5 Lucruri pe care trebuie sa le stii cand lasi pisica singura acasa

5 Lucruri pe care trebuie sa le stii cand lasi pisica singura acasa

Pisicile sunt independente, nu?
Pisicilor le place singuratatea si se descurca foarte bine singure.
Pisicile nici macar nu observa ca nu esti acasa.

De fapt, nu este chiar asa!

Foarte multi stapani de animale se intreaba care este perioada pentru care isi pot lasa pisica singura in casa, de aceea ne-am gandit sa dezbatem putin ce este OK si ce nu trebuie sa facem, cand vine vorba despre acest subiect.

Pot fi pisicile lasate singure pe perioade mai lungi?

Desi aparent pisica ta te ignora cea mai mare parte din timpul petrecut impreuna si ai impresia ca nici nu va observa ca lipsesti, ei bine, ea observa.

Pisicile sunt extrem de perceptive si se ataseaza puternic de companionii lor, chiar daca nu o fac intr-un mod foarte evident. Deci, putem spune cu siguranta, ca pisicile pot sta singure fara probleme, daca acest lucru face deja parte din rutina voastra, iar pentru perioadele „extra”, singura varianta este sa vezi cum se comporta. Siguranta ei, trebuie sa fie prioritatea ta, de aceea trebuie sa observi daca pe perioadele in care sta singura pisica este in siguranta si nu intra in „greva foamei”, sau nu incearca sa evadeze prin plasa de la geam.
Bineinteles, ia in calcul ca fiecare pisica este diferita – unele sunt mai socibile de cat altele, iar unele pot fi predispuse la stari anxioase care sa se manifeste distructiv.

Cat timp poate fi pisica lasata singura?

Cea mai populara parere avizata este aceea ca nu este in regula sa iti lasi pisica singura in casa mai mult de 24h, fara ca cineva sa treaca sa se asigure ca este in regula. Acest interval asigura ca ea primeste totusi putina atentie si are sansa sa socializeze, in plus, te asiguri si ca este sanatoasa si nu s-a accidentat in vreun fel.

NU recomandam ca o pisica sa ramana singura, peste weekend, spre exemplu, fara ca cineva sa treaca si sa ii asigure un minim de inteactiune.

Daca te pregatesti de o plecare mai lunga, iar pisica ta urmeaza sa petreaca singura ceva mai mult timp, iata cateva sfaturi de care sa tii cont.

1. Reconsidera ideea unui hotel pentru animale
Daca nu iti place ideea de a o lasa complet singura pe perioada plecarii tale si, in plus, nu ai gasit pe cineva disponibil sa o viziteze zilnic, atunci poate ar trebui sa te gandesti inca o data la o varianta de cazare. Aceasta solutie te va asigura ca este supravegheata zilnic, chiar de un peronal de specialitate.
Exista insa, si minusuri – pisicile sunt atasate de propriul teritoriu si, este posibil, sa nu se simta prea confortabil in deplasare.
In plus, costurile pentru o perioada de cazare, pot fi destul de mari.

2. Curatarea litierei
Indiferent de cat de lunga este perioada in care lipsesti, pisica ta are nevoie de o litiera curata. In caz contrar, este posibil sa nu iti placa prea mult consecintele.
Asadar, asigura-te ca cineva este disponibil sa vina sa ii curete litiera zilnic, pentru a evita accidentele urat mirositoare.

3. Pisica are nevoie de stimulare, chiar si cand esti plecat
Deseori oamenii au impresia ca pisicile pot fi lasate singure pentru ca oricum isi petrec mult timp dormind. De fapt, micile noastre prietene au nevoie de stimulare pemanenta si de joaca, pentru a nu se plictisi. Nu uita, plictiseala atrage dupa sine, probleme de comportament.
Incearca sa ii asiguri mici „centre de joaca” sau sa ii lasi ascunse puzzle-uri pentru a o tine activa. Petshop-urile au diverse varinate disponibile, deci ai de unde alege.

pisica_joaca

4. Incearca sa ii ameliorezi anxietatea
Daca observi ca pisica ta sufera de anxietate, exista solutii pe care le poti testa: flacoanele cu feromoni, s-au dovedit a fi utile pentru calmare, la fel si un televizor sau radio, aprins. Poate cea mai buna solutie este, un companion blanos – o adoua pisica.

5. Apa si mancarea
Aceasta este probabil cel mai important aspect, de care sa te ingrijesti! Tine minte, pisica ta are nevoie de apa proaspata si mancare, cat esti plecat.
Asigura-te ca persoana care o viziteaza, cunoaste rutina de hranire si nu uita niciodata sa ii imporspateze apa!

 

Sursa foto: unsplash.com

No Comments

Leave a Comment.