Cum sa ai grija de pisica ta batrana. Sfaturi pentru a-i face viata mai confortabila

Cum sa ai grija de pisica ta batrana. Sfaturi pentru a-i face viata mai confortabila

Chiar daca nu ne incanta deloc ideea si incercam sa ignoram acest lucru, pur si simplu nu putem nega faptul ca pisicile noastre imbatranesc mai repede decat noi. Nevoile si obiceiurile lor se schimba treptat, ceea ce inseamna ca provocarea noastra, in calitate de parinti de animale, este sa recunoastem schimbarea si sa ne ajutam pisicile sa se adapteze.

Pentru ca, acum ceva vreme, am scris un articol dedicat cainilor seniori, este vremea sa ne indreptam atentia si catre micile feline care ne inveselesc viata.

girl-1209225_640

Cand poti spune ca pisica ta e batrana?

Pisicile tind sa imbatraneasca mai elegant decat cainii, dar tot imbatranesc si ele. Desi sunt cunoscute numeroase cazuri de pisici care au ajuns la varste de 20 de ani, in general, pisicile de peste 7-10 ani sunt considerate a fi senioare si trebuie tratate ca atare, deoarece odata cu inaintarea in varsta intervin diferite modificari in organismul lor.

La ce semne fizice trebuie sa ma astept, odata ce pisica mea imbatranaste?

Artrita este o problema majora la pisici, care nu are intotdeaua cele mai evidente simptome. Pisica va evita sa mai sara pe platformele aflate la inaltime si ar putea chiar sa aiba dificultati la folosirea litierei.

De asemenea, odata cu varsta,  pisicile devin mai sedentare, dorm mai mult si vor evita chiar, contactul cu oamenii.

Care sunt cele mai frecvente probleme medicale la pisicile batrane?

Principalele probleme de sanatate care apar la pisicile senioare sunt bolile de rinichi, de ficat sau de inima, afectiuni ale tiroidei sau problemele dentare.

Ce poti sa faci pentru a-ti ajuta pisica in aceasta perioada a vietii. Cateva sfaturi:

Programeaza vizite regulate la medicul veterinar. Pisica ta are nevoie de cel putin o examinare anuala, chiar daca nu prezinta semne de boala. Deoarece imbatranesc mult mai repede decat oamenii  si nu pot sa ne spuna unde si ce le doare, animalele ascund boala. De aceea este recomandat sa fie facute teste de rutina, pentru a descoperi din timp, posibilele afectiuni.

Daca observi schimbari de apetit, in obiceiurile de a folosi litiera, in activitatea zilnica a pisicii tale, atunci ceva este in neregula.

Adapteaza-i dieta. Cand inainteaza in varsta, hraneste-ti pisica cu diete veterinare adecvate. Pisicile au nevoie de mai multa proteina decat cainii, alaturi de alti nutrienti care se gasesc tot in hrana bazata pe sursa animala.

Hraneste-ti pisica astfel inca sa ramana la o greutate corporala ideala. Pisicile supraponderale sunt mai predispuse la diabet si alte afectiuni. Veterinarul te poate ajuta sa ii alegi dieta potrivita, iar tu trebuie sa te asiguri ca respecti cantitatile indicate.

Ai grija de sanatatea bucala a pisicii. Periajul dintilor la pisici, poate parea o idee caraghioasa, insa acesta ajuta la pastrarea sanatatii bucale, evitand problemele cauzate de bacterii, mai ales la varsta inaintata. Daca periajul dintilor nu este o optiune, incearca sa ii oferi recompense care sa ii curete dintii.

Stimuleaza-i simturile prin joc. Chiar daca este in varsta, este important sa te joci cu ea si sa o incurajezi sa se miste si sa „vaneze”, prin folosirea jucariilor interactive. Miscarea ii face bine pisicii, mai ales daca are probleme de greutate, o ajuta sa arda caloriile in exces si sa isi mentina articulatiile sanatoase.

Nu uita de toaletarea unghiilor.  Deoarece sunt mai sedentare, este recomandat sa acorzi o atentie speciala unghiilor si sa le tai, la nevoie.

lazy-774475_640

Asigura-i accesorii care sa se potriveasca cu nevoile ei. Spre exemplu, pisicile batrane care sufera de artrita, trebuie sa aiba acces facil la litiera, fara sa fie nevoite sa sara pentru a intra si iesi din ea. De asemenea, culcusul trebuie sa fie moale si confortabil, iar castroanele cu apa sa fie la indemana. Nu o forta sa urce si sa coboare scari penru a manca, bea sau ajunge la litiera.

 

Sursa foto: pixabay.com

 

No Comments

Leave a Comment.