13 lucruri comune care iti pot otravi cainele

13 lucruri comune care iti pot otravi cainele

In fiecare an, medicii veterinari  se confrunta cu mii de cazuri grave de animale otravite, iar cele mai multe dintre acestea sunt cauzate de produse sau substante pe care le gasim in fiecare casa.

Retine un lucru important: doar pentru ca oamenii pot consuma anumite alimente, sau nu sunt afectati de anumite substante, aceasta nu inseamana ca ele nu vor dauna grav sanatatii animalelor noastre de companie. Cele mai periculoase otravuri pentru caini sunt alimentele si medicamentele pe care noi, oamenii, le consumam zilnic.

Efectele otravirii depind foarte mult de substanta ingerata sau inhalata si de cum afecteaza ea corpul cainelui. Printre ele se numara: probleme gastrice sau neurologice, probleme de respiratie sau cardiace, coma sau chiar moartea.

Ce poti sa faci in cazul in care cainele a intrat in contact cu substante otravitoare?

Daca suspectezi ca animalul a mancat, atins sau inhalat ceva ce ii poate face rau, este obligatoriu sa consulti imediat medicul veterinar, iar pentru a-l ajuta pe acesta sa evalueze cat mai bine situatia, incearca sa ii oferi cateva detalii cheie:

  • Cu ce tip de otrava a intrat in contact?
  • Cat de mult a ingerat? (spre exemplu: 500mg, 500ml, o tableta, etc.)
  • Cu cat timp in urma a fost expus la otrava?
  • In cazul in care manifesta simptome, care sunt acelea?

Aceste informatii pot fi de mare ajutor medicului veterinar, in evaluarea mai rapida a cazului si identificarea unui tratament.

In continuare, iti prezentam cateva dintre cele mai comune lucuri si substante, prezente in casa , ce pot deveni adevarate otravuri pentru cainele tau.

In bucatarie:

Ciocolata

Ciocolata contine teobromina, o substanta ce se gaseste in boabele de cacao, care este otravitoare pentru caini si alte animale. Cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat concentratia de teobromina este mai mare si devine mai daunatoare.

Intoxicatia cu ciocolata poate cauza initial voma si diaree, dar efectele mai grave includ excitabilitate, convulsii, tremuraturi si probleme cu inima, ce ii pot pune viata in pericol.

Ceapa (plantele Allium)

Ceapa, usturoiul sau arpagicul, toate apartin  familiei Alliaceae.

Acestea contin o substanta ce distruge celulele rosii la caini, deci poate produce o anemie severa.

Simptomele intoxicatiei cu ceapa pot sa lipseasca timp de cateva zile, iar apoi includ: probleme stomacale, slabiciune, accelerarea respiratiei sau stare de somnolenta. Cainii otraviti cu ceapa, prezinta des si o urina decolorata.

Asigura-te ca nu ii oferi cainelui tau mancare ce contine aceste legume.

Stafidele si strugurii

Strugurii si coacazele sunt toxice pentru caini si, in plus, se presupune ca variantele lor uscate, precum stafidele, ar avea o toxicitate si mai mare, desi nu este inca stiuta cauza, pentru care cainii sunt afectati de aceste fructe.

Pe langa probleme cu stomacul, strugurii si stafidele cauzeaza insuficienta renala care se manifesta printr-o scadere a frecventei urinarii, apatie sau senzatie accentuata de sete.

Xylitol-ul

Acesta este un indulcitor ce se gaseste in foarte multe produse de dieta, ca inlocuitor pentru zahar.

Xylitol-ul  cauzeaza o scadere brusca si a nivelului glucozei din sangele cainelui, sau in cazuri mai grave, chiar o deficienta a ficatului.

Simptomele intoxicatiei cu xylitol includ letargie sau chiar colaps.

Alte lucruri comune din bucatarie, care sunt periculoase pentru cainele tau: alcoolul, branza cu mucegai, coca necoapta, cantitatile mari de zahar, nucile de Macadamia.

In dulapiorul cu medicamete:

Ibuprofenul alte Antiinflamatoare Nesteroidiene

Antiinflamatoarele Nesteroidiene sunt folosite des pentru tratarea inflamatiilor si durerilor, atat la oameni, cat si la caini, insa cele de uz uman, cum ar fi Ibuprofenul sau Diclofenacul, pot cauza intoxicatii animalelor.

Simptomele includ probleme stomacale severe, precum voma, scaune cu sange, sau insuficienta renala.

