inseamna ca, probabil, viseaza.

Cercetatorii au descoperit ca modelele de somn ale cainilor sunt similare cu ale oamenilor, iar rasele mici tind sa viseze mai mult decat cele mari.

De asemena, cercetatorii sugereaza ca, atunci cand viseaza, cainele  isi imagineaza, cel mai probabil, activitati familiare, cum ar fi joaca de afara.

dog-1257363_640

  1. Modelul de pe nasul cainilor este unic

Atat cainii, cat si pisicile, au un model unic pe nas. Acesta este exact ca o amprenta, asa cum au oamenii la degete si poate fi folosit pentru a identifica cu precizie un animal.

 

 

Sursa foto: pixabay.com

No Comments

Leave a Comment.