13 Alimente pe care cainele tau NU trebuie sa le manance

13 Alimente pe care cainele tau NU trebuie sa le manance

Stim ca este greu sa ii rezisti prietenului tau blanos, atunci cand iti cersese cu ochii mari dar, inainte sa ii oferi o „recompensa” de la masa ta, aminteste-ti ca nu toate alimentele de pe masa noastra, sunt potrivite pentru caini.
De fapt, sunt foarte multe lucruri pe care noi le consumam, iar cainilor le dauneaza, putand sa aiba chiar efecte periculoase.

1. Xylitol-ul
Nu este tocmai un aliment, insa acesta se regaseste intr-o multime de lucruri pe care noi le consumam zi de zi. Xylitol-ul este un indulcitor care apare pe lista de ingrediente de la majoritatea tipurilor de guma de mestecat, bomboane, biscuiti sau alte alimente „de dieta”, fiind un inlocuitor al zaharului.
Efectele Xylitol-ului includ: scadere brusca a glicemiei sau insuficienta hepatica. Printre simptome, se intalnesc: varsaturi, letargie, probleme de coordonare, convulsii.

2. Avocado
Fructul Avocado cotine persina, care este OK pentru oameni, insa la caini, poate produce voma si diaree, daca este consumat in exces. Persina se regaseste si in frunzele si tulpina plantei, deci daca ai un copacel de avocado acasa, trebuie sa tii cainele departe de el.

3. Alcoolul
Alcoolul are aceleasi efecte asupra ficatului cainelui, pe care le are si asupra ficatului uman insa, acestea sunt mult mai rapide la caine, intoxicatia producandu-se intr-un timp mult mai scurt. Deci, o cantitate chiar si foarte mica de bere, vin, lichior  poate fi periculoasa pentru caine.
Simptomele intoxiatiei cu alcool la caini includ: voma, diaree, probleme de coordonare si respiratie, coma.

4. Ceapa si usturoiul
Indiferent de forma in care se regasesc in bucataria ta – pudra, gatite sau crude – ceapa si usturoiul NU sunt alimente sigure pentru caini. Acestea ataca celulele rosii din sange, cauzand anemie. Nu te speria, o cantitate mica, ingerata accidental, nu va avea efecte devastatoare, dar in cantitati mari, aceste alimente pot intr-adevar sa produca anemie. Simptome pe care sa le retii: stare de slabiciune, voma, probleme de respiratie.

5. Cafea, ceai – Cofeina
Cofeina este foarte periculoasa pentru caini. Orice aliment care o contine, trebuie tinut la distanta de micul tau prieten. Cafeaua (preparata sau boabe), ceaiul, bauturile cu cofeina si chiar ciocolata si cacao, provoaca simptome ca: hiperactivitate, voma, tahicardie, hipertensiune, artmie, convulsii sau colaps.
Interventia veterinatului este necesara imediat!

6. Strugurii si stafidele
Consumate in cantitati mai mari, strugurii si stafidele pot duce la insuficienta renala. Chiar si cantitatile mai mici au potential de a cauza voma sau letargie.

7. Nucile de Macadamia
Aparent inofensive, nucile de Macadamia au efecte destul de grave daca sunt cosumate de caini. Doar cateva bucati sunt suficiente pentru a le face rau. Simptome pe care sa le observi: tremuraturi ale muschilor, febra, slabiciune la picioarele din spate.

8. Ciocolata
Asa cum spuneam mai sus, ciocolata este pe lista neagra a alimentelor, cand vine vorba de gustari pentru caini.
Teobromina, care se gaseste in compozitia ciocolatei (chiar si alba!) provoaca diaree si voma, sau mai rau – probleme de inima, tremuraturi, convulsii. Consumata in cantitati mari, ciocolata poate cauza moartea cainelui!

9. Grasime animala si oase
Grasimea animala, gatita sau nu, poate cauza pancreatita. Iar oasele, desi poate parea natural ca un caine sa le consume, sunt si ele periculoase fiindca exista riscul ca animalul sa se inece sau sa ramana blocate in intestine.

10. Piersici si prune
Problema cu aceste fructe, este, de fapt, samburele. Pe langa faptul ca poate cauza blocaje in intestine, samburele contine mici doze de cianura care este otravitoare pentru caine.

11. Carne sau oua crude
La fel ca si la oameni, cosumul de alimente crude poate fi asociat cu infectia cu bacterii precum Salmonella, sau E coli.
Simptomele includ: voma, febra, diaree.

12. Dulciuri / Zahar
Prea mult zahar are si la caini, aceleasi efecte ca si la oameni. Dulciurile pot duce la obezitate, probleme dentare sau diabet.

13. Coca necoapta
Coca necoapta, creste si exact acest lucru se va intampla si daca este ingerata de catre cainele tau. Efectul nu va fi unul placut pentru animal, deoarece cauzeaza durere.

No Comments

Leave a Comment.