Contraceptivele orale

Aceste pastilute minuscule sunt foarte des ingerate de caini. Din fericire, toxicitatea lor nu este atat de mare si cauzeaza in cel mai rau caz, probleme minore la stomac. De asemenea, la femele este posibil sa perturbe temporar perioada de calduri.

Paracetamolul

Acest medicament extrem de comun are efecte destul de periculoase: voma, inchiderea la culoare a gingiilor, cresterea ritmului cardiac, umflarea fetei si a labelor, sau insuficienta renala.

Alte medicamente de uz uman, cu efecte grave: antidepresivele (cauzeaza convulsii), medicamentele pentru tensiunea arteriala, produse si suplimente pe baza de plante.

In dulapul cu produse de curatenie:

Detergentii (de rufe sau alte produse de curatenie)

Multe dintre aceste produse, contin substante chimice, care ingerate, produc salivare abundenta si probleme la stomac.

Este lesne de inteles ca trebuie sa le tinem depozitate in spatii la care animalele de companie nu pot avea acces. Uneori, chiar si atingerea lor are efecte periculoase vatamand pilelea sau ochii

In gradina:

Fungi sau ciuperci

Cipercile sunt gasite sub numeroase forme, culori, dimensiuni si toxicitate, unele fiind extrem de periculoase.

Simptomele otravirii cu ciuperci variaza foarte mult in functie de tipul ingerat si includ: voma, scaune cu sange, probleme neurologice ca halucinatiile sau crize, deficiente renale sau ale ficatului.

De asemenea, este bine de stiut ca, in functie de tipul cipercii, efectele pot fi imediate, sau pot intarzia si cateva zile.

Bulbi de flori

Cazurile de otravire din cauza bulbilor de flori, sunt frecvente toamna, cand acestia se planteaza, sau primvara, cand apar florile.

Iata cateva bulboase ce nu trebuie ingerate de catre catei:

Narcisele – produc voma, diaree, dar si somnolenta sau colaps. In cazuri grave pot interveni modificari in ritmul cardiac, al temperaturii corpului sau a tensiunii arterale.

Lalelele – irita cavitatea bucala si mucoasa stomacala. Produc salivare excesiva, voma si diaree.

Broastele raioase

Broastele secreta venin din glandele ce se gasesc pe pielea lor, ce este otravitor pentru animalele care le musca sau le ling.

Acest venin produce o iritatie dureroasa a gurii, iar in cazuri mai grave, schimbari de comportament, cresterea ritmului cardiac si accelerarea respiratiei.

dog-579203_1920

In magazie:

Antigelul

Antigelul este extrem de periculos pentru caini, otravirea cu el fiind letala, in cele mai multe cazuri.

Substanta este foarte atragatoare pentru animale, fiind dulce la gust, de aceea trebuie tinuta la distanta de animale si chiar de copii.

Produsele de deratizare

Aceste substante sunt create pentru a atrage si a omori rozatoarele daunatoare. Din nefericire, ele sunt foarte atragatoare si pentru caini, de aceea reprezinta cea mai comuna otrava, care face victime multiple, in fiecare an.

Cele mai multe substante cauzeaza hemoragie interna, care in exterior se traduce prin: slabiciune, letargie, vanatai.

Alte substante cauzeaza voma, excitabilitate, schimbari in temperatura corpului, sau blocaje gastrice.

 

Ce poti sa faci ca sa eviti otravirea?

Cea mai buna metoda de a preveni otravirea cainelui cu substante periculoase, este sa ii ingradesti accesul la ele.

– Tine toate medicamentele in sertare sau dulapuri, la care caine nu poate ajunge.

– Daca ai scapat o pastila pe jos, asigura-te ca o gasesti imediat si ea nu ramane pe podea

– Chiar daca unele alimente din dieta noastra obinuita sunt permise si cainilor, altele sunt foarte daunatoare. Daca ai nevoie de ajutor in a afla ce alimente ii poti oferi, fara sa il pui in pericol, discuta cu medicul veterinar. El iti va oferi o lista completa.

– Asigura-te ca produsele de curatenie, insecticide, pesticidele si toate substantele pe care le folosesti pentru casa si gradina, sunt stocate intr-un loc, la care cainele nu poate ajunge.

– Roaga-i pe vecini sa te anunte daca folosesc substante pentru deratizare si dezinsectie, ca sa iti poti proteja animalele de casa si nu uita, sa faci acelasi lucru.

– Cand cumperi plante de casa si gradina, intereseaza-te daca pot avea efecte toxice asupra animalelor

 

 

Sursa foto: pixabay.com/ notaselfie; titi83500

No Comments

Leave a Comment.