Capusele sunt paraziti pacatosi care pot dauna, atat animalelor, cat si oamenilor. Acestea sunt capabile sa transmita boli infectioase care au efecte foarte puternice asupra organismului afectat.
Mai jos iti oferim cateva informatii despre una dintre cele mai cunoscute boli parazitare, ce chinuie stapanii de caini, din ce in ce mai des – Babesioza.
Ce este Babesioza?
Babesioza este o boala parazitara cauzata de infectia cu Babesia, care la caine, poate sa fie transmisa prin muscatura de capusa, deoarece parazitul Babesia foloseste capusele ca pe un rezervor, pentru a ajunge la mamiferele gazda. Boala este, deseori, fatala.
Perioada medie de incubatie a Babesiozei este de aproximativ doua saptamani, insa simptomele pot sa ramana usoare si unele cazuri sa ramana nediagnosticate timp de cateva saptamani.
Cainii sunt afectati de Babesioza indiferent de sex, varsta sau rasa, iar riscul este reprezentat de expunerea la medii contaminate cu capuse si o deparazitare externa defectuasa.
In ultimii ani, Babesioza a incetat sa mai fie o boala sezoniera, iar cazurile sunt intalnite in toate anotimpurile, de aceea, deparazitarea externa a cainilor nu trebuie intrerupta.
Tipuri de Babesie
- Babesia canis – piroplasma mare
- Babesia canis canis – raportata un Statele Unite, Africa, Asia si Australia
- Babesia canis vogeli – cea mai periculoasa. Se gaseste in Africa
- Babesia canis rossi – intalnita in Europa
- Babesia gibnosi – piroplasma mica, intalnita in toata lumea
- Babesia conradae – piroplasma mica, intalnita doar in California
Simptomele Babesiozei la caini
Piroplasma infecteaza celulele rosii din sangele cainelui cauzand anemie hemolitica, in care celulele rosii din sange sunt distruse, excesul de hemoglobina este eliberat, iar acesta poate cauza icter.
Organismul cainelui infectat va lupta pentru a produce mai multe celule rosii, pentru a le inlocui pe cele pierdute, insa in cazul in care nu poate produce suficient, atunci va interveni anemia.
Simptomele clinice ale Babesiozei sunt:
- lipsa de energie
- lipsa poftei de mancare
- pierdere in greutate
- febra
- umflarea abdomenului
- culoare neobisnuita a urinei
- culoare neobisnuita a scaunului
- gingiile de culoare galbena
Diagnosticarea Babesiozei la caini
Il poti ajuta pe medicul veterinar sa dignosticheze rapid, aducand cainele la cabinet, imediat ce observi una sau mai multe dintre simptomele de mai sus. De asemenea, medicul va avea nevoie sa ii furnizezi cat mai multe informatii cu privire la mediul in care traieste sau s-a plimbat animalul recent. Trebuie mentionat daca in ultima vreme ai identificat capuse pe animal, daca ai omis sa faci deparazitarea externa, daca a fost muscat recent de un alt caine, sau a primit o transfuzie de sange.
Medicul veterinar ii va face un examen fizic complet, inclusiv o analiza de urina si teste de sange, care sunt elementare in diagnosticarea acestei boli grave.
Tratamentul Babesiozei
Un caine bolnav de Babesioza, in special daca are nevoie de trasfuzii de sange, sau perfuzii, trebuie internat si monitorizat in permanenta.
Exista metode de tratament care s-au dovedit eficiente in suprimarea simptomelor, cu toate acestea, infectiile cu Babesia sunt persistente si, chiar si dupa recuparare, cainele trebuie tinut sub observatie si repetate regulat testele de sange. Este un proces lung si anevoios, care nu are intotdeauna succes, mai ales daca boala este intr-un stadiu avansat.
Cainelui ii va fi administrat unul dintre agentii anti-infectiosi, in functie de specia de Babesia care a cauzat infectia. Aceste medicamente se administreaza intravenos si, de obicei, in doze repetate la un interval de timp.
Care sunt sansele unui caine diagnosticat cu Babesioza?
Pronosticul pentru un caine diagnosticat cu babesioza este rezervat. De multe ori, efectele bolii asupra organismului sunt devastatoare si, desi a primit tratament de sustinere, animalul nu se mai poate recupera.
In plus, stapanii trebuie sa fie constienti de faptul ca un caine care a supravietuit bolii, poate sa sufere o recidiva in viitor. De asemenea, cainii care s-au recuperat, nu trebuie sa fie donatori de sange, deoarece exista riscul ca beneficiarii sa dezvolte boala.
In prezent, nu exista niciun vaccin care sa impiedice imbolnavirea, de aceea, singura metoda eficienta este preventia.
Cum prevenim Babesioza?
Prevenirea babesiozei reprezinta, in primul rand, prevenirea infestarii cu capuse.
In cazul in care cainele petrece timp in zone in care este probabil sa existe capuse – gradini, paduri, locuri cu multa iarba – atunci o deparazitare externa riguroasa, poate sa fie cheia.
Verifica zilnic corpul cainelui pentru a identifica posibilele capuse si pentru a le elimina in conditii de siguranta. O capusa trebuie sa fie atasata de animalul de companie, pentru a-l infecta cu Babesia, deci, daca respectam regulile de deparazitare, putem evita boala.
Deparazitarea externa riguroasa reprezinta aplicarea lunara a unei solutii spot on, asa cum sunt cele de aici, sau aplicarea unei zgarzi antiparazitare, care are efect pe o perioada mai lunga. Daca mediul in care traieste cainele este unul cu risc mare de infestare, atunci o combinatie intre cele doua solutii, poate sa fie eficienta.
Mai multe detalii despre deparazitarea externa si importanta ei, gasesti intr-un articol dedicat, pe blog.
Babesioza canina – pe scurt:
- Denumirea de Babesioza se refera strict la boala, Babesia fiind parazitul care cauzeaza imbolnavirea. Babesia a fost descoperita de bacteriologul roman Victor Babes
- Babesioza este una dintre cele mai comune boli parazitare la caini
- Babesioza poate fi transmisa si oamenilor, in acelasi mod ca la caine, prim muscatura de capusa
- Simptomele babesiozei la caini includ: gingii palide – galbui, apatie, urina inchisa la culoare, febra
- Babesioza se diagnosticheaza prin examen de sange si urina
- Tratamentul se concentreaza pe eliminarea parazitului si sustinerea organismului cainelui. Daca boala este identificata la debut, recuperarea poate fi completa
- Singurul mod de preventie este deparazitarea externa regulata!
No Comments