*Material actualizat pe 15.07.2019.
Tu de cate ori ai scuipat in san dupa ce o pisica ti-a trecut calea? Daca mai era si neagra, te-ai dat si trei pasi inapoi? 🙂
Oamenii au fost mereu fascinati de misterul felinelor, fie ele de apartament..sau de savana, iar atitudinea lor, greu de descifrat, a generat numeroase povesti. Iata mai jos cateva dintre cele mai comune mituri despre pisici.
Pisicile au noua vieti
Bineinteles, pisicile, la fel ca toate vietuitoarele, nu au decat o viata. E adevarat ca sunt foarte pricepute, in a fenta moartea, avand o agilitate superioara altor animale, dar, din pacate, acest lucru nu inseamna ca sunt niste mici supereroi. Prin urmare, este datoria ta de stapan sa te asiguri ca aceasta viata va fi frumoasa si sanatoasa, de aceea iti recomandam sa nu neglijezi controalele periodice, vaccinarile si alimentatia.
Pisicile cad mereu in picioare
Nu, nu mereu! Asa cum spuneam, pisicile sunt extrem de agile, dar adevarul este ca se pot rani serios, daca se intampla sa aterizeze gresit.
Animal Medical Center, un cunoscut institut veterinar din New York, foloseste termenul de „sindromul cladirilor inalte” („high-rise syndrome”) pentru a descrie leziunile de care pot sa sufere de la cadere – luxatii, fracturi si chiar probleme respiratorii.
Contrar credintelor populare, pisicile sunt mai predipuse la rani atunci cand cad de la distante mai mici, deoarce nu au timp sa isi intoarca trupul in pozitia necesara unei aterizari sigure.
Pentru a o feri de astfel de pericole, asigura-te ca nu exista gauri prin care poate sa cada de la fereastra.
Femelele de pisica trebuie sa nasca macar un rand de pui, inainte de sterilizare
Foate multi specialisti internationali sustin chiar opusul acestei afirmatii si au demonstrat ca sterilizarea este benefica pentru sanatatea animalelor, prevenind riscul de cancer mamar si piometrul.
Mai mult, toate tarile, nu doar Romania, se lupta cu un numar impresionant de animale fara stapan, care, fie sunt eutanasiate in adaposturi, deoarece nu sunt adoptate, fie se plimba libere pe strazile oraselor fiind supuse accidentelor, bolilor si traiului nefericit si nesanatos.
Pisicile pot sufoca bebelusii
Multe familii cu copii se ingrijoreaza din cauza acestei superstitii.
Vestea buna este ca, este o exagerare enorma! Desi este adevarat ca pisicilor le place sa doarma langa si pe stapanii lor, nu a fost demonstrat niciodata ca o pisica a sufocat intentionat vreun bebelus.
Pentru a evita accidentele, este recomandat sa nu ii permiti pisicii sa doarma in aceeasi camera cu copiii mici.
Pisicile negre aduc ghinion
Multe culturi impartasesc ideea ca pisica neagra este un semn rau, dar ce semnifica pisicile negre, de fapt?
Egiptenii antici venerau toate pisicile, fie ele negre, sau nu, si acolo s-a nascut superstitia ca daca o pisica neagra iti taie calea, vei avea noroc.
In Europa Evului Mediu, in schimb, reputatia pisicilor negre era radical opusa. Oamenii o vedeau de cele mai multe ori ca pe un companion al vrajitoarelor, sau chiar ca pe o deghizare a acestora, iar atunci cand drumul pisicii negre se intersecta cu al tau, era un semnal ca forte ale raului te urmareau.
In prezent, semnificatia pisicii negre variaza de la o tara la tara. In timp ce pentru Europa, este in continuare un semn rau, in Japonia, de exemplu, intersectarea cu o pisica neagra este de bun augur. Prin urmare, data viitoare cand intalnesti una, iti recomandam sa o saluti pietenos, poate chiar cu o mangaiere si sa iti vezi mai departe de cum iti croiesti propriul noroc 😉
Pisicile trebuie sa manace lapte
Este adevarat ca imaginea unei pisici dragalase lipaind dintr-un bol cu lapte este de-a dreptul naturala, insa, adevarul este ca laptele dauneaza serios stomacului pisicilor. Multe dintre ele se aleg cu diaree de la lapte, iar in plus, prea mult lapte in alimentatie poate duce la obezitate.
Tu ce mituri despre pisici cunosti?
Sursa foto: pixabay.com
No Comments