7 Semne care arata ca pisica ta are artrita

7 Semne care arata ca pisica ta are artrita

Artrita este una dintre cele mai comune afectiuni la animalele de casa care incep sa inainteze in varsta. Atentie, nu este musai ca pisica ta sa fie un senior, pentru a suferi de artrita. Uneori aceasta boala, afecteaza si animalele ceva mai tinere.
Artrita cauzeaza modificari la nivelul articulatiilor, care devin dureroase la miscari, iar din cauza durerii, pisicile cu artrita prezinta anumite semne.

Schiopatat
Daca observi ca pisica ta incepe sa schioapete si prefera sa „fereasca” un anumit picior, poate fi un semn al artritei. In multe cazuri, schiopatatul este mai vizibil atunci cand pisica se ridica dupa o perioada de repaus, atenuandu-se dupa ce s-a „incalzit” miscandu-se.

Dificultati la anumite miscari
Cand articulatiile sunt afectate de artrita, pisica va evita sa faca anumite miscari, pe care le facea cu usurinta inainte. De exemplu, nu va mai sari atat de des pe mobilierul inalt, din simplul fapt ca acest tip de miscare ii produce durere.

Probleme vizibile ale coloanei vertebrale
Uneori, artrita poate afecta, nu doar articulatiile de la picioare, ci si anumite parti ale coloanei vertebrale.
Aceste modificari pot duce la o postura anormala, pisica prezentand o „cocoasa”.

Oboseala
Cand pisica prezinta o oboseala accentuata, este mai putin dornica de joaca, sau pare ca are dureri in timpul jocului, poate fi un semn al artritei.

Iritabilitate
Pisicile cu artrita devin mai nervoase. Vor reactiona agresiv, prin muscaturi si zgarieturi, mai des decat inainte si, mai ales, cand sunt ridicate. Acest lucru se intampla, bineinteles, din cauza durerilor.

Atrofierea muschilor
Din cauza perioadelor lungi de inactivitate, pisicile cu artrita sufera de atrofie musculara. Cand se intampla acest lucru, poti observa ca picioarele pisicii devin mult mai subtiri, decat in mod normal.

Linsul/Muscatul corpului
Din cauza durerii, o pisica ce sufera de artrita poate sa inceapa sa isi linga sau sa isi roada partile copului care sunt afectata de boala si ii provoaca durere. In acest caz, poti observa ca acolo pielea devine inflamata si prezinta si goluri in blana.

Tratamentul artritei la pisici

Desi artrita nu poate fi vindecata, exista multe variante de tratament menite sa imbunatateasca starea animalului, sa ii aline durerea si sa creasca mobilitatea.
Daca observi ca pisica ta prezinta semnele de mai sus, te incurajam sa o duci la un consult si, daca artrita se confirma, medicul veterinar te poate sfatui cu privire la pasii urmatori.

 

Sursa foto: unsplash.com

No Comments

Leave a Comment.