Moduri de ameliorare si prevenire a problemelor cu spatele la cainii Teckel

Moduri de ameliorare si prevenire a problemelor cu spatele la cainii Teckel

Cainii Teckel (sau Dachshund) au cucerit deja Internetul cu alura lor adorabila, spatele lung si picioarele scurte. Ceea ce este mai putin stiut, de catre admiratorii rasei, este ca tocmai aceasta infatisare simpatica, le cauzeaza probleme – mai mici, sau mai mari – cu coloana vertebrala.
In plus, pe langa structura corpului lor, care favorizeaza aceste probleme, studiile au demonstrat ca exemplarele din rasa Teckel, au si o predispozitie genetica de a dezvola depozite minerale intre discurile coloanei vertebrale.

Din pacate, nu exista un mod prin care sa eliminam complet riscul afectiunilor coloanei la aceasta rasa insa, iubitorii cainilor Teckel au descoperit, in timp, numeroase metode de a-i ajuta pe micutii carnaciori, sa aiba o viata si o deplasare mai usoara.
Iata, mai jos, cateva idei prin care poti preveni dezvoltarea problemelor de spate, pentru companionul tau.

1. Construieste-i rampe pentru mobila

Saritul pe/de pe mobila (canapea, de exemplu), afecteaza serios coloana micutului tau Teckel. De aceea, in loc sa ii interzici sa se urce pe canapea, poti sa il ajuti construindu-i o rampa. Aceasta ii va permite sa ajunga singur la locul confortabil, fara sa isi puna spatele in pericol.

2. Evita scarile, pe cat posibil

Urcatul si coboratul scarilor pun mare presiune pe coloana carnaciorilor Dachshund, prin toate miscarile necesare ducerii la capat a acestor activtati. Prin urmare, iti recomandam sa eviti, pe cat posibil, sa il lasi pe micut sa escaladeze scari, sau sa il ajuti, luandu-l in brate.

3. Foloseste-te de porti pentru copii

Daca stai la casa si locuinta ta are scara interioara, atunci poti opta pentru o portita care sa limiteze accesul catelului la scara. Bineinteles, asta nu inseamna ca micutul Teckel nu va avea niciodata acces la scari, ci pur si simplu, te ajuta sa controlezi aceste momente.

4. Ajuta-l sa isi mentina o greutate sanatoasa

Stim ca e greu sa rezisti ochilor cesetori, atunci cand esti la masa si el te priveste pofticios! Trebuie sa stii insa, ca pentru un Teckel, chiar si un numar mic de kilograme in plus, poate cauza probleme, din cauza constitutiei sale.
Iti recomandam sa elimini „gustarile” si sa cresti nivelul de activitate fizica, prin prelungirea plimbarilor. In plus, portiile de mancare trebuie sa fie fixe si sa respecte un program regulat.

5. Fii atent la simptome si actioneaza din timp

Exista cateva semne pe care este necesar sa le urmaresti, pentru a pune un diagnostic cat mai devreme, in caz ca problemele de spate apar:

  • Mersul „subred” – instabil
  • Pozitia cocosata
  • Semne de durere la atingere si anumite miscari

6. Invata sa il ridici si sa il tii in brate corect

Este foarte important sa stii modul corect in care trebuie sa iti ridici Teckel-ul de jos, acest gest simplu, facand o mare diferenta in sanatatea spatelui sau.

  • Pune mana sub pieptul cainelui
  • Aseaza cealalata mana in jurul partii din spate a corpului sau
  • Ridica cainele usor si lipeste-l de pieptul tau
  • Niciodata nu il arunca jos, nu il impinge si nu il lasa sa sara din bratele tale

Sursa foto: unsplash.com

No Comments

Leave a Comment.