Respiratia urat mirositoare la caini – cauze si solutii

Respiratia urat mirositoare la caini – cauze si solutii

Respiratia urat mirositoare – cunoscuta si sub numele de halitoza – este rezultatul unei acumulari de bacterii producatoare de miros, in gura sau intestinele cainelui tau. Cand aceasta problema devine una persistenta, indica faptul ca animalul are nevoie de o mai buna ingrijire dentara sau ceva nu este in regula cu tractul sau gastrointestinal, cu ficatul sau rinichii. In orice caz, halitoza este un semnal de alarma care trebuie investigat.

Care este cauza respiratiei urat mirositoare la caini?

Medicul veterinar este cea mai potrivita persoana pentru a stabili cauza, printr-o consultatie si un examen de laborator. Cel mai probabil va fi nevoie sa raspunzi la cateva intrebari cu privire la dieta cainelui tau, igiena orala, modul in care face miscare si comportamentul sau general.

Cand este cazul sa consulti medicul veterinar pentru aceasta problema?

Daca  respiratia cainelui tau devine brusc neplacuta, este necesar sa faceti o vizita medicului veterinar. Urmatoarele cazuri  pot semnala probleme medicale care au nevoie de tratament imediat:

    • Respiratia cu iz dulce sau fructat poate indica diabet, mai ales daca animalul a baut mai multa apa decat de obicei, sau a urinat mai des.
    • Respiratia care miroase a urina poate fi un semn de boala la rinichi.
    • O respiratie extrem de urat mirositoare, acompaniata de voma, lipsa apetitului si ingalbenirea gingiilor, poate semnala o problema la ficat.

 Cum tratam respiratia urat mirositoare la caini?

Tratamentul halitozei depinde de diagnosticul medicului veterinar. In cazul in care este o problema dentara, de placa bacteriana, atunci cainele va avea nevoie de o curatare profesionala. Daca este o chestiune de dieta, va fi nevoie sa ii schimbi mancarea obisnuita. In cazul in care problema este una mai serioasa, o afectiune a sistemului digestiv, a ficatului sau a rinichilor, atunci medicul veterinar iti va prezenta un plan de tratament.

dog-1561011_1280

Cum putem sa prevenim aparitia halitozei la caini?

Multi oameni presupun ca respiratia urat mirositoare la caini, mai ales la o anumită varsta, este un „fapt”. Acest lucru nu este insa obligatoriu. De fapt, acordand atentie sporita sanatatii orale a cainelui tau, vei face ca viata impreuna sa fie mult mai frumoasa. Medicina preventiva este intotdeauna cea mai buna varianta.

    • Nu neglija vizitele regulate la veterinar, pentru a preintampina problemele medicale ce pot cauza halitoza.
    • Asigura-te ca la controlul medical, este verificata inclusiv sanatatea dintilor cainelui
    • Hraneste-l numai cu mancare super-premium, usor de digerat si potrivita pentru talia si varsta lui.
    • Spala-l pe dinti! Da, si ei au nevoie de igiena dentara, insa trebuie sa folosesti o pasta speciala, deoarece pasta de dinti pentru oameni, ii poate cauza probleme gastrice.
    • Ofera-i  jucarii de ros care il ajuta sa isi curete dintii.
    • Ofera-i recompense de calitate, menite sa curete dintii si sa ii improspateze respiratia.

Nu uita: mereu este mai bine sa previi, decat sa tratezi!

 

Sursa foto: pixabay.com

No Comments

Leave a Comment.