7 Moduri in care poti sa iti ajuti animalul de companie orb

7 Moduri in care poti sa iti ajuti animalul de companie orb

Cainii si pisicile pot dezvolta probleme cu vederea, care sa ajunga pana la orbire, din multe motive, iar acest lucru se poate intampla brusc, sau treptat.
De exemplu, una dintre bolile care pot afecta vederea este diabetul, acesta poate duce la aparitia cataractei si, in final, la orbire. De asemenea, afectiuni ale retinei pot duce la orbire treptata. La acestea se adauga glaucomul, predispozitiile genetice si traumele.

Cand orbirea se produce treptat, problema poate sa ramana neobservata, la inceput. Semenele care ne pot ajuta sa ne dam seama ca exista o astfel de afectiune sunt:

  • animalul se loveste des de obiectele din jur
  • animalul se sperie mai usor
  • pisicile nu mai apreciaza bine distantele, atunci cand sar pe mobila
  • daca privesti pupilele, poti observa ca acestea nu se mai contracta la lumina puternica

Daca observi aceste semne, este bine sa iti duci animalul la un consult, pentru evaluare. De retinut este faptul ca, in cazul unor boli, pierderea vederii poate sa fie stopata, atunci fiind chiar reversibila.

Totusi, daca este vorba de pierderea permanenta a vederii, nu trebuie sa te sperii, deoarece cainii si pisicile sunt maestrii in adaptare si vor face fata cu brio acestui impas, mai ales daca au parte de putin ajutor in partea stapanilor.

1. Acorda-le timp sa se adapteze
Un animal care isi pierde vederea treptat, va invata sa se adapteze putin cate putin, iar in momentul in care vederea ii va disparea complet, va fi deja capabil sa se descurce in mediul lui obisnuit, fara probleme.
In cazul in care orbirea se produce brusc, atunci animalul va avea nevoie de timp sa se obisnuiasca, sa isi redescopere mediul de viata, bazandu-se pe simturile ramase. Acest lucru poate dura si cateva saptamani.

2. Permite-i animalului sa „mapeze” locuinta
Un animal orb va avea nevoie sa isi creeze o harta interioara a mediului in care traieste.
Daca ai o pisica oarba, aseaz-o pentru inceput in litiera, ca un punct de referinta si las-o sa exploreze. Uneori poate fi de ajutor sa tii pentru o perioada pisica intr-o camera-doua, apoi sa ii permiti treptat accesul si in alte incaperi.
Daca ai un caine orb, atunci incearca sa il plimbi prin casa, in lesa si sa ii oferi recompense pe masura ce inaintati. In cazul in care e vorba despre un caine mic, rezista tentatiei de a-l lua in brate. Acest lucru nu ii va fi de ajutor in adaptarea la mediu.

3. NU schimba locul mobilierului
Odata ce animalul orb a reusit sa „mapeze” locuinta, el si-a luat deja repedere pentru a se deplasa in siguranta. Incearca sa nu schimbi locul mobilei pentru ca acest lucru poate cauza confuzie si va strica harta interna a animalului. In plus, schimbarile in peisaj pot duce si la accidente.

cum ajuti o pisica oarba

4. Blocheaza accesul la potentiale pericole
Identifica potentialele pericole din interiorul casei tale, sau din exterior, daca stai la curte si blocheaza accesul animalului orb la ele.
Aceste pericole pot fi: scarile interioare, vase de toaleta deschise, coluturi ascutite de mobila, piscinele. Acestea pot fi blocate cu porti folosite si pentru blocarea accesului bebelusilor, sau garduri.

5. Stimuleaza-i celelalte simturi cand va jucati
Animalele oarbe au nevoie de timp regulat de joaca si miscare. Activitatile trebuie adaptate situatiei animalului si trebuie sa fie cat mai simple. Pentru pisici cauta jucarii cu clopotei, care sa ii stimuleze auzul, sau jucarii cu iarba matei, pentru miros.
Pentru cainii orbi, iti recomandam alegerea jucariilor zgomotoase si cele in care se pot ascunde recompense.

6. Asigura-i siguranta la plimbare
Plimbarile in siguranta sunt extrem de importate pentru cainii orbi. Opteaza pentru a-i agata o bandana de gat pe care sa fie scris mesajul „sunt orb!” – pentru a atentiona oamenii din jur si ceilalti stapani de caini. De asemenea, incearca sa iei mereu cu tine un clopotel sau o jucarie care sa produca un zgomot usor de recunoscut. Astfel cainele te va identifica. Bineinteles, fii atent si la obstacolele periculoase, ca tufisuri cu ghimpi, denivelari in asfalt, etc.

7. Vizitele regulate la veterinar
Chiar daca pierderea vederii este permanenta, vizitele regulate la veterinar sunt o necesitate. Monitorizarea starii de sanatate a animalului este cruciala, mai ales daca sufera de o boala care a cauzat orbirea.

 

Sursa foto: unsplash.com

No Comments

Leave a Comment.