Probleme oculare frecvente la pisici

Probleme oculare frecvente la pisici

Fie ca este vorba despre pupilele verticale, sau despre culorile minunate pe care pot sa le aiba, ochii pisicilor reprezinta acel „ceva”, care fac aceste animale si mai speciale si mai iubite, decat sunt deja.

Vom vorbi, in continuare, despre sanatatea lor si despre cele mai comune 7 probleme care pot sa afecteze ochii pisicilor.

Infectiile

Infectiile oculare sunt destul de comune la pisici si pot avea drept cauza virusuri, bacterii, ciuperci si chiar paraziti. In unele cazuri, nu in toate insa, simtomele infectiilor oculare sunt:

  •  roseata
  • inflamare
  • secretii
  • mancarime
  • tendinta de a tine ochiul inchis

La cele de mai sus se pot adauga: stranut si secretii nazale.

Tratamentul depinde in primul rand de cauza problemei. O infectie virala nu foarte puternica, se rezolva de cele mai multe ori cu tratarea simptomelor, prin odihna, curatarea temeinica a ochilor si nasului, hidratare si nutritie corespunzatoare.

In cazuri mai grave, veterinarul va prescrie unguente pentru ochi si/sau tratament medicamentos care sa ajute organismul sa lupte cu microbul si sa invinga infectia.

Cele mai multe infectii la pisici, se rezolva cu tratamentul potrivit, dar in unele cazuri, acestea pot fi o conditie cronica si sa genereze conditii secundare mai serioase, cum ar fi ulcere ale corneei.

Ulcere ale corneei

Corneea este tesutul transparent de pe suprafata ochiului, prin care trece lumina. Ulcerele corneei sunt rani deschise caracterizate printr-o pierdere de tesut de la suprafata ochiului, care pot fi cauzate de infectii, leziuni, lacrimare inadecvata, sau anomalii anatomice ale ochilor.

Atunci cand o pisica are un ulcer, partea afectată a corneei poate parea tulbure.

Simptomele includ:

  •  dureri
  • tendinta de a tine ochiul inchis
  • roseata
  • uneori pot aparea si secretii

Ulcerele superficiale se vindeca, de obicei, cu un tratament adecvat care include picaturi sau unguent cu antibiotic si analgezice, pentru durere.

Ulcerele grave necesita uneori chiar si interventii chirurgicale.

Fara un tratament adecvat, pisicile pot dezvolta o suprafata de tesut mort peste ulcer sau, in cel mai rau caz, ochiul se poate rupe ceea ce duce la orbire permanenta si desfigurare.

Traumele

Traumele sunt alta problema oculara, care este relativ comuna, la pisici.

Pisicile care traiesc afara, sau in gospodarii alaturi de alte pisici, sunt implicate deseori in lupte, lucru care duce la zgarieturi, intepaturi sau taieturi pe suprafata ochiului. Alte cauze ale traumatismelor oculare sunt corpurile straine care se depun sub pleoapa, cazaturile sau loviturile.

Traumtismele usoare produc, de obicei, o inflamare  si inrosire a ochiului, alaturi de durere si secretii.

La traumatismele grave, ochiul pisicii si zona inconjuratoare pot fi vizibil afectate, atat de mult,incat exista riscul ca ochiul sa iasa din orbita.

Tratamentul pentru traumatisme oculare include picaturi sau unguente cu antibiotic, analgezice sau interventii chirurgicale.

Alergiile/Iritatiile

Mancarimile si secretiile apoase ale ochilor, sunt un simptom frecvent al alergiilor la oameni insa, la pisici, acestea sunt mai putin comune.

Pe de alta parte, daca ceva care are efect iritant ajunge in ochiul pisicilor – praf, arome doarte puternice, fum de tigara, etc – pot interveni simptome ca roseata, secretiile sau discomfortul.

In aceste cazuri este recomandat sa clatesti ochii pisicii cu o solutie de curatare pentru ochi.

Atentie! Aceste simptome sunt comune cu acelea ale unor afectiuni mai grave. De aceea, este extrem de important sa faci o programare la veterinar, in cazul in care persista.

Schimbarea culorii irisului

Irisul este tesutul colorat care inconjoara pupila. In mod normal, culoarea ochilor pisicii nu se va schimba, la varsta adulta. Este normal ca ochii albastri ai pisoilor sa se schimbe, pe masura ce cresc, insa odata ce s-au maturizat, culoarea trebuie sa ramana aceeasi.

Cu toate acestea, o boala numita melanoza irisului, poate duce la dezvoltarea de „pistrui” maro sau pete de pigment pe iris, de obicei la pisicile de varsta mijlocie.

Melanoza irisului nu cauzeaza probleme, in mod normal, insa au fost inregistrate cazuri in care aceasta conditie a dus la disfunctii ale irisului sau glaucom (cresterea presiunii oculare).

Desi melanoza irisului nu este o boala grava, ea poate fi confundata cu melanomul irisului, un tip de cancer destul de sever. De aceea, este foarte important sa discuti cu medicul veterinar, daca observi petice inchise la culoare pe irisul pisicii.

Glaucomul

Ochiul produce in permanenta fluide care dreneaza organul. In momentul in care drenajul nu se mai produce si fluidul este blocat, crestre presiunea oculara, ceea ce duce la galucom.

Glaucomul poate fi cauzat de anomalii anatomice in interiorul ochiului, infectii, tulburari inflamatorii, traumatisme, tumori, etc.

Pisicile cu galucom au dureri destul de mari, iar ochii lor sunt rosii, tulburi si, in cazuri grave, vizibil mariti. Prin urmare nu este o afectiune ce poate fi trecuta cu vederea.

Glaucomul reprezinta o urgenta medicala, deoarece pisicile isi pot pierde vederea, din cauza lui, sau chiar ochii, daca nu se actioneaza imediat cu tratament, pentru scaderea presiunii intraoculare.

Cataracta

Cristalinul este localizat in mijlocul ochiului si este, in mod normal, transparent. Uneori, pe o parte din cristalin, sau chiar pe tot, se dezvolta o cataracta tulbure.

Cataracta blocheaza lumina, iar aceasta nu mai poate ajunge in partea din spate a ochiului, ceea ce duce la o vedere slaba, sau chiar orbire, in cazuri grave.

Cataractele sunt adesea confundate cu o etapa normala de imbatranire a cristalinului, numita scleroza lenticulara. Ambele afectiuni dau pupilei un aspect alb-gri, laptos, insa un medic  veterinar poate face diferenta intre ele, printr-un exament de ochi.

Concluzii

Multe dintre problemele de ochi ale pisicilor, chiar si altele decat cele discutate mai sus, au simptome similare, ceea ce le face greu de diferentiat.

Este important de retinut, ca unele sunt adevarate urgente veterniare ce pun in periocol sanatatea ochilor pisicii, de aceea trebuie sa consulti medicul veterinar imediat ce observi ca ceva este in neregula cu ochii piscii tale.

 

Sursa foto: pixabay.com

No Comments

Leave a Comment.