Ghemotoacele de blana – o problema neplacuta

Ghemotoacele de blana – o problema neplacuta

Nu exista nici cea mai mica indoiala – ghemotoacele de blana sunt un aspect foarte neplacut in convietuirea cu o pisica. Nu sunt doar extrem de dezgustatoare pentru persoana care trebuie sa le curete, ci pot sa reprezinte si o problema de sanatate pentru pisica ta, cauzand blocaje intestinale.

Care este cauza formarii ghemelor de blana?

Desi sunt extrem de scarboase, ghemele de blana se dezvolta ca rezultat al unui obicei sanatos de ingrijire, al pisicii tale.  Atunci cand pisica isi curata blana, mici structuri in forma de carlig, de pe limba sa, agata parul mort si desprins, care este apoi inghitit. Cea mai mare parte a acestui par este eliminata natural, insa cel care ramane in stomac  se va trasforma intr-un ghemotoc , pe care pisica il va elimina vomitand.

Rasele cu parul lung, cum sunt Persanele sau Maine Coon, sunt mai predispuse la formarea ghemelor de blana. De asemenea, pisicile care naparlesc excesiv sau tind sa isi curete blana foarte des, au mai multe sanse sa dezvolte ghemotoace, din cazua faptului ca inghit mai mult par.

Simptome ale ghemotoacelor de blana la pisici

O pisica ce elimina un ghemotoc de par, nu este tocmai o imagine placuta, dar dupa cateva reprize de tusit ghemul va fi eliminat in scurt timp si cel mai probabil il vei identifica pe podea sau pe mobila.

Daca insa simtomele persista si se agraveaza, trebuie contactat de urgenta un veterinar, deoarece un ghemotoc de par ce nu poate fi eliminat, poate cauza blocaje ce pun in pericol viata pisicii. Astfel, daca observi urmatoarele semne, faceti o vizita la doctor:

  • Stare de voma repetata, fara eliminarea ghemului
  • Apetit scazut
  • Letargie
  • Constipatie
  • Diaree

cat_hairball

4 Sfaturi pentru prevenirea si eliminarea mai usoara a ghemelor de blana

Nimic nu poate garanta preventia 100% a ghemotoacelor de blana, dar sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a micsora sansele ca pisica ta sa le dezvolte.

 – Periaz-o cu regularitate. Cu cat aduni mai mult par de pe ea, cu atat va ajunge mai putin in stomacul ei. Intretinerea blanii printr-o periere zilnica va fi si un mod foarte placut de a va petrece timpul impreuna.

– Ofera-i o hrana specializata pentru aceasta problema. Multe branduri de hrana au creat sortimente de mancare bogate in fibre, menite sa ajute la o eliminare mai usoara a ghemelor de blana.

 – Foloseste un laxativ usor care sa ii ajute sistemul digestiv sa elimine ghemul. Veterinarul te poate indruma catre produsul potrivit.

 – Descurajeaza curatarea excesiva. Daca suspectezi ca ghemotoacele de blana sunt o consecinta a faptului ca pisica ta se curata in exces, incearca sa ii atragi atentia catre alte activitati. O poti invata jocuri noi folosind diverse jucarii, cu care sa isi ocupe timpul singura, sau impreuna cu tine.

 

Sursa foto: pixabay.com

No Comments

Leave a Comment.