5 comportamente rele pe care stapanii de caini le incurajeaza

5 comportamente rele pe care stapanii de caini le incurajeaza

Cu totii ne dorim sa fim niste stapani de caini exemplari. Respectam toate regulile alimentare, facem programe stricte de masa si exercitiu, insa, uneori sfarsim prin a incuraja accidental acele comportamente ale cainilor, care ne aduc in pragul disperarii. Uneori acestea se dezvolta pe masura ce cainele creste si se maturizeaza, alteori este de ajuns o singura scapare prin care cainele invata ca „merge si asa”. Stoparea unui comportament rau este o mare provocare, ce necesita timp indelungat de munca impreuna cu catelul. Mai jos iti descriem top 5 probleme de comportament ale cainilor, impreuna cu cateva sfaturi pentru a-l dezvata de ele.

  1. Saritul pe oameni

Deoarece la inceput, pare un mod foarte dragut de a te intampina si de a-si arata afectiunea, ai tendinta sa incurajezi o astfel de reactie cu rasete si mangaieri. Astfel, cainele invata ca acest lucru ne face placere si va continua sa o faca. Apoi, lucrurile incep sa se schimbe, odata ce cainele creste, poate intervine nevoia noastra de a purta haine ingrijite in fiecare zi, sau apare un bebelus in familie. Dintr-o data, un caine care sare in sus de fiecare data cand te vede, poate sa devina o bataie de cap si chiar un pericol.

Pentru a evita dezvoltarea unui astfel de comportament, pur si simplu nu il mai incuraja! (Atentie! Nu e asa de usor precum suna) Orice recunoastere conteaza, de aceea abtine-te de la orice reactie in legatura cu sariturile cainelui. Asteapta momentul in care cainele se calmeaza – chiar si pentru cateva secunde – si interactioneaza cu el atunci. Daca reia sariturile, atunci intoarce-i spatele si baga-l in seama doar cand este calm.

Daca ai invitati, foloseste-te de o lesa, pentru a-l corecta, insa nu ii ingradi accesul la socializare.

  1. Cersitul la masa

Nu degeaba privirea cainilor a ajuns proverbiala – este imposibil sa-i rezisti, mai ales cand pare sa iti spuna ca micul tau prieten este lihnit.

Tendinta noastra de a ne impartasi mancarea cu cainii din viata noastra, vine bineinteles, din dragostea pe care le-o purtam. In realitate, micile atentii primite de la masa noastra, nu numai ca le fac rau animalelor de companie, ci le si incurajeaza sa continue sa cerseasca mereu.

In loc sa iti imparti mancarea ta cu cainele, mai bine ii oferi in schimb ceva cu care sa fie ocupat, in timp ce tu mananci. Gaseste o jucarie atractiva care se poate umple cu recopense care sa ii atraga atentia, iar daca efectul jucariei dispare inainte ca tu sa fi terminat masa, ignora-l. Nu va fi usor, daca ai in caine insistent, insa trebuie doar sa fii perseverent.

  1. Trasul in lesa

Cand sunt la plimbare, cainii par a fi niste oameni foarte ocupati, cu multe lucuri de facut. Daca ai de-a face cu un caine care trage in lesa, atunci imagineaza-ti ca tu esti, practic, doar o ancora ce il tine in loc de la umartorul sau obiectiv.

Trasul in lesa este un comportament pe care noi l-am permis ocazional, fara sa realizam ca vom sfarsi prin a fi intr-o competitie cu muschii cainelui nostru, acestia interpertand o lesa stransa, ca pe un semnal de a merge inainte.

Scopul este de a invata cainele ca trasul in lesa nu functioneaza. Cand cainele trage, opreste-te din mers. Imadiat ce el se intoarce langa tine, ofera-i o recompensa si continua mersul, cu el langa tine. Recompenseaza-l de fiecare data cand ramane alaturi de tine si curand va invata ca acolo trebuie sa fie.

  1. Latratul pentru a cere ceva

Un caine care latra si se asteapta ca astfel sa obtina ceea ce vrea, este un caine care face pe seful. Daca tu ii oferi ceea ce cere, doar ca sa il faci sa taca, atunci alimentezi comportamentul de certaret. Ce intelege el de aici? Ca galagia este eficienta pentru a obtine ceea ce isi doreste.

Pentru a incepe corectia, instaureaza un proces prin care el trebuie sa ceara politicos, fiind nevoit sa stea in „sezi” inainte de a primi ceva. In acelasi timp, invata-l ca latratul nu ii aduce niciun beneficiu. Spre exemplu, daca ii pregatesti cina si el „tipa” la tine, opreste-te din ce faci si pleaca din camera. Astfel, cainele va invata ca daca latra, tu vei face exact opusul a ceea ce vrea.

  1. Muscatul

Puii de caine trec printr-o faza previzibila de schimbare a dintilor, cand obisnuiesc sa muste mainile si picioarele stapanilor. Desi este o perioada incomoda pentru parintii de caine, aceasta trece relativ repede, odata cu cauza ce a declansat-o, daca sunt luate toate masurile corespunzatoare.

Cu toate acestea, uneori permitem acest comportament mai mult decat este cazul si sfarsim prin a avea un caine adult care crede ca este OK sa comunice cu dintii pe pielea ta, lucru care devine extrem de neplacut.

Desi este dificil sa corectezi un caine care comunica prin muscat, mai ales atunci cand este adult, procesul este exact acelasi, la orice varsta. Marcheaza momentul in care dintii cainelui ating piele, cu un sunet strident „Au!” si paraseste camera pentru cateva secunde. Daca muscatul se intampla atunci cand va jucati, repeta sunetul de atentionare si da drumul jucariei. Combinatia dintre sunetul de discomfort si retragerea atentiei, il va invata ca a trecut linia si va corecta in timp problema.

 

Sursa foto: Pixabay.com

1 Comment

Leave a Comment.