De ce aduc pisicile cadouri stapanilor

De ce aduc pisicile cadouri stapanilor

Desi sunt mii de ani de cand pisicile au fost domesticite, instinctul lor de vanator ramane foarte puternic. Bineinteles, acest lucru poate fi un mare avantaj, pentru gospodariile in care pisica are „jobul” de a tine soarecii la distanta, dar pentru toti ceilalti fericiti stapani care vor doar un companion, instinctul sau devine o problema. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele cadouri pe care micile noastre prietene decid sa ni le prezinte, nu sunt doar frunze si jucarii, ci pot fi chiar pasari, rozatoare sau mici animale – moarte sau vii!

Motivele pentru care pisicile ofera diverse cadouri stapanilor lor

Acest comportament ascunde diverse motivatii si, in functie de tipul cadoului pe care il primesti, poti sa iti dai seama si de motiv.

Pisicile care ofera drept cadou jucarii. Multe pisici isi intampina stapanii dimineata, sau la intoarcerea acasa, cu jucaria preferata, cautand, de fapt, joaca si interactiune. Este important sa incurajezi joaca si sa iti rezervi timp pentru aceasta activitate, zilnic. Nu doar ca asa vei ajuta la dezvoltarea instinctelor pisicii, dar vei intari si relatia voastra.

pisica_joaca

Pisicile care isi prezinta prada, drept cadou. Asa cum ziceam si mai sus, pisicile sunt vanatori innascuti. Ele sunt atrase imediat de obiectele, sau vietatile mici, pufoase si miscatoare si vor intra automat in modul de vanatoare. Chiar daca sunt parte dintr-o casa in care isi primesc mancarea zilnic si nu sunt nevoite vaneze pentru a supravietui, ele tot nu vor rezista acestui instinct, pentru ca vanatul le produce placere.

Totusi, de ce iti prezinta prada ca pe un cadou?

Ei bine, pisicile sunt animale sociale si vor vrea sa isi imparta prada cu familia.
Unii specialisti sustin ca pisicile ii considera pe „parintii” lor umani incapabili sa vaneze si sa isi asigure hrana, asa ca le aduc aceste cadouri, pentru a-i ajuta sa supravietuiasca.

Alta parere comuna, in special cand vine vorba despre femelele de pisica, este ca incearca sa te invete sa vanezi si sa mananci, exact asa cum ar face in salbaticie, cu puii lor. Deci, atunci cand pisica ta iti prezinta mandra un soarece, o vrabie sau cine stie ce alta mica lighioana vie, moarta sau pe jumatate consumata, ea isi asuma, de fapt, rolul de invatator.

Ce poti face ca sa opresti pisica sa mai aduca prada in casa?

  • In primul rand, poti sa ii limiezi accesul afara. Nu va avea cum sa continue sa omoare animalutele din zona, daca nu are acces la ele, nu? Daca devine insistenta in ceea ce priveste accesul in curte, atunci nu iti ramane decat sa o supraveghezi.
  • In al doilea rand, poti incerca sa o tii ocupata la interior. Prin joaca si diverse alte activitati, pisica isi va exersa in casa instinctele si poate, nu va mai simti nevoia sa o faca afara.

In ultima instanta, nu ii poti ingradi cu totul libertarea, mai ales daca este obisnuita cu ea, asa ca nu iti ramane decat sa te bucuri de atentia ei, chiar daca aceasta presupune ca ocazional sa incerci sa scapi de cadourile primite.

 

Sursa foto: unsplash.com

 

No Comments

Leave a Comment.